Software & Apps

CROP: ΜΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ!

Ένα από τα πιο …παρεξηγημένα εργαλεία, για το φωτογράφο, δείχνει τα δόντια του!

Ήταν μια ουσιαστική διαδικασία για δεκαετίες, και πλέον υπάρχει ως εργαλείο σε όλα τα προγράμματα και εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας. Το “κροπάρισμα” ή απλά crop, συχνά παραμελείται από τους φωτογράφους (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) – σε αυτό το άρθρο θα διαπιστώσετε πόσο λανθασμένη είναι αυτή η τακτική!

Μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές περίπτωσεις φωτογράφου που απ-έδειξε τη χρησιμότητα του κροπαρίσματος στην πράξη, είναι ο Arnold Newman. Τα κλασικά πορτρέτα των Igor Stravinsky και Pablo Picasso που δημιούργησε αποτελούν ενδεικτικά παραδείγματα, που θα έπρεπε να διδάσκονται σε σεμινάρια φωτογραφίας!

To πορτρέτο του Arnold Newman στον Igor Stravinsky, αναρτημένο στο Louisiana Art Museum – πηγή: Wikipedia

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί εδώ πως πριν ξεκινήσει κάποιος (-α) να κροπάρει μια φωτογραφία, πρέπει να γνωρίζει βασικές αρχές σύνθεσης. Σε αυτό το κείμενο δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στους σχετικούς κανόνες – θα θυμίσω απλώς τον κυριότερο από αυτούς: τον Κανόνα Των Τρίτων! Τι μας υποδεικνύει; Πως μπορούμε να χωρίζουμε νοητά το κάδρο κάθε λήψης μας σε εννέα ίσα μέρη, με δύο ισαπέχουσες οριζόντιες γραμμές και δύο κάθετες γραμμές. Τα πιο σημαντικά στοιχεία της εικόνας μας, πρέπει να τοποθετούνται κατά μήκος αυτών των γραμμών ή στις διασταυρώσεις τους. Δείτε ένα σχετικό παράδειγμα:

white flower on brown wooden planks

Arnold Leow, Unsplash

Πρακτικές συμβουλές

Ο Ed Gregory είναι επαγγελματίας φωτογράφος, ο οποίος ειδικεύεται στη χρήση του Lightroom και του Photoshop. Σε εβδομαδιαία βάση ανεβάζει tutorials για τα συγκεκριμένα προγράμματα αλλά και και για τη φωτογραφία γενικότερα στο δημοφιλές κανάλι του στο YouTube που συγκεντρώνει πάνω από 365.000 χρήστες. Στο παρακάτω video που επιλέχτηκε για το άρθρο θα βρείτε ορισμένες ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές του για να κροπάρετε τις δικές σας λήψεις!

Η δική μου προσπάθεια

Με αφορμή τα παραπάνω παραδείγματα, θέλησα, με τη σειρά μου, να δοκιμάσω να κροπάρω κάποιες παλαιότερες λήψεις που βρήκα στο σκληρό μου δίσκο, ώστε να αντιληφθώ καλύτερα στην πράξη την αξία του εργαλείου Crop. Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω κι εγώ το Lightroom, για έναν πολύ συγκεκριμένο επιπρόσθετο λόγο: ανοίγοντας τις εικόνες μου, πατάω R για να επιλέξω το εργαλείο Crop, και στη συνέχεια, πατώντας O, εμφανίζονται διάφοροι προεγκατεστημένοι οδηγοί που με βοηθούν αποτελεσματικότατα να κροπάρω σωστά και με ακρίβεια.

Δείτε τις λήψεις, πριν και μετά το κροπάρισμα!
  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Pixabay
 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.