Ενδιαφέρουν

ΕΞΥΠΝΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ BARCODE

Mια καλλιτεχνική προσέγγιση σε ένα σήμα εμπορικής δραστηριότητας!

Για κάποιους είναι ένα παλιομοδίτικο σύμβολο για άλλους μέχρι και …σατανικό!

Το barcode (ή ραβδωτός κώδικας στα ελληνικά) ωστόσο είναι πολύ σημαντικό στη βιομηχανία. Εφευρέθηκε το 1952 από τον Norman Joseph Woodland και τον Bernard Silver και είναι ένα σύστημα οπτικής αναγνώρισης με παράλληλες ανισόπαχες ραμμές και αριθμούς που περιέχει όλες τις πληροφορίες ενός προϊόντος.

Από το 1974 όταν και σαρώθηκε το πρώτο προϊόν με ραβδωτό κώδικα (ένα πακέτο τσιχλών), το barcode στολίζει τα βιομηχανικά προϊόντα σε όλο το κόσμο. Από τότε μέχρι σήμερα, διάφοροι ταλαντούχοι σχεδιαστές έχουν επιστρατεύσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους για να προσαρμόσουν το barcode σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε προϊόντος.

Τα σχέδια που θα βρείτε με ένα κλικ εδώ αποδεικνύουν πως το σύγχρονο design μπορεί να μεταμορφώσει ένα τυπικό σχέδιο barcode σε τέχνη!


  • Φωτό: James Sutton, Pexels
 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.