Τι κι αν ήταν πλέον 87 ετών; Ακόμα και ελάχιστες ημέρες πριν το θάνατό του, ο Βill Cunningham ξυπνούσε κάθε πρωί, φορούσε το χαρακτηριστικό μπλε σακάκι του, καβαλούσε το αγαπημένο του ποδήλατο και εφορμούσε στους δρόμους της Νέας Υόρκης, φωτογραφίζοντας ανθρώπους των οποίων το στυλ τραβούσε το βλέμμα του. Επί 40 χρόνια εργαζόταν για τους New York Times, δημιουργώντας ένα απολύτως προσωπικό ύφος στη φωτογραφία μόδας.
Πέθανε το περασμένο Σάββατο στο Μανχάταν. Είχε νοσηλευθεί σε νοσοκομείο πρόσφατα, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Διευθυντής των New York Times, Dean Baquet, σχολίασε στο Twitter (26/6): «Το να βλέπεις ένα αφιέρωμα του Bill Cunningham από τους δρόμους ήταν σαν να βλέπεις όλη τη Νέα Υόρκη»
"To see a Bill Cunningham street spread was to see all of New York" —Dean Baquet, the Times's executive editor https://t.co/p38QEq9VYo
— The New York Times (@nytimes) June 25, 2016
Οι φωτογραφίες του δεν επικεντρώνονταν τόσο στα ρούχα, όσο στην πολιτιστική ανθρωπολογία των δρόμων της Νέας Υόρκης, αποτελώντας μαρτυρία για την συνεχώς εναλλασσόμενη κοινωνική σκηνή στην πόλη. Μπορούσε οποιοσδήποτε να τον δει να οδηγεί το ποδήλατό του, φορώντας εκτός από το μπλε σακάκι, χακί παντελόνι και μαύρα σνίκερ, έχοντας περασμένη τη μηχανή του γύρω από το λαιμό του.
Όπως σημειώνουν οι New York Times, ο εμβληματικός φωτογράφος «δεν πήγαινε να δει ταινίες. Δεν είχε τηλεόραση. Έτρωγε πρωινό σχεδόν καθημερινά στο Stage Star Deli στην Δυτική 55η Οδό, όπου κάποιος μπορούσε να πιει ένα φλιτζάνι καφέ και να φάει ένα λουκάνικο, αυγά και τυρί με -μέχρι πρόσφατα- λιγότερα από 3 δολάρια. Ζούσε μέχρι το 2010 σε ένα στούντιο πάνω από το Κάρνεγκι Χολ, περιτριγυρισμένος από σειρές και σειρές συρτάρια, όπου κρατούσε όλα τα αρνητικά του».
Ο Cunningham, είχε παρατήσει το πανεπιστήμιο Harvard το 1948 για να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη. Εκεί εργαζόταν στην διαφήμιση και έφτιαχνε καπέλα, πριν καταταγεί στον αμερικανικό στρατό. Μόλις τελείωσε τη θητεία του, επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε να γράφει για μόδα. Παράλληλα, ξεκίνησε να ασχολείται με την φωτογραφία και σύντομα άρχισε να φωτογραφίζει τους ανθρώπους στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Άρχισε να εργάζεται στους New York Times, το 1978, όταν μία τυχαία φωτογραφία της Greta Garbo, έπεσε στην αντίληψη της εφημερίδας.
Το 2010 πρωταγωνίστησε στο ντοκιμαντέρ Bill Cunningham New York.
Ας θυμηθούμε μερικές χαρακτηριστικές λήψεις του: