Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

BULB: ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Οι καλλιτέχνες στοχεύουν στην παρουσίαση της σουρεαλιστικής ομορφιάς αυτή της γωνιάς του κόσμου.

Η Ομάδα BULB (Bucharest Urban League of photographers for the Balkans), αποτελείται από φωτογράφους διαφόρων εθνικοτήτων, οι οποίοι αποτυπώνουν στιγμές και τοπία του αστικού περιβάλλοντος των Βαλκανίων. Η ετήσια ομαδική έκθεση της ομάδας, φιλοξενείται ήδη στην Κατερίνη, στην Γκαλερί Μάτι, ως τις 14 Ιουλίου 2016, καλώντας μας να διευρύνουμε την εικόνα που έχουμε για την γωνιά του κόσμου στην οποία κατοικούμε. Επόμενος σταθμός η Αθήνα (20 Ιουλίου).

Η πρώτη στάση της ετήσιας αυτής έκθεσης έγινε στην Art Yourself Gallery στο Βουκουρέστι, όπου βρίσκεται και η έδρα της ομάδας. Ακολούθησε η κάθοδος στην Ελλάδα, με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη (4-25 Ιουνίου). Μετά την Κατερίνη και την Αθήνα, η έκθεση θα φιλοξενηθεί σε Πάφο και Κωνσταντινούπολη.

Η έκθεση εκφράζει την καλλιτεχνική άποψη ταλαντούχων φωτογράφων για την περιοχή των Βαλκανίων. Οι καλλιτέχνες δεν επιδιώκουν στην αναπαράσταση της άμεσης και «στεγνής» πραγματικότητας, αλλά περισσότερο στοχεύουν στην παρουσίαση της σουρεαλιστικής ομορφιάς, που πιστεύουν ότι διαθέτει αυτή η γωνιά του κόσμου, τα Βαλκάνια, άκρως αντιφατικής και συνάμα συναρπαστικής. Aποτελείται από έργα φωτογράφων που δραστηριοποιούνται σε αστικές αλλά και ημιαστικές περιοχές των Βαλκανίων με μια εκφραστική οπτική στις εικόνες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλή αισθητική και ποιητική έκφραση. Οι συμμετέχοντες μοιράζονται το ίδιο όραμα, αλλά όχι και την ίδια καλλιτεχνική προοπτική, γεγονός που δίνει χώρο για την απαραίτητη πολυφωνία που χρειάζεται ώστε να υπάρχει νόημα και «βάθος» στο συναρπαστικό ταξίδι που θέλουν να μας προσφέρουν, καλύπτοντας όλες τις πτυχές του Βαλκανικού νεορεαλισμού. Οι οπτικές προσεγγίσεις των καλλιτεχνών φιλοδοξούν να δημιουργήσουν εικονικές απεικονίσεις, με τελικό στόχο την ερμηνεία όλων των πτυχών της καθημερινότητας στο μέρος του κόσμου που κινούνται καλλιτεχνικά.

Tα ονόματα των συμμετεχόντων: Adrian Andrunachi, Alphan Yilmazmaden, Cristina-Mina Dalea, Gabriel Costea, George Dobre, Dragos-Radu Dumitrescu, Leontina Chiricioiu, Marcel Eremia, Sorin Hasu, Delia Herman-Oprescu, Rafael Ianos, Gabriel Kovats, Florina, LuputMichail Moscholios, Andreas Neophytou, Stela Patrulescu, Corneliu Sarion, Thanos Savvidis, Stavros Stamatiou, Ioannis Stamatogiannis, Iris Maria Tusa, Zisis Kardianos, Argyris Drolapas, Thanasis Karatzas, Gina Maragoudaki, Vasilis Spagouros, Niki Gleoudi.

  • Χώρος: Γκαλερί Μάτι, Αβέρωφ 4, Κατερίνη
  • Διάρκεια: ως 14 Ιουλίου 2016
 


Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.