Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει μνήμες από το ιστορικό παρελθόν της ελληνικής πρωτεύουσας ως τις 26 Απριλίου 2020.

Τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020 στις 20.00, στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο Η Αθήνα από την Ανατολή στην Δύση – 1821-1896. Την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 20.00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια τηςφωτογραφικής έκθεσης στην αίθουσα Ευρυδίκης Κωστοπούλου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού πολιτισμού στην οδό Κουμπάρη, και παράλληλα θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ στο μικρό αμφιθέατρο του ίδιου κτηρίου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης (12 Φεβρουαρίου- 26 Απριλίου 2012) το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια σειρά προβολών του ντοκιμαντέρ στο αμφιθέατρο της οδού Κουμπάρη 1.

Η σκηνοθέτις και επιμελήτρια Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ, που είχαν παρουσιάσει το 2012 στο Μουσείο Μπενάκη το ΣΜΥΡΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΙΑΣ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΛΗΣ, 1900-1922, μετά από έξι χρόνια έρευνας στην Αμερική και τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ευρώπη και την Ελλάδα, φέρνουν πίσω στο κοινό, εικόνες της Αθήνας, ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία.

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ και η έκθεση είναι μεγάλης σημασίας όχι μόνο γιατί το ελληνικό κοινό θα δει άγνωστες εικόνες από την Αθήνα αλλά και γιατί συγχρόνως οι δύο συνεργάτες, φέρνουν μια νέα αφήγηση για το πως η Αθήνα από την Οθωμανική μικρή πόλη των αρχών του 1800 μεταμορφώθηκε σε μια νεοκλασσική, ευρωπαϊκή πόλη που φιλοξένησε με επιτυχία τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες της σύγχρονης εποχής στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η οδός Σταδίου στα τέλη του 19ου αιώνα (άγνωστος φωτογράφος) – ευγενική παραχώρηση: Συλλογή Νίκου Πολίτη.

Ιστορικοί από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική μιλούν για τις μεταμορφώσεις της Αθήνας του 19ου αιώνα ενώ το ντοκιμαντέρ και η φωτογραφική έκθεση τεκμηριώνονται με σπάνιο οπτικό υλικό. Ο θεατής θα ανακαλύψει γκραβούρες και φωτογραφίες από αμερικανικά αρχεία, από το Packard Humanities Institute, από τα αρχεία της Library of Congress, του Harvard, του Princeton, του Ghetty, απο αρχεία του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ευρώπης αλλά και από ιδιωτικές συλλογές. Επίσης παρουσιάζονται εικόνες από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, από το Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο, από την Βουλή των Ελλήνων και άλλα ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Για τη ηχητική μπάντα της ταινίας η μοντέρ Αλίκη Παναγή χρησιμοποίησε ήχους εποχής προκειμένου να ζωντανέψει η ιστορία της πόλης, ενώ ο μουσικός Νίκος Πλατύραχος, βασίστηκε σε μουσική και τραγούδια από την Αθήνα και επιτυχίες της εποχής, καθώς και δική του μουσική για να συνθέσει την πρωτότυπη μουσική του.

Ομιλητές είναι, ο Αλέξανδρος Κιτροέφ, ο αρχαιολόγος Jim Wright, ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, καθώς και οι ιστορικοί Λεωνίδας Εμπειρίκος, Χριστίνα Κουλούρη, Sir Michael Llewellyn Smith, Ελένη Μπαστέα. Μουσική Νίκος Πλατύραχος. Μοντάζ Αλίκη Παναγή. Φωτογραφία Buddy Squires & Σίμος Σαρκεντζής. Ιστορικός σύμβουλος είναι ο Αλέξανδρος Κιτροέφ, ενώ το σενάριο, η σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ και η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην Μαρία Ηλιού.

Το ντοκιμαντέρ (διάρκειας 90′) και η έκθεση είναι η αφετηρία από συνολικά πέντε έργα για την ιστορία της σύγχρονης Αθήνα. Οι τέσσερις επόμενες ταινίες ντοκιμαντέρ και φωτογραφικές εκθέσεις που ακολουθούν τα επόμενα χρόνια είναι οι εξής:

  • «H Αθήνα και η Μεγάλη Ιδέα, 1896-1922»
  • «Η Αθήνα των συγκρούσεων, 1922-1950»
  • «Η Αθήνα μεγαλούπολη, 1950-1974»
  • «Η Αθήνα της Ευρώπης, 1974-2021»

Από το 2012 έως το 2018 η Μαρία Ηλιού και ο Άγγελος Δεληβορριάς είχαν πολλές συζητήσεις για τον κύκλο αυτών των ντοκιμαντέρ και εκθέσεων που άρχισαν να δημιουργούνται από τότε. Ο θρυλικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη πρότεινε τότε τους τίτλους και πολύτιμες ιδέες. Οι ταινίες και οι εκθέσεις αυτές για την ιστορία της σύγχρονης Αθήνας αφιερώνονται στη μνήμη του.

  • Χώροι: Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, Κολωνάκι | Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138
  • Πρώτη προβολή ντοκιμαντέρ: Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, 20.00
  • Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, 20.00
  • Διάρκεια: 10/2-26/4/2020
  • Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο 10:00-18:00, Πέμπτη:10:00-24:00, Κυριακή: 10:00-16:00, Τρίτη: Κλειστά
  • Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: 8€ | Τιμή εισιτηρίου προβολής ντοκιμαντέρ: 8€ 

 – Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Ο ποταμός Ιλισσός, η γέφυρα και το Πανόραμα του Θων στις αρχές του 20ου αιώνα  (άγνωστος φωτογράφος) – ευγενική παραχώρηση: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.