Χορηγίες Επικοινωνίας

ATHENS PHOTO WORLD: MIΛΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ!

Θανάσης Σταυράκης: «Φέτος είναι μόνο η αρχή!»

Μπήκε μια μέρα ο Θανάσης στο γραφείο, αγέρωχος και χαμογελαστός όπως πάντα και εκεί που περιμέναμε ότι θα μας εξιστορήσει κάποια τελευταία περιπέτεια από τους δρόμους της Αθήνας και τα ευτράπελα σκηνικά των πολιτικών προσωπικοτήτων της σύγχρονης Ελληνικής σκηνής, ο Θανάσης Σταυράκης αναφώνησε «Έχω μια Μεγάλη Ιδέα!» Κάπως έτσι ξεκίνησε το Athens Photo World.

  • Τι ακριβώς σκέφτηκες;

Αρκετά χρόνια πριν, ήθελα να αποκτήσει η Αθήνα ένα φεστιβάλ φωτορεπορτάζ ανοικτό και προσβάσιμο σε όλους. Να συμβεί «κάτι». Να μπορούν οι συνάδελφοι να δείξουν τη δουλειά τους στο ευρύ κοινό. Να καταλάβει ο κόσμος τη δυσκολία του φωτορεπορτάζ. Το πώς βγαίνει η είδηση σε αυτά που βλέπει στην τηλεόραση στο διαδίκτυο και στα έντυπα. Να μπορέσουν άξιοι συνάδελφοι να προσεγγίσουν το ευρύ κοινό. Να υπάρχει η φωτογραφία παντού. Όλοι να βλέπουν ποιοτική φωτογραφία μπροστά τους. Να το δει κόσμος, ο οποίος ποτέ δε θα έρθει σε ένα χώρο τέχνης, αλλά πλέον θα μπορεί να ποστάρει και να σχολιάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτό που θα έχει δει στο κέντρο της Αθήνας.

Η ιδέα παρέμεινε στάσιμη για πολύ καιρό. Η πολιτική, οικονομική και κοινωνική επικαιρότητα στην χώρα μας ήταν καταιγιστική την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει το εγχείρημα. Στα τέλη του 2017 άρχισα να μοιράζομαι τις σκέψεις μου με τον Γιάννη Μπεχράκη. Ήδη το ήξεραν οι άλλοι δυο φίλοι και συνάδελφοι της οργανωτικής επιτροπής, ο Γιάννης Κολεσίδης και ο Λευτέρης Πιταράκης. Φίλοι με τους οποίους ήδη είχαμε κάνει τις πρώτες εκθέσεις μας, με γνώμονα το φωτορεπορτάζ, κατά τη διάρκεια τη δεκαετίας του ’90.  Η ιδέα πάγωσε πάλι λόγω των επαγγελματικών μας δραστηριοτήτων.

Όμως, σε αυτό το διάστημα (Απρίλιος 2018) έκανα την πρώτη συνάντηση με τη Χριστίνα Καλλιγιάννη την “Trooper” ή αλλιώς γενική συντονίστρια του Athens Photo World. Γνωριζόμασταν αρκετά χρόνια μέσα από το επάγγελμά μας. Είχε ήδη εμπειρία από άλλα φεστιβάλ και ήταν η καλύτερη για να κάνει αυτό. Πολλές φορές της λέω ότι είναι ταγμένη γι’ αυτό το σκοπό – και το πιστεύω ακράδαντα.

Το καλοκαίρι του 2018, μετά από τις συστάσεις του Γιάννη Μπεχράκη, έγινε ένα πρώτο ραντεβού με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στον Πάνο Παπούλια (Εκτελεστικό διευθυντή) και Σπύρο Αλεξόπουλο (Διαχειριστή Δωρεών) άρεσε η ιδέα μου. Κυρίως ότι θα έχουμε τιμώμενο φωτορεπόρτερ, που φυσικά δε θα μπορούσε να είναι άλλος εκτός από τον Γιάννη Μπεχράκη. Η πρότασή μου εμπλουτίστηκε με ακόμη περισσότερες ιδέες από το ΙΣΝ όπως να φέρει ο Μπεχράκης φίλους συναδέλφους του στο ΚΠΙΣΝ και να γίνει μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον του φωτορεπορτάζ εκτός από την έκθεσή του και την ομιλία του. Στις διακοπές μου εκείνο το καλοκαίρι γνώρισα και μιλήσαμε για το εγχείρημα και με τον Διευθυντή Στρατηγικής και Σχεδιασμού προγραμμάτων του ΙΣΝ, Στέλιο Βασιλάκη. Του άρεσε πολύ και υπήρχε άλλη μία ισχυρή θετική εισήγηση ώστε το ΙΣΝ να γίνει δωρητής του APW.

Η …τρελή μου ιδέα είχε θετική ανταπόκριση αλλά και πολλές δυσκολίες όπως είναι φυσικό. Το ξέρουν καλά όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής με τα οποία βρεθήκαμε, όλοι μαζί, τέλη του 2018. Έχουν μοχθήσει και έχουν ανταποκριθεί σε όλες τις δυσκολίες και ένα μεγάλο ευχαριστώ φαντάζει λίγο για όλα αυτά που έχουν κάνει.

Ολόκληρη η συνέντευξη στο Photonet 215 που κυκλοφορεί!
 






Aρθρογράφος

Photonet Staff

Νέα, ειδήσεις, άρθρα, αναλύσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, έρευνες, portfolios και κουίζ, από τo σύνολο των μελών της συντακτικής μας ομάδας, καθώς και από το δίκτυο των ανταποκριτών και συνεργατών του περιοδικού σε όλη την Ελλάδα.