Ενδιαφέρουν Νέα

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2016: ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Ελληνικού Φεστιβάλ, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στην Επίδαυρο.

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου εγκαινιάζει μια σειρά από παράλληλες δράσεις που θα συνοδεύουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ως τα τέλη Ιουλίου, με σκοπό να προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία σύνδεσης της σκέψης με την πράξη.

Οι συζητήσεις και τα εργαστήρια που προτείνονται φιλοδοξούν να τροφοδοτήσουν το διάλογο και την έρευνα για κεντρικά θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη δημιουργία στο χώρο των παραστατικών τεχνών και ταυτόχρονα να αναδείξουν μέσα από μια πιο εστιασμένη ματιά σημαντικούς άξονες, έργα και καλλιτέχνες του προγράμματος. Οι παράλληλες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πειραιώς 260), στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256) και στην Επίδαυρο (Ξενοδοχείο Ξενία).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη απογευματινή – Συζητήσεις

  • Τι Φεστιβάλ θέλουμε;
  • Τετάρτη 22 Ιουνίου, 18:00 – Πειραιώς 260_Κήπος

Ποιος προβληματισμός υπάρχει διεθνώς γύρω από την έννοια «φεστιβάλ» και ποιον ρόλο καλείται να παίξει στην παραγωγή του σύγχρονου καλλιτεχνικού έργου; Σε μια εποχή κρίσης πόσο πρέπει να σχετίζεται η πολιτική ενός φεστιβάλ με την υποστήριξη  της εγχώριας δημιουργίας; Πόσο πολυσυλλεκτικό, τολμηρό, προσωποπαγές πρέπει να είναι; Πώς πρέπει να επιλέγεται ο καλλιτεχνικός διευθυντής και τα μέλη του ΔΣ; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν σ’ αυτή την επιβεβλημένη για όλους μας, πλέον, συζήτηση που εγκαινιάζει το φετινό φεστιβάλ.

Κεντρικός εισηγητής: Σάββας Πατσαλίδη, Καθηγητή Θεατρολογίας στο ΑΠΘ.

Με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Συντονίζει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

  • Αφιέρωμα στα Παραβάν του Ζαν Ζενέ (εισηγήσεις, στρογγυλή τράπεζα)
  • Τετάρτη 29 Ιουνίου, 18:00 – 21:00 – Α.Σ.Κ.Τ. Αίθουσα De Chirico

Εμβληματικό έργο για την κατανόηση της συνολικής προσφοράς αλλά και της προσωπικότητας ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης λογοτεχνίας και του θεάτρου, τα μνημειώδη Παραβάν του Ζαν Ζενέ ανεβαίνουν στη χώρα μας για πρώτη φορά, 55 χρόνια από την εποχή που γράφτηκαν και 30 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα. Με την αφορμή αυτή οργανώνεται ένα μίνι αφιέρωμα στον συγγραφέα, που στοχεύει σε μια πρώτη προσέγγιση αυτού του, τόσο ιδεολογικά όσο και παραστασιακά, εξαιρετικά σύνθετου έργου.

zan-zene-foto

Ζαν Ζενέ

Κεντρικός εισηγητής: Albert Dichy, επιστημονικός υπεύθυνος του IMEC (Institut Mémoires de l’édition contemporaine), συν-επιμελητής των Απάντων του συγγραφέα στις Εκδόσεις Gallimard («Η σκηνική πρόσληψη των Παραβάν στη Γαλλία»). Με τη συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών και της καλλιτεχνικής ομάδας. Συντονίζει η Δήμητρα Κονδυλάκη.

  •  Νέες δραματουργίες: Πόσο πολιτική είναι η σύγχρονη ελληνική σκηνή;
  • Τετάρτη 13 Ιουλίου, 18:00 – Α.Σ.Κ.Τ. Αίθουσα Διδακτική της Τέχνης

Το ζήτημα της δραματουργίας, το πώς δηλαδή συγκροτείται και συντίθεται σκέψη και λόγος με τα υλικά της ποίησης και του θεάτρου, μας αφορά ιδιαίτερα σήμερα σε μια εποχή διαπιστωμένης κρίσης της σκηνοθεσίας. Πώς συνδιαλέγεται η σύγχρονη ελληνική σκηνή με το σήμερα; Πώς μετουσιώνεται το βίωμα της κρίσης μέσα από τη σύγχρονη δραματουργία και τι θέση παίρνουν μέσα από τις φόρμες που υιοθετούν οι νεότεροι έλληνες σκηνοθέτες-δραματουργοί;

athens festival theater

Με τη συμμετοχή καλλιτεχνών του ελληνικού προγράμματος (Έλλη Παπακωνσταντίνου, Ιόλη Ανδρεάδη, Αργυρώ Χιώτη & Ευθύμης Φιλίππου, Βασίλης Μαυρογεωργίου κ.ά.). Τη συζήτηση συντονίζουν θεατρολόγοι και κριτικοί.