Χορηγίες Επικοινωνίας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ATHENS PHOTO WORLD

Περισσότερες λεπτομέρειες για το μεγάλο event αποκαλύφθηκαν!

Σε μια λιτή εκδήλωση, έγινε η πρώτη επίσημη παρουσίαση στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τους συνεργαζόμενους φορείς, του Athens Photo World στην αίθουσα τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου τη Δευτέρα 20 Μαΐου. Το Photonet, Χορηγός Επικοινωνίας του APW, έδωσε φυσικά το παρών!

To καλωσόρισμα έκανε η Χριστίνα Καλλιγιάννη, φωτογράφος, υποψήφια Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου και Γενική Συντονίστρια της διοργάνωσης. Η κ. Καλλιγιάννη τόνισε τη σημασία της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το εγχείρημα που οραματίστηκε ο Θανάσης Σταυράκης και το οποίο υποστήριξε από την πρώτη στιγμή με όλες του τις δυνάμεις ο σπουδαίος και βραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης που έφυγε από την ζωή πρόσφατα. Στη μνήμη του είναι αφιερωμένη η πρώτη διοργάνωση και κάθε διοργάνωση που θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση. Ευχαριστώντας και τη σύζυγό του για την αμέριστη συμπαράσταση και την βοήθεια στην προετοιμασία της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του APW, παρουσίασε τους ομιλητές και έδωσε τον λόγο σε εκείνους.

Ο Πάνος Παπούλιας, Γενικός Διοικητικός Διευθυντής στο ΙΣΝ, πήρε πρώτος το λόγο δηλώνοντας πως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στηρίζει σταθερά την δημοσιογραφία και στο πλαίσιο αυτό δεν θα μπορούσε να μην υποστηρίξει το Athens Photo World που στοχεύει στην ανάδειξη του έργου των φωτορεπόρτερ και των ίδιων. Εστίασε στη γνωριμία του με τον Γιάννη Μπεχράκη, ανακαλώντας στη μνήμη του το πώς ο σπουδαίος αυτός φωτογράφος μιλούσε για το φωτορεπορτάζ και για τους συναδέλφους του χωρίς να κάνει ποτέ λόγο για τον εαυτό του. Ήταν αυτός που από την πρώτη στιγμή στήριξε και βοήθησε να στηθεί το ΑPW, με προσωπική φροντίδα και απασχόληση συστήνοντας τον Θανάση Σταυράκη που είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης. Ο κ.Παπούλιας σημείωσε κάτι πολύ σημαντικό, το γεγονός ότι αυτή η πρωτοβουλία δημιουργεί ένα ιδανικό πεδίο για συνέργειες μεταξύ διαφορετικών οργανισμών και φορέων που άλλοι από αυτούς έχουν συνεργαστεί ξανά ενώ κάποιοι συνεργάζονται πρώτη φορά και έκλεισε τον λόγο του ευχαριστώντας όλους όσοι βοήθησαν ουσιαστικά στο να μπορεί να πραγματοποιηθεί η πρώτη διοργάνωση αυτόν τον Ιούνιο που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του πρόωρα χαμένου φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη.

Ο Φοίβος Σακαλής, εκ μέρους του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, του Athens Culture Net που δημιουργήθηκε το 2016 με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μίλησε για την διάθεση προώθησης και ανταλλαγής ιδεών, για τη συνεργασία και την ανάδειξη του αποτυπώματος του πολιτισμού στην πόλη και την ενθάρρυνση κάθε πρωτοβουλίας που βοηθάει στην καθιέρωση της Αθήνας σε προορισμό. Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε στην διάθεση της οργανωτικής επιτροπής του APW κάθε βοήθεια και πολύτιμη διασύνδεση προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιηθούν εκθέσεις και προβολές σε ανοιχτούς χώρους του Δήμου Αθηναίων. Καλωσορίζοντας την πρώτη διοργάνωση, δεσμεύτηκε για τη στήριξη της προσπάθειας αυτής κάθε χρόνο και ευχήθηκε κάθε επιτυχία.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Θανάσης Σταυράκης, AP Chief Photographer για Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία και καλλιτεχνικός διευθυντής του APW. Ευχαρίστησε εκ μέρους της διοργάνωσης το μεγάλο δωρητή, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και όλους τους φορείς με τη συνεργασία των οποίων πραγματοποιείται το 1ο Athens Photo World, μια διοργάνωση που αποτελούσε και προσωπικό όνειρο του ίδιου. Ο κ.Σταυράκης υπήρξε προσωπικός φίλος και συνάδελφος του Γιάννη Μπεχράκη και τόνισε την πολύτιμη συμβολή του τόσο στη σύσταση της βασικής οργανωτικής ομάδας, όσο και σε κάθε στάδιο της διαδικασίας προετοιμασίας και υλοποίησης της πρώτης διοργάνωσης που θα είναι αφιερωμένη στη φωτοειδησεογραφία. Μίλησε ξεχωριστά για το χρηματικό βραβείο που θα απονείμει το APW, ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ, σε μια εξελισσόμενη ή ολοκληρωμένη φωτογραφική δουλειά ρεπορτάζ ή ντοκουμέντου σε έναν φωτογράφο που ζει κι εργάζεται στην Ελλάδα ή την Κύπρο.

Ο επόμενος ομιλητής, ο Γιάννης Κολεσίδης, φωτογράφος/φωτορεπόρτερ στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και Επιμελητής των Ψηφιακών Προβολών του APW, παρουσίασε τη σειρά προβολών με τίτλο «Η καθημερινότητα στον κόσμο» που θα πραγματοποιηθεί στους εξωτερικούς χώρους τριών κεντρικών και πολυσύχναστων σημείων της Αθήνας. Εξήγησε ότι κεντρικό μέλημά τους ήταν να συμπεριληφθούν οι δουλειές διαφορετικών φωτογράφων, από διαφορετικά Μέσα και να γίνει το Athens Photo World το βήμα για να μπορέσουν να προβάλουν ποιοτικές ολοκληρωμένες δουλειές.

Ο Λευτέρης Πιταράκης, ΑP Chief Photographer για την Τουρκία και Επιμελητής/Συντονιστής της έκθεσης για τον Γιάννη Μπεχράκη μίλησε για το χρέος που έχει αναλάβει απέναντι στον μέντορα και συνεργάτη του που χάθηκε πρόωρα, για το όραμά του, για το πάθος του, για την αλήθεια του έργου του, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην βοήθεια της συζύγου του Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη και του στενού του συνεργάτη Άλκη Κωνσταντινίδη. Εξήγησε πώς δούλευε μαζί του για πολλούς μήνες, προετοιμάζοντας την έκθεση αυτή καθώς γνώριζε και ο ίδιος ότι ίσως δεν θα προλάβει να την δει. Πρόκειται για μια ρετροσπεκτίβα της δουλειάς του αλλά δόθηκε ειδική έμφαση στο έργο του για την καταγραφή του προσφυγικού προβλήματος. Ο κ.Πιταράκης προσκάλεσε όλους να παρακολουθήσουν την συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που θα διεξαχθεί στις 9 Ιουνίου στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην οποία φίλοι και συνεργάτες του Γιάννη Μπεχράκη, προσωπικά προσκεκλημένοι από τον ίδιο οι περισσότεροι, θα συζητήσουν τις εμπειρίες αλλά και τις απόψεις τους για το ρόλο και το μέλλον της σύγχρονης φωτοειδησεογραφίας. Επίσης, εστίασε στο βραβείο που θα δοθεί και το οποίο ίσως να είναι από τα σπουδαιότερα στο είδος του διεθνώς.

Τελευταία, μίλησε η νεαρή φωτορεπόρτερ, Άννα Παντελιά, η οποία τόνισε τη σημασία του ότι η φωτογραφία βγαίνει από τις κλειστές αίθουσες και έρχεται, μέσω του APW, να συναντήσει όλους μας, όπου κι αν κινούμαστε περπατώντας την πόλη, στις καθημερινές μας διαδρομές αλλά και σε χώρους που αγαπάμε να επισκεπτόμαστε. Επίσης, καλωσόρισε με τη σειρά της την πρωτοβουλία αυτή που δίνει την δυνατότητα συμμετοχής των φωτογράφων χωρίς να απαιτείται κάποιο αντίτιμο όπως γίνεται στα περισσότερα, αντίστοιχα φεστιβάλ στον κόσμο. Ευχαρίστησε όλους όσοι της έδωσαν την ευκαιρία να παρουσιάσει την δουλειά της δίπλα στο έργο σημαντικών και εμβληματικών εκπροσώπων της φωτοειδησεογραφίας.

Η κ.Καλλιγιάννη έκλεισε την εκδήλωση ευχαριστώντας όλους όσοι παρευρέθηκαν και προσκαλώντας τους στην ωραία ταράτσα του Δημαρχιακού Μεγάρου όπου η συζήτηση συνεχίστηκε με κρασί και ενατένιση της θέας της πόλης από ψηλά. Το ραντεβού όλων ανανεώθηκε για τις 7 Ιουνίου, στα διαφορετικά σημεία της πόλης που συμμετέχουν στο εγχείρημα αυτό.


  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: ©Khalil Hamra / AP (από τις εκθέσεις του 1ου ΑPW)
 


Aρθρογράφος

Photonet Staff

Νέα, ειδήσεις, άρθρα, αναλύσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, έρευνες, portfolios και κουίζ, από τo σύνολο των μελών της συντακτικής μας ομάδας, καθώς και από το δίκτυο των ανταποκριτών και συνεργατών του περιοδικού σε όλη την Ελλάδα.