Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ATHENS PHOTO FESTIVAL 2016

Εγκαίνια: Πέμπτη 9 Ιουνίου ( ώρα 8:30μμ) στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Το κεντρικό πρόγραμμα της διοργάνωσης πραγματοποιείται από τις 9 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου και περιλαμβάνει εκθέσεις φωτογραφίας με τη συμμετοχή 85 καλλιτεχνών και επιμελητών από 25 χώρες. Ένα σύνολο δράσεων -εκπαιδευτικά προγράμματα, portfolio reviews, ομιλίες, μαραθώνιος φωτογραφίας- και παράλληλων εκδηλώσεων, που θα επιχειρήσουν να διευρύνουν τον διάλογο και την ενεργή συμμετοχή, αλλά και να ενισχύσουν την κριτική κατανόηση της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας.

Με σημείο εκκίνησης το Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς) οι εκθέσεις του Athens Photo Festival θα επεκταθούν και σε άλλους χώρους του ευρύτερου αστικού κέντρου της Αθήνας, διασταυρώνοντας φωτογραφικά έργα, βίντεο, αρχειακό υλικό και φωτογραφικά βιβλία.

Tο κεντρικό εκθεσιακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, υπό τον γενικό τίτλο [Mis/Dis]Placed προτείνει μια περιήγηση σε οπτικές μορφοποιήσεις και αφηγήσεις που ερμηνεύουν, αναπαριστούν και τεκμηριώνουν τις θέσεις και τις αντιθέσεις του σύγχρονου κόσμου, όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από κοινωνικά, πολιτικά, υπαρξιακά και πολιτισμικά φορτισμένες καταστάσεις.

thalia-galanopoulou-3

Φωτό: Θάλεια Γαλανοπούλου, από την έκθεση “Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2016” του φετινού Φεστιβάλ.

Σήμερα, που τόσο τα εθνικά όσο και τα παγκόσμια αφηγήματα περιστρέφονται γύρω από τις ραγδαία εξελισσόμενες αλλαγές που συνθέτουν το παρόν μας, το Φεστιβάλ θέλει να εστιάσει στις αντιλήψεις και τις πρακτικές που καθορίζουν τη συγκρότηση της συλλογικής συνείδησης και τη θέση του ατόμου στη σημερινή εποχή, σε σχέση με έννοιες όπως ο χώρος, ο τόπος και η μνήμη. Πρόκειται για μια περιήγηση σε οπτικές μορφοποιήσης και αφήγησης που ερμηνεύουν, αναπαριστούν και τεκμηριώνουν τις θέσεις και τις αντιθέσεις του σύγχρονου κόσμου, όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από κοινωνικά, πολιτικά, υπαρξιακά και πολιτισμικά φορτισμένες καταστάσεις.

Ενδεικτικά, χωρίς όμως να περιορίζονται σε αυτά, πιθανά θέματα περιλαμβάνουν τις συνθήκες εκτοπισμού, μετακίνησης, αποξένωσης και αποστέρησης, τα ρευστά όρια-σύνορα, χώρους ανοίκειους και δυστοπικούς, τα στερεότυπα και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, τις μορφές ελέγχου και χειραγώγησης, τις επιρροές του διαδικτύου στην κοινωνική ζωή, τη σταδιακή αλλοίωση της μνήμης, τα ίχνη του παρελθόντος, την επιβίωση και την προσαρμογή σε νέες καταστάσεις, τόπους διεξόδου και αντίδρασης.

Δείτε το Κεντρικό Πρόγραμμα του Athens Photo Festival 2016 εδώ
alexei-siozov-1

Φωτό: Αλεξέι Σιωζόβ, από την έκθεση “Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2016” του φετινού Φεστιβάλ.

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Κατερίνα Τσακίρη, από την έκθεση “Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2016” του φετινού Φεστιβάλ.