Διεθνείς Διαγωνισμοί

ATHENS PHOTO WORLD: ANAKOIΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΦΕΤΙΝΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ!

O Fabio Bucciarelli απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Φωτοδημοσιογραφίας «Yannis Behrakis» 2020 και ο Δημήτρης Μιχαλάκης το βραβείο Athens Photo World 2020!

Τα ονομάτα παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω live streaming τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το Athens Photo World (APW) μαζί με την Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη και τον Γιάννη Αντωνόπουλο ανακοίνωσαν τους νικητές. Τα δυο βραβεία απονέμονται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που υποστηρίζει συνολικά τη διοργάνωση του APW.

Ο Ιταλός φωτογράφος Fabio Bucciarelli διακρίθηκε με τη δουλειά του «Μαζεύουμε τους νεκρούς από το πρωί μέχρι το βράδυ» και ο Δημήτρης Μιχαλάκης με τη δουλειά του «42 ημέρες». Οι δύο φωτογράφοι θα λάβουν το χρηματικό ποσό των 15.000€ και 5.000€ αντίστοιχα.

Δηλώσεις

Αμφότεροι οι νικητές μίλησαν για τη σημασία της βράβευσής τους τόσο τιμώντας τη μνήμη του Γιάννη Μπεχράκη και τη σπουδαία κληρονομιά που άφησε στο διεθνές και ελληνικό φωτορεπορτάζ όσο και αναφερόμενοι στις αναπάντεχες συνθήκες κάτω από τις οποίες χρειάστηκε να εργαστούν μέσα στη φετινή χρονιά.

Ο Fabio Bucciarelli, φετινός αποδέκτης του Διεθνούς Βραβείου «Yannis Behrakis» για την κάλυψη της επιδημίας του COVID-19 στο επίκεντρό της στην Ιταλία, τόνισε: «Νιώθω υπερήφανος και χαρούμενος ως ο φετινός αποδέκτης του Διεθνούς Βραβείου Yannis Behrakis για την κάλυψη της επιδημίας του COVID-19 στο επίκεντρό της, στην Ιταλία, για τους New York Times. Το να καταγράφουμε τον κόσμο γύρω μας προσπαθώντας να γράψουμε αυτή την ιστορία και να δημιουργήσουμε εμβληματικές και εμφατικές εικόνες είναι αυτό που έκανε ο Γιάννης σε όλη του την καριέρα. Το να τιμηθώ με ένα βραβείο που φέρει το όνομά του είναι πελώρια τιμή για μένα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ομάδα των New York Times. Από τους αρχισυντάκτες μου, Γκάια Τρίπολι και Ντέιβιντ Φουρστ μέχρι τους προγραμματιστές, γραφίστες και δημοσιογράφους που δούλεψαν πάνω σ’ αυτό το σημαντικό θέμα. Αφιερώνω αυτό το βραβείο σε όλους όσους γνώρισα στο Μπέργκαμο από γιατρούς μέχρι νοσοκόμες, μέχρι τις οικογένειες ασθενών που μου άνοιξαν τις πόρτες τους και με άφησαν να μπω για να προσπαθήσω να δω αυτόν το δύσκολο και αόρατο εχθρό».

Fabio Bucciarelli

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη δήλωσε: «Για δεύτερη χρονιά δίνεται το Διεθνές Βραβείο Yannis Behrakis, για να κρατήσουμε τη μνήμη του Γιάννη ζωντανή μαζί με ό,τι πρέσβευε. Ως φάρος που δείχνει το δρόμο. Πίστευε με όλο του το είναι, στη δύναμη της σωστής φωτοειδησεογραφίας. Η δουλειά του Fabio Bucciarelli είναι αντιπροσωπευτική. Καταγράφει το σημαντικότερο γεγονός του 2020 και αποτυπώνει τις διαστάσεις και τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν μας δίνει περιθώρια αμφισβήτησης, μας προειδοποιεί και μας καθιστά υπεύθυνους σαν πολίτες και σαν κράτος».

Στο ίδιο πλαίσιο και η δήλωση της Alice Gabriner, μέλους της επιτροπής των κριτών του διαγωνισμού YBIPA: «Καθώς ο κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στην υφήλιο στις αρχές της άνοιξης, οι οπτικές μαρτυρίες για τον αντίκτυπό του δεν ήταν απλά περιορισμένες, ήταν δύσκολα προσβάσιμες. Για να δείξει τη συγκλονιστική πραγματικότητα, ο Φάμπιο Μπουτσιαρέλι δούλεψε με επιμονή, ρισκάροντας τη ζωή του. Τελικά, οι τρομερές φωτογραφίες που τράβηξε στο επίκεντρο του ιού στην επαρχία Μπέργκαμο της Ιταλίας θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη συλλογική μας μνήμη. Ο Γιάννης Μπεχράκης έλεγε συχνά πως η αποστολή του ήταν να αφηγηθεί την ιστορία έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να πει “δεν το ήξερα”. Υπ’ αυτό το πνεύμα επιλέξαμε τον Φάμπιο Μπουτσιαρέλι για να λάβει το φετινό Βραβείο Yannis Behrakis. Η αφοσίωσή του στην παραγωγή αυτού του έργου αντιπροσωπεύει την πιο ουσιώδη σκοπιά της φωτοδημοσιογραφίας. Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής, τον Ενρίκ Μαρτί και τον Αχμάντ Μασούντ είδαμε ένα μεγάλο εύρος ιστοριών που υπέβαλλαν σχεδόν 300 διαφορετικοί φωτογράφοι. Οι άλλες συμμετοχές που επιλέξαμε να διακριθούν εφέτος απεικονίζουν την αύξηση των κοινωνικών αναταραχών στην Αϊτή από τον Ντιέ Νάλιο Τσέρυ και το σκληρό ταξίδι των μεταναστών στην Υεμένη από τη Νάριμαν Ελ Μόφτι. Αυτοί οι φωτογράφοι παρουσίασαν ουσιώδεις ειδησεογραφικές ιστορίες που έπρεπε να καταγραφούν και να τις δει ο κόσμος. Όπως ο Γιάννης, έτσι κι αυτοί επέδειξαν μια εμμονή με την καταγραφή. Με γενναιότητα, με πίστη, με αφοσίωση, με επινοητικότητα και πάνω απ’ όλα, με ανθρωπιά. Συγχαρητήρια σε όλους σας».

© Fabio Bucciarelli: ο Claudio Travelli (61 ετών), ασθενής με Covid-19.

Ο Δημήτρης Μιχαλάκης δήλωσε για τη βράβευσή του: «Μου δίνει μεγάλη χαρά αυτό το βραβείο καθώς αποτελεί επιβράβευση μιας δουλειάς που ξεκίνησα να την κάνω από την προσωπική μου ανάγκη να καταλάβω τί ήταν αυτό που είχε ξεκινήσει να συμβαίνει και πώς επηρέαζε τόσο γρήγορα και τόσο βαθιά τις ζωές όλων μας. Για εμένα το να φωτογραφίσω την κατάσταση που δημιούργησε ο Covid τόσο μέσα στα νοσοκομεία όσο και έξω στον άδειο πια δρόμο ήταν ο ένας τρόπος να κατανοήσω αυτό που συνέβαινε και να επικοινωνήσω με τον κόσμο γύρω μου σε μια περίοδο υποχρεωτικής απομόνωσης. Επιπλέον είναι εξαιρετικά τιμητικό για εμένα αυτό το βραβείο καθώς έρχεται από τη διοργάνωση που τιμά πάντα το έργο του Γιάννη Μπεχράκη. Ο Μπεχράκης για εμένα υπήρξε σημαντικός φίλος και πέρα από το σπουδαίο έργο του στο δικό μου το μυαλό είναι πάντα ζωντανές οι κουβέντες μας για πολλά πράγματα εκτός από τη φωτογραφία και το ρεπορτάζ. Θα ήθελα να πω και δυο λόγια για τον Αντώνη και τον Byron…. Και των δύο οι δουλειές μου άρεσαν πολύ, είναι και σε ασπρόμαυρο που κι εγώ έχω δουλέψει κατά καιρούς. Μπράβο και στους δύο και να μην στενοχωριούνται που δεν κέρδισαν φέτος, έχουν όλες τις ευκαιρίες να διακριθεί η δουλειά τους στο μέλλον. Η δουλειά μας χαρακτηρίζεται ακριβώς από αυτό: πολλή και διαρκής δημιουργία για λίγες στιγμές επιβράβευσης. Αλλά την αγαπάμε και συνεχίζουμε να την κάνουμε με πάθος. Ευχαριστώ θερμά όλους όσους που με βοήθησαν έμπρακτα στην πραγματοποίηση αυτής της δουλειάς και ελπίζω σύντομα αυτή η εμπειρία να είναι για όλους μια ανάμνηση που θα έχουμε μόνο μέσα από τις φωτογραφίες και όχι μια συνεχιζόμενη καθημερινότητα».

Δημήτρης Μιχαλάκης

Η Λουίζα Γκουλιαμάκη, Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής για το βραβείο APW, σχολίασε: «Το επίπεδο των συμμετοχών στον φετινό διαγωνισμό ήταν πολύ καλό, με ενδιαφέρουσα θεματολογία τόσο από ήδη καταξιωμένους φωτογράφους όσο και από νέους και ανερχόμενους. Οι τρεις φιναλιστ επιλέχθηκαν με κριτήριο την δημιουργικότητα, την πρωτοτυπία και την σαφήνεια της έκφρασης. Συγχαρητήρια και στους τρεις και καλή συνέχεια για ό,τι κάνουν το μέλλον».

© Δημήτρης Μιχαλάκης: Νοσοκομείο “Σωτηρία” – γιατρός και νοσηλεύτριες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς με Covid-19.

Oι φιναλίστ των διαγωνισμών

Εκτός από τους δύο μεγάλους νικητές, φιναλίστ του βραβείου “Yannis Behrakis” ήταν οι Chery Dieu Nalio με τη δουλειά του «Αϊτή, ένα έθνος στα όρια» και η Nariman Ayman El-Mofty  με τη δουλειά της «Αποβιβαζόμενοι στην Κόλαση». Φιναλίστ του βραβείου Athens Photo World ήταν οι Αντώνης Πασβάντης με τη δουλειά του “Sombre Caste” και ο Byron Smith, Aμερικανός φωτογράφος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα με τη δουλειά του “The Backstop”.

Νέες συνεργασίες για το APW

Με την ευκαιρία του διαγωνισμού για το Βραβείο Athens Photo World η διοργάνωση εγκαινίασε τη συνεργασία της με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα με τους οποίους ο Αντώνης Πασβάντης, πρώτος φιναλίστ του Βραβείου APW, θα συνεργαστεί σε μια μελλοντική αποστολή τους ενώ ο συνεργάτης της διοργάνωσης Πρόδρομος Γαλαίος προσέφερε μια φωτογραφική μηχανή Canon EOS M50 στον Byron Smith, δεύτερο φιναλίστ του βραβείου.

© Δημήτρης Μιχαλάκης: διασώστης του ΕΚΑΒ μεταφέρει ασθενή με Covid-19 σε νοσοκομείο αναφοράς.

Η συνέχεια του θεσμού

Το επόμενο Athens Photo World θα πραγματοποιηθεί από τις 21 μέχρι τις 30 Μαΐου 2021. Οι συμμετοχές στους δύο διαγωνισμούς της επόμενης χρονιάς θα ανοίξουν στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

 Το Athens Photo World παραμένει αφοσιωμένο στην προβολή και την υποστήριξη των φωτορεπόρτερ παγκοσμίως, ιδίως σε καιρούς που δοκιμάζουν την ανθρωπότητα στο σύνολό της.

Το APW θέλει να ευχαριστήσει τον Δωρητή του, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και τον πολύτιμο συνεργάτη του, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), τους χορηγούς, τους υποστηρικτές, τους συμμετέχοντες στις δράσεις του φωτογράφους, τους καλεσμένους του και όλους τους συνεργάτες του ήδη από την εναρκτήρια διοργάνωσή του το 2019 και τη διαρκή στήριξή τους και σε αυτή τη δύσκολη παγκόσμια συγκυρία.


Όλες οι φωτογραφίες των φετινών νικητών και των φιναλίστ είναι διαθέσιμες εδώ:

https://www.apw.gr/yannisbehrakisaward-2020/

https://www.apw.gr/apwaward-2020/


  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: © Fabio Bucciarelli