Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

AΡΙΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Ο Άρις Γεωργίου ήταν ο πρώτος διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του “Ανέκαθεν και τουναντίον. Φωτοπαρακείμενα 1982-2014” από το Βιβλιοπωλείο της Εστίας στο Μουσείο Μπενάκη, εκτίθενται 37 έργα του, τα οποία παραχώρησε στη συλλογή του Φωτογραφικού Αρχείου.

Ο Άρις Γεωργίου γεννήθηκε το 1951 στη Θεσσαλονίκη. Είναι αρχιτέκτων με σπουδές και μεταπτυχιακό πολεοδομίας στο Montpellier της Γαλλίας. Ίδρυσε και διηύθυνε επί 15ετία τη Φωτογραφική Συγκύρια και υπήρξε ο πρώτος διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Από το 1977 εκδίδει και εκθέτει ζωγραφική και φωτογραφία.

Προλογίζοντας το βιβλίο του “Φωτογραφία” (University Studio Press, Θεσσαλονίκη 1997) ο Άρης Σταθάτος σημείωσε μεταξύ άλλων:

“Σημαντική υπήρξε η συμβολή του Γεωργίου στο να καθιερωθεί και να προωθηθεί η θεσσαλονικιώτικη και, κατ’ επέκταση, η ελληνική φωτογραφία γενικά. H συμβολή αυτή πραγματώνεται, φυσικά, πρώτα από όλα μέσα από τη δική του καλλιτεχνική παραγωγή, τόσο με τη μορφή εκθέσεων όσο και με μια εντυπωσιακή σειρά δημοσιεύσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα από απλά φυλλάδια μέχρι σημαντικές μονογραφίες, ενώ η βιβλιογραφία του είναι σίγουρα η πιο εκτενής στην Eλλάδα. Παρά το γεγονός ότι ο Γεωργίου προσέγγισε αρχικά τη φωτογραφία μέσα από την εκτίμησή του για το κλασικό ντοκουμενταρίστικο ύφος στη μεταπολεμική Eυρώπη, ο κατοπινός πειραματισμός του επεκτάθηκε σε πολλές άλλες ιδέες, οδηγώντας πάντοτε σε ώριμα και, συχνά, εμπνευσμένα αποτελέσματα.

Άρις Γεωργίου

Άρις Γεωργίου: Θεσσαλονίκη, 1974

Eξίσου γόνιμη προβάλλει η συμμετοχή του Γεωργίου και στη συλλογική φωτογραφική δραστηριότητα. Eίναι από τα ιδρυτικά μέλη του Parallaxis, του φορέα που το 1985 διοργάνωσε την πρώτη διεθνή εκδήλωση που έγινε ποτέ στην Eλλάδα, η οποία φιλοξενήθηκε από τη Θεσσαλονίκη και περιέλαβε 27 ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, καθώς και παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Έχει επίσης συστήσει την Camera Obscura, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση-πλαίσιο που διεκπεραιώνει μεταξύ και άλλων συναφών δραστηριοτήτων, τη διοργάνωση του ετήσιου φεστιβάλ της Φωτογραφικής Συγκυρίας. O Γεωργίου έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα, κείμενα και μεταφράσεις με θέμα τη φωτογραφία, την τέχνη και την αρχιτεκτονική.”

  • Διάρκεια: ως 22/11/2015
  • Χώρος: Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς
Άρις Γεωργίου

Άρις Γεωργίου: Όλυμπος-Νάουσα, 1993