Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

BENEATH THE WAVES: GLIMPSES OF HISTORY

Υποθαλάσσιες φωτογραφίες από ναυάγια πολεμικών και επιβατηγών πλοίων.

Το METAPolis gallery ξεκινάει τη νέα εικαστική σεζόν με την παρουσίαση της φωτογραφικής δουλειάς της Ελένης Τσοπουροπούλου και τις ομάδας wreckDiving.gr. Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015, μετά τις 19.00, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης “Beneath the waves: Glimpses of History”.

Η φωτογράφος Ελένη Τσοπουροπούλου σε συνεργασία με την ομάδα wreckDiving.gr της οποίας αποτελεί μέρος θα παρουσιάσει για πρώτη φορά υποθαλάσσιες φωτογραφίες από ναυάγια διαφόρων πολεμικών και επιβατηγών πλοίων που κατά τη διάρκεια του  Α’ και  Β’ Παγκόσμιου Πολέμου (1914-18 και 1939-44 αντίστοιχα) ενεπλάκησαν στις μάχες, βυθίστηκαν και παραμένουν ακόμη στις ελληνικές θάλασσες.

Η Ελένη Τσοπουροπούλου έχοντας μια πορεία μελέτης, καταγραφής και τεκμηρίωσης ναυαγίων που μετρά δεκαπέντε χρόνια καταφέρνει να συγκεντρώσει για αυτήν την έκθεση φωτογραφικό υλικό που καλύπτει τα τελευταία εκατό χρόνια της ιστορίας. Εκκινώντας με το ναυάγιο του ιστορικού πλοίου HMT Marquette, που στις 23 Οκτωβρίου κλείνει έναν αιώνα από τη βύθιση του (1915), του HMHS Brittanic (1916) αλλά και των μετέπειτα Théophile Gautier, Αντιτορπιλικού Ύδρα, Artemis Pitta κ.α. θα επιχειρήσει μια αναδρομή στην υποθαλάσσια ιστορία της χώρας μέχρι τις μέρες μας.

Το wreckDiving.gr είναι μια ομάδα που έχει ως κύριο ενδιαφέρον και δραστηριοποιείται γύρω από τη θάλασσα, τα ναυάγια και τη ναυτική ιστορία. Η ομάδα αποτελείται από δύτες, ιστορικούς, ναυπηγούς και ειδικούς με τη θάλασσα και τα πλοία είτε λόγω επαγγέλματος, είτε λόγω του πάθους τους για αυτά. Θεωρώντας ότι τα ναυάγια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας και φανερή απόδειξη της αρχαίας και υπέροχης σχέσης του ανθρώπου με την θάλασσα, πιστεύουμε ακράδαντα και πάντα προσπαθούμε να προσεγγίζουμε και να αντιμετωπίζουμε όλα τα ναυάγια με απόλυτο σεβασμό και επιστημονική γνώση.

  • Χώρος: Metapolis, Αιόλου 48-50 & Κολοκοτρώνη, Αθήνα
  • Διάρκεια: Παρασκευή 9 Οκτωβρίου έως Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015
  • Εγκαίνια: Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015, 19.00
  • Ώρες λειτουργιάς: 12.00 – 19.00, Είσοδος ελεύθερη