Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί

ATHENS PHOTO MARATHON 2017

Δηλώστε Συμμετοχή!

Το Athens Photo Marathon, η μεγαλύτερη ανοιχτή φωτογραφική διοργάνωση διαγωνιστικού χαρακτήρα στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017.

Σε μια εποχή που η εικόνα αποτελεί κύριο μέσο επικοινωνίας και μετάδοσης μηνυμάτων, το Athens Photo Marathon με γενικό μότο “We are all photographers”, καλεί τους φίλους της φωτογραφίας σε ένα ξεχωριστό και ανοιχτό σε όλους φωτογραφικό δρώμενο στην πόλη.

Με κοινή γλώσσα τη φωτογραφία και όχημα τη φωτογραφική τους μηχανή, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σ’ έναν «μαραθώνιο», προσεγγίζοντας μέσα από τη δική τους οπτική, σε διάστημα έξι ωρών, τέσσερα θέματα, με επίκεντρο την πόλη.

Το Athens Photo Μarathon ξεφεύγει από τα όρια ενός συμβατικού διαγωνισμού, προτείνοντας να δούμε την πόλη που ζούμε, την πόλη που αλλάζει, με άλλο βλέμμα. Μοναδική προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η διάθεση για πειραματισμό, έκφραση και δημιουργία.

Η φετινή διοργάνωση κορυφώνεται με την ανάδειξη των καλύτερων συμμετοχών και την ειδική έκθεση με τις φωτογραφίες που διακρίθηκαν, στο Μουσείο Μπενάκη, στο πλασίο του Athens Photo Festival 2018. Οι νικητές του διαγωνισμού θα λάβουν βραβεία συνολικής αξίας 9.000€.

Το Athens Photo Marathon διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας με την υποστήριξη της Nikon, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2017, το οποίο πραγματοποιείται με δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η συμμετοχή στο Athens Photo Marathon είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.photomarathon.gr.

Γρηγόρης Θανόπουλος

Πώς / Πού / Πότε

 • Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 15 Οκτωβρίου, 2017
 • Σημείο εκκίνησης: Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο οδού Πειραιώς)
 • Διάρκεια: 6 ώρες
 Πρόγραμμα
 • 11:00 Προσέλευση στο σημείο εκκίνησης και παραλαβή των αριθμών συμμετοχής
 • 11:45 Καλωσόρισμα και ανακοίνωση προγράμματος
 • 12:00 Ανακοίνωση θεμάτων και έναρξη φωτομαραθωνίου
 • 18:00 Λήξη φωτομαραθωνίου και παράδοση φωτογραφιών

Διαδικασία
Οι συμμετέχοντες με την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή τους, θα συναντηθούν στο σημείο εκκίνησης (Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο οδού Πειραιώς) στις 11:00. Κατά την προσέλευσή τους θα απευθύνονται στο γραφείο υποδοχής, απ’ όπου θα λαμβάνουν και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την παραλαβή της ειδικής κάρτας διαπίστευσης με τον αριθμό συμμετοχής τους.

Στη συνέχεια θα συγκεντρωθούν για την ανακοίνωση των θεμάτων. Ο φωτογραφικός μαραθώνιος θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα, με τη συγκέντρωση των συμμετεχόντων στο σημείο τερματισμού και την παράδοση του φωτογραφικού υλικού στην ομάδα του μαραθωνίου. Κάθε διαγωνιζόμενος θα απευθύνεται στον αντίστοιχο “σταθμό παραλαβής” και θα παραδίδει τέσσερις φωτογραφίες (μία ανά θεματική ενότητα), τις οποίες και επιλέγει να υποβληθούν στο διαγωνιστικό τμήμα και να τεθούν στην κρίση της επιτροπής, αρχικά και στη συνέχεια, στην κρίση του κοινού.

Έλενα Καρακίτσου

Βραβεία

Ο νικητής του βραβείου επιτροπής για την καλύτερη συμμετοχή και οι τρεις νικητές των βραβείων κοινού θα κερδίσουν μηχανές Nikon DSLR, ενώ οι φωτογραφίες τους θα συμπεριληφθούν στην ειδική έκθεση. Τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνουν ένα kit DSLR φωτογραφικής μηχανής Nikon D500 με φακό AF-S DX 16-80mm VR, ένα kit DSLR φωτογραφικής μηχανής Nikon D7100 με φακό AF-S DX 18-140mm VR, ένα kit DSLR φωτογραφικής μηχανής Nikon D3400 με φακό AF-P DX 18-55mm και ένα kit Mirrorless φωτογραφικής μηχανής Nikon 1 J5 με φακό 10–30mm PD-ZOOM VR, για απόλυτη ποιότητα εικόνας και δημιουργικό έλεγχο.

Οι τέσσερις νικητές των θεματικών βραβείων επιτροπής θα κερδίσουν δωροεπιταγές και δώρα αξίας 400€ έκαστος (φωτογραφικά είδη, λευκώματα, σεμινάρια φωτογραφίας από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας), ενώ οι φωτογραφίες τους θα συμπεριληφθούν στην ειδική έκθεση.

Επιπλέον, η κριτική επιτροπή θα απονείμει δώδεκα επαίνους, τρεις για κάθε θεματική ενότητα. Οι δώδεκα νικητές θα λάβουν δωροεπιταγές και δώρα αξίας 200€ έκαστος (φωτογραφικά βιβλία, σεμινάρια φωτογραφίας από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας) έκαστος, ενώ οι φωτογραφίες τους θα αποτελέσουν μέρος της ειδικής έκθεσης.

 

Σημαντικές ημερομηνίες
 • 28 Σεπετεμβρίου 2017: Έναρξη δήλωσης συμμετοχών online
 • 14 Οκτωβρίου 2017: Λήξη προθεσμίας δήλωσης συμμετοχών online
 • 15 Οκτωβρίου 2017: Διεξαγωγή μαραθωνίου φωτογραφίας
 • 1 Νοεμβρίου 2017: Έναρξη οnline ψηφοφορίας για τα βραβεία κοινού
 • 20 Νοεμβρίου 2017: Λήξη οnline ψηφοφορίας για τα βραβεία κοινού
 • 30 Νοεμβρίου 2017: Online ανακοίνωση αποτελεσμάτων διαγωνισμού
 • Δεκέμβριος 2017: Απονομή βραβείων στο Μουσείο Μπενάκη
 • Ιούνιος-Ιούλιος 2018: Έκθεση διακριθέντων φωτογραφιών στο Μουσείο Μπενάκη

Άρης Καμαρωτός

 • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Beskida Djepaxhija