Ενδιαφέρουν Νέα

BILL INGALLS: ΠΩΣ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΠΑΝΣΕΛΗΝΟ

Συμβουλές από τον επικεφαλής φωτογράφο της NASA!

Ο επικεφαλής φωτογράφος της NASA Bill Ingalls σας δίνει τις παρακάτω συμβουλές!

  • Μην κάνετε το λάθος να φωτογραφήσετε την υπερπανσέληνο χωρίς την παραμικρή αναφορά σε ο,τιδήποτε άλλο.
  • Σκεφτείτε πώς θα κάνετε την εικόνα περισσότερο δημιουργική. Συσχετίστε την με ένα αντικείμενο στη Γη. Θα μπορούσε να είναι κάποιο σπουδαίο αξιοθέατο στη χώρα το οποίο έτσι θα προδίδει και την περιοχή στην οποία θα βρίσκεστε
  • Καλό θα ήταν να ξέρετε από πριν το σημείο εκείνο και να μην τρέχετε τελευταία στιγμή για να το βρείτε.
  • Μπορείτε να σκαρφαλώσετε σε κάποια ταράτσα ή να εντάξετε στην φωτογραφία μέλη της οικογένειάς σας ή/και φίλους σας.
nh-billingalls-3

31/7/2015: γεμάτη δραματικότητα, η Πανσέληνος φωτίζει το (υπό ανακατασκευή) Καπιτώλιο, στην Washington των ΗΠΑ. NASA/Bill Ingalls

Ωστόσο, πότε είναι καλύτερη στιγμή για να δούμε κάθε υπερπανσέληνο; Αυτό εξαρτάται από το πού βρίσκεστε. Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Ο όρος υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη (όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε.

nh-billingalls-6

12/72014: Η Πανσέληνος ξεπροβάλλει μέσα από την ομίχλη, στις εγκαταστάσεις της NASA στην Virginia. – NASA/Bill Ingalls

 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.