Ο διαγωνισμός συγκέντρωσε ένα εξαιρετικό υλικό συμμετοχών, απ’ όπου, όμως, υπήρξε ένας αριθμός εικόνων που ξεχώρισε στα μάτια των μελών της επιτροπής από την πρώτη στιγμή.
Ας δούμε τους 3 νικητες!
1ος νικητής – Γιώργος Ξανθινάκης
Πολύ εντυπωσιακή λήψη και σύλληψη, που συνδυάζει αστικό τοπίο και απεικόνιση κτιρίου, με έμφαση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του αλλά και στην αίσθηση της νυχτερινής ατμόσφαιρας με τα φώτα αναμμένα, χωρίς κάποιο ειδικό “pattern”. Η ηθελημένη πλάγια λήψη, αφενός αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τον όγκο του κτιρίου, αφετέρου βοηθάει τις δύο φιγούρες και το μεταλλικό αντικείμενο (εν είδει τρομπονιού) πίσω τους να “μπουν” ακριβώς στο κέντρο της εικόνας. Αν και “γεμάτη” εικόνα σε όλες τις περιοχές της, δεν ολίσθησε στο “ακατάστατο”.
2ος νικητής – Jamie Christou
Αφαιρετική λήψη, με εξαιρετικά φορμαλιστική προσέγγιση και καλή εκμετάλλευση τόσο της φόρμας όσο και του χρώματος. Αν και δεν είναι σαφής ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του κτιρίου, ωστόσο είναι σαφής η τεχνική του προσέγγιση και το αισθητικό αποτέλεσμα στο τοπίο στο οποίο δεσπόζει. Οι διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι και του γαλάζιου τόσο από τον ίδιο τον ουρανό όσο και από τον αντικατοπτρισμό του στις γυάλινες επιφάνειες του κτιρίου δημιουργούν μια πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα και από αισθητική καθαρά άποψη.
3ος νικητής – Τάσος Ανέστης
Αν και πρόκειται για μια αρκετά κλασική αποτύπωση της απόλυτης μεγαλούπολης, ωστόσο η σύνθεση και η προσεγμένη επεξεργασία δίνουν ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα, που καταφέρνει να συνδυάσει και το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον αλλά και την φωτογραφική αισθητική. Πολύ καλή η σύνθεση της εικόνας και η επιλογής του συγκεκριμένου τμήματος της Νέας Υόρκης, ενώ η ασπρόμαυρη απόδοση δίνει έμφαση στις φόρμες και τη μεγαλοπρέπεια των ουρανοξυστών. Η ομογενοποίηση ουρανού και ποταμού, ενδυναμώνει το μεσαίο τμήμα της εικόνας και το πραγματικό της “θέμα”.
- Oι νικητές του διαγωνισμού έχουν ανακοινωθεί στο τ. 185 του Photonet.