Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

ΑTHENS ART GALLERY: EΚΘΕΣΗ ROBERT MCCABE

Οι φωτογραφίες του χαρακτηρίζονται από σπάνια ευαισθησία και εικαστική ποιότητα.

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Robert McCabe, “Μυκήνες 1954 – Το καταμεσήμερο”, την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015. Στην έκθεση παρουσιάζεται μια σειρά από ασπρόμαυρες φωτογραφίες οι οποίες αποτυπώνουν τον αρχαιολογικό χώρο και τη γύρω περιοχή των Μυκηνών, όπως ήταν το καλοκαίρι του 1954 και του1955, πριν από την έλευση του μαζικού τουρισμού.

O φωτογραφικός φακός του Robert McCabe, όπως αναφέρει η συγγραφέας Αθηνά Κακούρη στο ομώνυμο βιβλίο, συνοδεύει στη σειρά αυτή τους αφοσιωμένους αρχαιολόγους μαζί με τους ανθρώπους του μόχθου της ανασκαφής των Μυκηνών στις αρχές της δεκαετίας του ΄50.  Οι φωτογραφίες αυτές πέρα από την ευαίσθητη και ποιητική αποτύπωση του αρχαιολογικού χώρου είναι και μια ιστορική μαρτυρία της προσπάθειας εκατόν σαράντα χρόνων της αρχαιολογίας να ανασύρει από το βαθύ σκοτάδι της λησμονιάς την εποποιία των Ατρειδών.

Οι φωτογραφίες του Robert McCabe χαρακτηρίζονται από σπάνια ευαισθησία και εικαστική ποιότητα. Είναι λιτές,  διαυγείς, ποιητικές, κλασσικές θα λέγαμε ενώ υπαινίσσονται την μελέτη και αγάπη του για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό τον οποίο στην κυριολεξία “ερωτεύτηκε”  κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Prinston. Μέσα από την  ποιητική  ατμόσφαιρα που δημιουργούν, προξενούν ποικίλα συναισθήματα στον θεατή τον οποίον καλούν να συμμετάσχει σε ένα νοητό ταξίδι στον κόσμο των “πολύχρυσων Μυκηνών”.

Την έκθεση πλαισιώνει το βιβλίο -λεύκωμα των εκδόσεων Πατάκη “ΜΥΚΗΝΕΣ 1954 – ΤΟ ΚΑΤΑΜΕΣΗΜΕΡΟ” στο οποίο εμπεριέχονται οι φωτογραφίες του Robert McCabe , συνοδευόμενες από κείμενο της Αθηνάς Κακούρη και σχόλια της Lisa Wace French.

Φωτό: Μυκήνες 1954 – Το καταμεσήμερο

  • Xώρος: Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Γλύκωνος 4, Αθήνα
  • Εγκαίνια: Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015, στις 19.30
  • Διάρκεια έκθεσης: 3 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2015
  • Πληροφορίες: Τηλ.: 210 72 13 938