Νέα

BOLERO: ART ON A NEWSPAPER

Το πρότζεκτ εξερευνά το νόημα των ειδήσεων στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης και διερευνά τις δυνατότητες της καλλιτεχνικής ελευθερίας.

Βασισμένο σε μια ιδέα των Βέλγων καλλιτεχνών Frank JMA Castelyns, Willo Gonnissen, Mulugeta Tafesse και Pierre Mertens, το Bolero είναι μια νομαδική έκθεση που παρουσιάζει έργα εμπνευσμένα από εφημερίδες και φτιαγμένα πάνω σ’ αυτές. Φιλοξενείται στο χώρο Τέχνης ΗΩΣ από τις 3 μέχρι και τις 9 Ιουλίου 2017

Σημείο εκκίνησης για το Bolero αποτέλεσε η βέλγικη εφημερίδα De Standaard, της 19ης Φεβρουαρίου του 2010, όταν οι εικαστικοί Frank JMA Castelyns, Willo Gonnissen, Pierre Mertens και Mulugeta Tafesse χρησιμοποίησαν μία της σελίδα για να φτιάξουν ένα έργο.Ψηφιοποιημένο και τυπωμένο πια, το έργο αυτό ταξίδεψε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, όπου ζητήθηκε από ντόπιους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν ένα αντίστοιχο έργο χρησιμοποιώντας μια εφημερίδα της χώρας τους. Έτσι προέκυψε η πρώτη έκθεση του Bolero.

Η εικόνα από μια ήδη χρησιμοποιημένη εφημερίδα αποτελεί την πρόσκληση για κάθε νέο σταθμό της έκθεσης. Από την Αντίς Αμπέμπα, το Bolero ταξίδεψε στο Νταρ ες Σαλάαμ (Τανζανία), στο Πρινς Άλμπερτ (Νότιος Αφρική), στην πόλη του Χο Τσι Μιν (Βιετνάμ), στο Μπανγκαλόρ (Ινδία), στο Ντόρτμουντ (Γερμανία), στο Πεκίνο (Κίνα), στο Γκενκ (Βέλγιο), στην Άγκυρα (Τουρκία), στην Μιντέλο (Πράσινο Ακρωτήριο) και στη Γενεύη (Ελβετία) για να φτάσει σήμερα και στην Αθήνα.

Bolero – Σταθμός : Aθήνα

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό καθημερινών εφημερίδων –περισσότερες από είκοσι- όπου η πολιτική αποτελεί παραδοσιακά καθημερινό θέμα συζήτησης. Αλλά είναι και μια χώρα που ήρθε τα τελευταία επτά χρόνια αντιμέτωπη με πολλές δυσάρεστες ειδήσεις, καταστροφικές εξελίξεις και αδιέξοδα. Στις εφημερίδες που επιβιώνουν σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα, δεν βρίσκει κανείς σχέδια εξόδου από την κρίση που να φαίνονται βιώσιμα.

Αυτήν την περίοδο, που πολύς κόσμος αποφεύγει συνειδητά την καθημερινή ενημέρωση, οι καλλιτέχνες Μαρία Τζανάκου (Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη & Μαρία Τζανάκου) (Ελλάδα), Δέσποινα Μεϊμάρογλου (Ελλάδα), Els Vanden Meersch (Βέλγιο), Μαρία Οικονομοπούλου (Ελλάδα/Ολλανδία) και Μυρτώ Ξανθοπούλου (Ελλάδα) κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα έργο τέχνης εμπνευσμένο από τις τοπικές εφημερίδες.

Τα έργα θα παρουσιαστούν μαζί με τα 57 τυπώματα που έχουν προκύψει από τις προηγούμενες εκθέσεις του Bolero. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, μερικά από τα χαρακτηριστικά περίπτερα που συναντάμε στην Ελλάδα και που λόγω της οικονομικής κρίσης είναι πλέον κλειστά, θα ενεργοποιηθούν μέσα από παρεμβάσεις των καλλιτεχνών.

  • Χώρος: Ηώς Χώρος Τέχνης, Χέυδεν 38, Πλατεία Βικτωρίας – Αθήνα, Τ.: 210 8237 111 
  • Εγκαίνια: Δευτέρα 3 Ιουλίου στις 20.00
  • Διάρκεια: από την Δευτέρα 3 Ιουλίου έως και την Κυριακή 9 Ιουλίου 2017.
  • Ωράριο: Tρίτη – Παρασκευή: 12.00 – 20.00, Σάββατο – Κυριακή: 12.00 – 15.00

– Στην κορυφή της σελίδας: Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Today’s news – 2017