Know How

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ

Χρηστικές συμβουλές για να απαθανατίστε τις στιγμές που δεν θα ξεχάσουν ποτέ!

Όλοι και όλες έχουμε αντιμετωπίσει την πρόκληση να απαθανατίσουμε τις άπειρες στιγμές, δράσης, κεφιού και σκανδαλιάς που προσφέρει μια συγκέντρωση από υπερ-δραστήρια πιτσιρίκια και γνωρίζουμε πως κάθε άλλο παρά εύκολο είναι το να τα καταφέρουμε!

Ο δημιουργός του Exposure Guide, AttilaKun μάς προσφέρει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές και ιδέες για φωτογράφιση παιδικών πάρτι και γενεθλίων, οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να τα καταφέρουμε καλύτερα την επόμενη φορά που θα αναλάβουμε δράση:

Πώς μεγάλωσες!

toddler sitting beside cake

Todd Ruth – Unsplash

Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα. Τη μια μέρα δεν μπορούν να περπατήσουν ή να μιλήσουν, και ξαφνικά την επομένη, μπορούν να τρέξουν και να ανοίξουν συζήτηση. Εάν είστε γονείς, κρατήστε αρχείο από κάθε γενέθλια με το παιδί δίπλα στην τούρτα του, με τα δώρα του ή με τους φίλους/φίλες του. Χρησιμοποιήστε φυσικό φως από ένα παράθυρο για καλύτερο αποτέλεσμα και ανοιχτό διάφραγμα (f/2.8 – f/4) για να θολώσετε το φόντο. Επιλέξτε ταχύτητα κλείστρου 1/100 του δευτερολέπτου και πάνω, για ευκρινή εικόνα, και για πολλαπλές λήψεις χρησιμοποιήστε τη λειτουργία συνεχούς λήψης. Το τελευταίο είναι σημαντικό καθώς τα παιδιά μετακινούνται συχνά και γρήγορα. Χρησιμοποιήστε ένα εξωτερικό φλας (με ένα diffuser) για να φωτίσετε οποιαδήποτε σκοτεινά σημεία.

Απαθανατίστε τις εκφράσεις

Τα παιδιά είναι γεμάτα ενέργεια και χαρά, ειδικά στα γενέθλιά τους. Παρατηρήστε τα προσεκτικά και τραβήξτε φωτογραφίες ενώ παίζουν με τους φίλους τους. Ένας φακός zoom 24-70mm είναι ιδανικός για εσωτερικές λήψεις. Επιλέξτε λειτουργία AV (προτεραιότητα διαφράγματος), επιλέξτε ISO 100-800 και ευρύ διάφραγμα (2.8 – 10) για θολό φόντο. Χρησιμοποιήστε φλας για να παγώσετε τις έντονες σκηνές δράσης.

Tim Kraaijvanger, Pixabay

Πλησιάστε κοντά!

Η καλύτερη στιγμή για μια κοντινή φωτογραφία είναι όταν τα παιδιά ανοίγουν τα δώρα ή όταν σβήνουν τα κεράκια. Τραβήξτε μερικές φωτογραφίες από το πλάι και επικεντρωθείτε στο πρόσωπο του παιδιού. Χρησιμοποιήστε μικρό βάθος πεδίου για να αποφύγετε την εστίαση στο φόντου. Κρατήστε την ταχύτητα κλείστρου σε 1/160 του δευτερολέπτου για να αποτυπωθούν τα πάντα καθαρά – ακόμα και η κίνηση του καπνού από τα σβησμένα κεριά. Χρησιμοποιήστε υψηλότερη τιμή ISO εάν βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους, και γενικά όπου υπάρχει χαμηλή φωτεινότητα.

boy holding cupcake blowing the candle

Thanh Tran – Unsplash

Yπάρχουν πολλοί πρωταγωνιστές!

Μην εστιάζετε μόνο στο αγόρι ή το κορίτσι που γιορτάζει. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τραβήξει φωτογραφίες και των άλλων παιδιών. Παρακολουθήστε πώς αλληλεπιδρούν τα παιδιά μεταξύ τους και συμπεριλάβετε και τα αδέλφια, εάν υπάρχουν. Αποτυπώστε τις στιγμές όπου διασκεδάζουν ο ένας με τον άλλον. Και πάλι, εάν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, ίσως χρειαστoύν αυξημένα ISO (π.χ. ΙSO 400) και περισσότερο ανοιχτά διαφράγματα για πιο φωτεινές λήψεις. Βρείτε ενδιαφέρουσες μεθόδους σύνθεσης, όπως π.χ. οι διαφορές ύψους μεταξύ των παιδιών. Θυμηθείτε να συμπεριλάβετε στοιχεία του πάρτι, όπως μπαλόνια, διακοσμήσεις και δώρα.

toddler looking up while holding candycane in party

Douglas J S Moreira – Unsplash

Έκπληξη!

Οι λήψεις που δεν είναι στημένες, είναι μερικές από τις καλύτερες εικόνες που μπορείτε να βγάλετε σε πάρτι γενεθλίων. Σίγουρα, όλοι περιμένουν τα προφανή πλάνα του παιδιού που εορτάζει μαζί με την τούρτα του. Δοκιμάστε να τραβήξετε ένα πλάνο από κάθε παιδί μεμονωμένα, που συμμετέχει στο πάρτι. Χρησιμοποιήστε ένα τηλεφακό για να εστιάσετε στα πρόσωπα των παιδιών χωρίς να σας καταλάβουν – ρυθμίστε το διάφραγμα στο f/4 για να θολώσετε το φόντο και χρησιμοποιήστε ταχύτητα κλείστρου 1/125sec για να κρατάτε όλα τα στοιχεία καθαρά. Προτιμήστε σημειακή φωτομέτρηση, με στόχο το πρόσωπο του παιδιού.

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Chris Benson – Unsplash