Ενδιαφέρουν

OPEN CALL: ΝΕΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ 2024

Οι δηλώσεις συμμετοχής και το φωτογραφικό υλικό θα πρέπει να σταλούν το αργότερο έως τις 18 Απριλίου 2024!

Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε νέους φωτογράφους και καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι.

Η καθιερωμένη διοργάνωση των νέων φωτογράφων, που ξεκίνησε από το 1987, φιλοδοξεί να διευρύνει τα όριά της πέρα του εκθεσιακού γεγονότος, προσφέροντας ένα σχήμα δράσεων παρουσίασης, καλλιτεχνικής έρευνας και δικτύωσης, με στόχο την ενθάρρυνση και την υποστήριξη των νέων δημιουργών.

Στον πυρήνα του προγράμματος είναι η έκθεση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2024. Η έκθεση στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη

Η πρόσκληση απευθύνεται σε δημιουργούς ηλικίας έως 35 ετών που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα ή είναι ελληνικής καταγωγής και διαμένουν σε άλλες χώρες.

Υποβολή Πρότασης

Η κατάθεση του υλικού γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω του δικτυακού τόπου του προγράμματος. Κάθε πρόταση θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ενότητα έως 15 φωτογραφιών, που παρουσιάζουν το σύνολο ή μέρος ενός πρότζεκτ. Η υποβολή πρότασης για συμμετοχή στο πρόγραμμα Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2024 είναι δωρεάν.

Κριτική Επιτροπή


Η επιλογή των προτάσεων θα γίνει από τριμελή επιτροπή αξιολόγησης, την οποία απαρτίζουν οι:

  • Πηνελόπη Πετσίνη (Ιστορικός Τέχνης / Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Διδάσκουσα Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών)
  • Σταμάτης Σχιζάκης (Επιμελητής Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Έργων του ΕΜΣΤ – Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης)
  • Μανόλης Μωρεσόπουλος (Διευθυντής Athens Photo Festival και Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας)

Τι προσφέρει το πρόγραμμα

Έκθεση: Οι επιλεγμένες προτάσεις θα εκτεθούν στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 από τις 4 Ιουνίου έως τις 28 Ιουλίου 2024, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2024. Στη συνέχεια η έκθεση θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη.

Παραγωγή φωτογραφικών έργων: Κάλυψη εξόδων παραγωγής  των επιλεγμένων φωτογραφικών έργων για την έκθεση.

Κατάλογος & Δικτυακός τόπος: Οι φωτογραφικές εργασίες που θα επιλεγούν, θα παρουσιαστούν στον έντυπο κατάλογο του Athens Photo Festival και το δικτυακό τόπο www.youngphotographers.gr.

Portfolio Reviews: Οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν σε Portfolio Reviews και θα έρθουν σε επαφή με ειδικούς από τη διεθνή φωτογραφική κοινότητα, έχοντας την ευκαιρία να λάβουν κριτική για τη δουλειά τους.

Residencies: Δύο φιναλίστ θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών Photoxenia στην Κρήτη. Επιπλέον, θα αποκτήσουν πρόσβαση για επιτόπια έρευνα και θα δημιουργήσουν νέα φωτογραφικά έργα.

Mentoring: Επιλεγμένοι φωτογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα συμβουλευτικής καθοδήγησης του Athens Photo Festival και του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας.

One-Year Program: Ένας φωτογράφος θα συμμετάσχει δωρεάν στο μονοετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα ArtFotoMode (One Year Program), το οποίο υλοποιείται σε έξι πόλεις (Αμβούργο, Βαρσοβία, Αθήνα, Νάπολη, Βουδαπέστη και Βερολίνο).


Η φόρμα υποβολής συμμετοχής είναι διαθέσιμη με ένα κλικ εδώ!

  • Φωτό: Περικλής Δημητρόπουλος, Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2024