Know How Τεχνικές

ΞΕΚΙΝΑΣ ΤΩΡΑ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΡΑΣΗΣ; ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ!

Οι βασικότερες συμβουλές για ξεχωριστά αποτελέσματα!

Οι σκηνές δράσης με δεδομένο πως φιλοξενούν συχνά κινούμενα θέματα δεν είναι πάντα εύκολες στην υλοποίηση – ειδικά για φωτογράφους που είναι στα πρώτα τους βήματα και δεν γνωρίζουν, σε βάθος, τεχνικές ή ρυθμίσεις για να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη μηχανή τους.

Έχοντας ως οδηγό, ένα σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας picturecorrect.com, απαριθμούμε τα σημαντικότερα στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να έχετε επιτυχημένα αποτελέσματα στη φωτογραφία δράσης!

women running on track field

Jonathan Chng

Πράγματι, αποτελεί μεγάλη πρόκληση η ενασχόληση με τη φωτογραφία δράσης, διότι οι κινήσεις μπροστά στην κάμερα είναι ταχύτατες και απρόβλεπτες, οπότε οι αντιδράσεις του φωτογράφου πρέπει να είναι εξίσου γρήγορες. Ανεξαρτήτως του τύπου της μηχανής, απαιτείται πρόσθετη προσπάθεια για να τραβηχθούν τα κινούμενα θέματα με ευκρίνεια.

Στη φωτογραφία δράσης, οι σημαντικότεροι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η προ-εστίαση (pre-focusing) και η ταχύτητα κλείστρου, ειδικά για πολύ γρήγορα κινούμενα ή μακρινά θέματα. Είναι επίσης σημαντικό να είστε σε εγρήγορση και έτοιμοι με την κάμερά σας, έτσι ώστε οποτεδήποτε βλέπετε μια ενδιαφέρουσα σκηνή, να μπορείτε να κάνετε άμεσα το κλικ.

Προ-εστίαση

Με την προ-εστίαση “κλειδώνετε” την εστίαση της κάμερας στη σκηνή όπου θέλετε να τραβήξετε τις φωτογραφίες σας [μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αυτόματη εστίαση (ΑF) για να κλειδώσετε στο επθυμητό σημείο, και στη συνέχεια να μεταβείτε στη χειροκίνητη εστίαση, ώστε να “κλειδώσετε”αυτό το σημείο]. Με αυτήν την τεχνική, θα μειώσετε το χρόνο καθυστέρησης μεταξύ του κλικ και της λήψης της εικόνας. Επιπρόσθετα, θα σχεδιάσετε καλύτερα τις λήψεις σας!

men playing football

Olga Guryanova

Καθυστέρηση κλείστρου

Όσον αφορά το χρονισμό, θα χρειαστεί να μάθετε -και να συνηθίσετε- την καθυστέρηση λήψης φωτοφράκτη της κάμεράς σας. Η καθυστέρηση του κλείστρου παραμένει ένα γεγονός, παρά την πρόοδο στην τεχνολογία της ψηφιακής κάμερας.

Για να καθορίσετε την καθυστέρηση λήψης κλείστρου της φωτογραφικής σας μηχανής, πραγματοποιήστε αρκετές δοκιμαστικές λήψεις και παρατηρείστε την καθυστέρηση. Με εξάσκηση θα αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε πόσο νωρίτερα πρέπει να κάνετε το κλικ ώστε να συλλαμβάνετε την επιθυμητή στιγμή. Να θυμάστε πως στη φωτογραφία δράσης, ο χρονισμός είναι τα πάντα και πρέπει να είστε κυρίαρχοι κάθε στιγμής αν θέλετε να εξασφαλίσετε τα καλύτερα δυνατά πλάνα.

time lapse photo of tennis ball

Josh Calabrese

Panning

Η τεχνική panning είναι ένας άλλος τρόπος για να τραβήξετε σπουδαίες σκηνές δράσης. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε το κινούμενο θέμα σας με τη φωτογραφική σας μηχανή καθώς τραβάτε τη φωτογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, το κινούμενο θέμα ακινητοποιείται, ενώ γύρω του τα πάντα θολώνουν περιγράφοντας έτσι την ταχύτητά του. Σε αυτήν την τεχνική είναι ιδιαίτερα χρήσιμο το οπτικό σκόπευτρο.

Φλας

Η χρήση του είναι επίσης μια καλή τακτική για να τραβήξετε μοναδικές φωτογραφίες δράσης. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε το φλας όταν είστε πιο κοντά στο θέμα και όταν η σκηνή είναι σκοτεινή. Αυτή η τεχνική βοηθά να “παγώσετε” τη δράση και να τονίσετε περισσότερο το θέμα σας. Καθώς το φως επικεντρώνεται στο θέμα, το φόντο συνήθως θολώνει με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα όμορφο εφέ.

man doing butterfly stroke

Gentrit Sylejmani

Τώρα που αναφερθήκαμε στα βασικά στοιχεία της φωτογραφίας δράσης, ας δούμε μερικές ακόμα συμβουλές στο παρακάτω βίντεο:

Περισσότερα για το θέμα στο βιβλίο μας Φωτογραφία Δράσης:
αποκτήστε το με ένα κλικ!


  • Φωτό: Greyson Joralemon – Όλες οι λήψεις του άρθρου προέρχονται από το Unsplash
 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.