Χορηγίες Επικοινωνίας

ATHENS PHOTO WORLD: MIΛΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ!

Χριστίνα Καλλιγιάννη: «θα δείτε πολλά και θαυμαστά!»

Τη Χριστίνα την ξέρουμε δεκατέσσερα χρόνια  – και μαζί με εμάς και οι αναγνώστες μας. Η πορεία της στα φωτογραφικά πράγματα είναι αρκετά μεγάλη με δεκαετή εμπειρία στο ταξιδιωτικό ρεπορτάζ, άλλη τόση σαν συνεργάτιδα των εκδόσεών μας, free lance φωτογράφο με δικό της στούντιο και από το 2016 υπεύθυνη συντονισμού, πρώτα του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας – Medphoto Festival δίπλα στον Παύλο Φυσάκη και τώρα στο Athens Photo World.  Ιδού τι μας είπε:

  • Από φεστιβάλ σε φεστιβάλ;

Ναι, κάπως έτσι! Η εμπειρία μου με την ομάδα του Παύλου Φυσάκη στο Medphoto ήταν αυτό που λέμε eye opener! Μου άνοιξε τα μάτια σε ένα τομέα της φωτογραφίας που με ενθουσίασε. Γιατί μέσα από την οργάνωση ήρθα σε επαφή αφενός με τη δουλειά αλλά και την προσωπικότητα πολλών φωτογράφων, Ελλήνων και ξένων, που διαφορετικά δεν θα είχα γνωρίσει ποτέ. Ταυτόχρονα είδα πώς είναι να στήνεις μια τέτοια διοργάνωση από την αρχή. Ο Παύλος ήταν ήδη έμπειρος και εξαιρετικός «δάσκαλος» και οι ιδέες του, μαζί με κάποιες οργανωτικές ικανότητες δικές μου που βγήκαν στην επιφάνεια, έδωσαν ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα και κυρίως μια τεράστια εμπειρία. Έτσι όταν μου πρωτοανέφερε ο Θανάσης την ιδέα του ενθουσιάστηκα και είπα «Ναι εννοείται, μέσα με τα 1000!».

  • Και στα πλαίσια του Medphoto αλλά και τώρα, η οργάνωση του φεστιβάλ απαιτεί μια συνεχή επικοινωνία με ανθρώπους που αφενός δεν έχεις γνωρίσει ποτέ, αφετέρου είναι ήδη μεγάλα ονόματα στο χώρο τους. Είναι εύκολο αυτό; Ανταποκρίνονται στο κάλεσμα μιας τελείως νέας διοργάνωσης;

Και στις δύο περιπτώσεις είχα τη χαρά να συνεργάζομαι με ανθρώπους που ήδη χαίρουν εκτίμησης. Έτσι στις περισσότερες προσεγγίσεις υπήρχε ήδη μια σύσταση. Ειδικά δε στο Athens Photo World, τα τεράστια ονόματα με τα οποία συνομιλώ «ήρθαν» σε εμάς τόσο από τη γνωριμία με τον Θανάση Σταυράκη αλλά και με την ανεκτίμητη συμβολή του Γιάννη Μπεχράκη στο εγχείρημα αυτό. Οπότε, συνολικά θα πω ότι συνήθως (και αντίθετα από ότι ίσως είναι η γενική εντύπωση) οι δυσκολίες δεν έχουν να κάνουν με την ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων αλλά περισσότερο με τα δύσκολα προγράμματα της δουλειάς τους και με το γεγονός ότι συχνά ταξιδεύουν – και μάλιστα σε μέρη που δεν είναι σίγουρο ότι έχουν καθημερινή επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο. Ας πούμε ο Goran Tomasevic, που είναι καλεσμένος μας φέτος, βρισκόταν για πολύ καιρό στην Αφρική, οπότε μοιραία η επικοινωνία δεν μπορούσε να είναι τόσο άμεση. Πάντως το γενικό μου συμπέρασμα είναι ότι η σοβαρότητα της ανταπόκρισης εξαρτάται πολύ από τη σοβαρότητα της προσέγγισης και της πρότασης. Και καθόλου να μη σε ξέρουν, θα ρωτήσουν «περί τίνος πρόκειται» και ανάλογα με τις απαντήσεις που θα πάρουν, θα αποφασίσουν αν θέλουν να εμπλακούν και σε ποιο βαθμό.

  • Αναπόφευκτη (αν και σίγουρα λυπηρή) η ερώτηση για το πώς ξεκίνησε η συνεργασία με τον Γιάννη Μπεχράκη

Ο Γιάννης είχε ήδη κάνει αρκετές συζητήσεις με το Θανάση και συμφωνούσαν στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της ιδέας. Εκτός από όλα όσα ήθελε και πρότεινε για τη δική του έκθεση, είχε και πολλές πολύ σοβαρές προτάσεις για όλη τη διοργάνωση. Μεσολάβησε ώστε μερικοί από τους σημαντικότερους φωτορεπόρτερ που εργάζονται αυτή τη στιγμή στο διεθνή φωτογραφικό «στίβο» να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Athens Photo World (ο Goran Tomasevic και ο Ricky Rogers από το Reuters, ο Dusan Vranic από το Associated Press, ο Finbarr O’ Reilly που ανέφερα και προηγουμένως αλλά και ο Santiago Lyon της Adobe, που είναι φίλος του Θανάση αλλά είχε πολύ στενή σχέση και με τον Γιάννη). Είναι πολύ δύσκολο για όλους μας να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα όπως ήρθαν, αλλά ταυτόχρονα αυξάνεται η αίσθηση χρέους και η αποφασιστικότητά μας προκειμένου όλα όσα σχεδιάσαμε μαζί με τον Γιάννη να γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Άλλωστε έχουμε τη χαρά να είναι από την αρχή στην ομάδα μας ο Λευτέρης Πιταράκης που ήταν στενός φίλος με τον Γιάννη κι έτσι έχουμε ένα πολύ σοβαρό σημείο αναφοράς για όλα όσα θα του άρεσαν.

  • Είχατε σημαντική βοήθεια ωστόσο στο ξεκίνημά σας!

Ναι, η υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ήταν κεφαλαιώδους σημασίας. Αγκάλιασαν από την αρχή την ιδέα και προσφέρουν αμέριστη συμπαράσταση όχι μόνο σε επίπεδο ουσιαστικής υποστήριξης αλλά και πολλών λύσεων σε πρακτικά θέματα που μαζί με την συνεργασία του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος διευκολύνουν πολύ τη οργάνωση και τις διεκπεραιωτικές της φάσεις. Ταυτόχρονα είχαμε θερμή υποδοχή από μια σειρά φορέων που καθιστούν τις ιδέες μας πραγματοποιήσιμες. Το Athens CultureNet, ο Δήμος Αθηναίων, ο Εθνικός Κήπος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων και η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, είναι όλοι φορείς που (ο κόσμος ίσως δεν το αντιλαμβάνεται, αλλά) συμβάλλουν στην προσπάθεια. Ο καθένας με τον τρόπο που προσφέρει την υποστήριξή του, συμβάλλει στο συνολικό αποτέλεσμα της διοργάνωσης, προκειμένου να δει το κοινό όλες αυτές τις φωτογραφίες και να γνωρίσει τη δουλειά όλων αυτών των δημιουργών.

Ολόκληρη η συνέντευξη στο Photonet 215 που κυκλοφορεί!

Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Photonet Staff

Νέα, ειδήσεις, άρθρα, αναλύσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, έρευνες, portfolios και κουίζ, από τo σύνολο των μελών της συντακτικής μας ομάδας, καθώς και από το δίκτυο των ανταποκριτών και συνεργατών του περιοδικού σε όλη την Ελλάδα.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;