Ενδιαφέρουν Νέα

BEN WOLF NOAM: «FIELD OF ARES»

Έργα και εγκαταστάσεις που εμπλέκουν το φυσικό με το ψηφιακό.

Το The Breeder Residency Program παρουσιάζει την έκθεση του Ben Wolf Noam «Field of Ares» στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ. O Ben Wolf Noam θα εκθέσει έργα που δημιούργησε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια τού τεσσάρων εβδομάδων residency προγράμματος της γκαλερί και που αντανακλούν την εμπειρία του στην πόλη. O Ben Wolf Noam είναι ο πρώτος συμμετέχων του The Breeder Residency Program που επιμελείται η Σταματία Δημητρακοπούλου. Η έκθεση σηματοδοτεί επίσης το ξεκίνημα της συνεργασίας του The Breeder με το ΡΟΜΑΝΤΣΟ.

Το Πεδίον του Άρεως (Field of Ares) είναι ένα Αθηναϊκό Πάρκο με πολλά μυστικά. Όπως πολλά αστικά πάρκα, αποτελεί σύμβολο κοινωνικής ενότητας, προσφέρει καταφύγιο από την βοή της πόλης, ενώ παράλληλα αποτελεί χώρο διασκέδασης, απομόνωσης και ξεκούρασης. Ωστόσο, το Πεδίον του Άρεως χαρακτηρίζεται από μία ιδιότυπη αύρα, με έντονη δραστηριότητα, τόσο ύποπτη όσο και αθώα, και με περίπλοκη κοινωνική αλληλεπίδραση όπου ταυτόχρονα ηλικιωμένοι παίζουν σκάκι, ναρκομανείς κείτονται ημιλιπόθυμοι, γιάπις κάνουν τζόκινγκ και τσιγγάνοι στήνουν τους καταυλισμούς τους.

Στα ελικώδη μονοπάτια, τους δρόμους και στα κρυμμένα ξέφωτα το Πεδίον του Άρεως ξεχειλίζει από ζωή, ο επισκέπτης καλείται ν’ αφήσει πίσω του την πίεση που ασκεί η πόλη για διαρκή κατανάλωση και ν’ ανακαλύψει νέες πρακτικές κοινωνικής αλληλεπίδρασης που έχουν γεννηθεί στο Πάρκο. Καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει την άμεση απειλή της οικονομικής κρίσης, το Πεδίον του Άρεως ενσαρκώνει αυτό που προέχει: δεν είναι τα χρήματα αλλά οι άνθρωποι που ενώνουν μία κοινωνία και είναι οι ίδιοι που μπορούν να την διασπάσουν.

Ο Ben Wolf Noam δημιουργεί  έργα και εγκαταστάσεις που εμπλέκουν το φυσικό με το ψηφιακό, αποτυπώνοντας μοτίβα τοπικής βλάστησης πάνω στον δισδιάστατο καμβά. Η επιφάνεια των έργων περνά από αλλεπάλληλες διεργασίες συγκάλυψης, τα χρώματα ξεθωριάζουν και σβήνουν σταδιακά, καταλήγοντας σε μία οπτική ιδιωματική γλώσσα εμπνευσμένη από την ψηφιακή εποχή.

Χρησιμοποιώντας το φύλλωμα τοπικών φυτών, ο Wolf Noam εμπλέκεται φυσικά με τον τόπο στον οποίο εργάζεται -κοινωνικοί και φυσικοί χώροι, κλίμα και γεωγραφία αποτυπώνονται στο έργο του. Χρησιμοποιεί τα φυτά όπως θα χρησιμοποιούσε ένα πινέλο ή ένα κομμάτι κάρβουνο, σαν εργαλείο ζωγραφικής. Ενώ μέσω της διαδικασίας ανεύρεσης πρώτης ύλης, εξερευνά το τοπικό περιβάλλον και τον τρόπο με τον οποίο η φύση λειτουργεί σαν φόντο στην κοινωνική ζωή της πόλης.