Διεθνείς Διαγωνισμοί

ΒΡΑΒΕΙΑ ATHENS PHOTO WORLD 2021

Deadline υποβολής συμμετοχών: 18/04/2021.

Για τρίτη συνεχή χρονιά το Athens Photo World διοργανώνειμε δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχοςτα δύο βραβεία φωτορεπορτάζ που εγκαινίασε το 2019: το βραβείο Athens Photo World Award (#APWA) ύψους 5.000€ και το διεθνές βραβείο Yannis Behrakis (#ΥΒΙΡΑ) ύψους 15.000€.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες της περσινής χρονιάς, ο θεσμός διατήρησε ζωντανούς τους διαγωνισμούς μέσα στο 2020, κατορθώνοντας αφενός να κρατήσει ενεργό το ενδιαφέρον του κοινού για τη διοργάνωση αλλά ταυτόχρονα, και πιο σημαντικά, να αναδείξει μέσα από τις συμμετοχές, έξι διαφορετικές φωτογραφικές δουλειές που σηματοδοτούν την ποιότητα αλλά και τις σύγχρονες τάσεις στη φωτογραφία ρεπορτάζ και ντοκουμέντου.

Οι Fabio Bucciarelli και Δημήτρης Μιχαλάκης διαδέχτηκαν το 2020 τους Dar Yasin και Γιάννη Αντωνόπουλο, νικητές YBIPA και APWA αντίστοιχα της εναρκτήριας διοργάνωσης του 2019, ενώ στη δεύτερη χρονιά τους οι διαγωνισμοί ανέδειξαν και από 2 φιναλίστ σε κάθε κατηγορία, τους Chery Dieu Nalio και Nariman El Mofty στους διαγωνιζόμενους για το YBIPA και τους Αντώνη Πασβάντη και Byron Smith στους διαγωνιζόμενους για το APWA.

Μοιραία λόγω της διεθνούς συνθήκης του 2020, αμφότερα τα βραβεία απονεμήθηκαν από τις επιτροπές σε φωτογραφικές δουλειές αναφερόμενες στην πανδημία που προκάλεσε ο Covid19 με τον Fabio Bucciarelli να φωτογραφίζει για τους New York Times το Μπέργκαμο, την καρδιά και αφετηρία της επιδημίας στην γειτονική Ιταλία και τον Δημήτρη Μιχαλάκη αντίστοιχα να αποτυπώνει τόσο την ένταση των ΜΕΘ όσο και την ερημιά των άλλοτε πολύβουων δρόμων της Ελληνικής πρωτεύουσας.

© Δημήτρης Μιχαλάκης, Νικητής APWA 2020: Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου.

Φέτος η χρονιά ήδη ξεκίνησε χαρίζοντας στη διεθνή ειδησεογραφία ένα δυναμικό πρώτο δεκαήμερο, άρα αναμένουμε εντυπωσιακές συμμετοχές και στους φετινούς διαγωνισμούς του Athens Photo World.

Κριτές για τα φετινά βραβεία είναι οι Steve Crisp, Kelly Grant και Jerome Delay για το ΥΒΙΡΑ, με την σταθερή συμμετοχή στην επιτροπή της Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη. Mαζί τους και οι Γιώργος Καραχάλης, Συμέλα Παντζαρτζή και Νατάσσα Μαρκίδου για το APWA.

Η ανακοίνωση των φιναλίστ θα γίνει στις 20 Μαΐου 2021 ενώ οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 30 Μαΐου 2021 σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τις συνθήκες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν.

Οι συμμετοχές έχουν ξεκινήσει από τις 31/12/2020 και λήγουν στις 18/04/2021.

Στο ΥΒΙΡΑ καλούνται να συμμετάσχουν φωτογράφοι από όλο τον κόσμο, με φωτογραφικές δουλειές 24 φωτογραφιών και στο APWA μπορούν να συμμετάσχουν φωτογράφοι που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα ή / και την Κύπρο (ανεξαρτήτως εθνικότητας ή άλλων κριτηρίων) με φωτογραφικές δουλειές 12 φωτογραφιών.

Δυνατότητα υποβολής συμμετοχής και λεπτομέρειες για τις τεχνικές προδιαγραφές, τους όρους και τις προϋποθέσεις των διαγωνισμών θα βρείτε στα παρακάτω links:

Όπως πάντα η συμμετοχή στους διαγωνισμούς του Athens Photo World είναι δωρεάν!


Όλες οι φωτογραφίες των περσινών νικητών και των φιναλίστ είναι διαθέσιμες εδώ:

https://www.apw.gr/yannisbehrakisaward-2020/

https://www.apw.gr/apwaward-2020/


  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: © Dar Yasin/AP, νικητής ΥΒΙΡΑ 2019, από τη σειρά «Kashmir, Endless War»
 


Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.