Ενδιαφέρουν

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΔΕΣΜΑ!

Αστυνομική βία εναντίον φωτοειδησεογράφου στην Κωνσταντινούπολη: όλες οι λεπτομέρειες!

Η παρακάτω είδηση αναδημοσιεύεται από τη σελίδα του Athens Photo World στο Facebook!

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021: φωτογραφικές μηχανές είναι κρεμασμένες έξω από το γραφείο του κυβερνήτη της πόλης μαζί με μια φωτογραφία του Bulent Kilic, φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που προσήχθη το περασμένο Σάββατο 26/6/21.

Δεκάδες δημοσιογράφοι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη κράτηση του βραβευμένου φωτογράφου, ενώ κάλυπτε την ΛΟΑΤΚΙ Παρέλαση Υπερηφάνειας.

Αφού τον συνέλαβαν, ο Kilic κρατήθηκε στο έδαφος από Τούρκους αστυνομικούς, οι οποίοι πιέζαν το σώμα του με τα γόνατά τους.

Η είδηση αναλυτικά

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο cpj.org (Committee to Protect Journalists) οι αστυνομικοί χτύπησαν τον Kilic στο πρόσωπο με την κάμερά του και κατόπιν την πέταξαν στο έδαφος, σπάζοντάς την. Αμέσως μετά τον καθήλωσαν στο έδαφος, γονατίζοντας στο λαιμό και την πλάτη του, όπως επιβεβαιώνει πληθώρα μαρτυριών, φωτογραφιών και video και όπως καταθέτει σε συνέντευξη ο ίδιος ο δημοσιογράφος στο ανεξάρτητο τουρκικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Anka.

 

AFP/Haco Biskin/ Gazete Duvar

Υπό την πίεση των αστυνομικών και δεμένος με χειροπέδες, ο Kilic αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με την αναπνοή του καθώς φορούσε και τη μάσκα προστασίας για τον Covid-19.  «Ήταν μια απόπειρα κατά της ζωής μου. Προσπάθησαν να με πνίξουν!», καταμαρτυρά ο ίδιος με ανάρτησή του στη σελίδα του στο Twitter. Aφού κρατήθηκε υπό τις παραπάνω απαράδεκτες συνθήκες, ο φωτοειδησεογράφος αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος, χωρίς απαγγελία κατηγορίας εναντίον του.

“Οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να ερευνήσουν διεξοδικά όλο το αστυνομικό προσωπικό που συμμετείχε στην κράτηση του φωτορεπόρτερ Bulent Kilic και το οποίο άσκησε εναντίον του βία απειλώντας τη ζωή του”, δήλωσε ο Gulnoza Said, Συντονιστής του προγράμματος CPJ για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, στη Νέα Υόρκη. “Οι αρχές στην Τουρκία πρέπει να αποδεχτούν ότι οι δημοσιογράφοι έχουν το δικαίωμα να καλύπτουν τις ειδήσεις, όπου αυτές συμβαίνουν, και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να αποτρέπουν την παρενόχλησή τους από την πλευρά των αστυνομικών.”

Ο Kilic δήλωσε στο Anka ότι ένας αστυνομικός τον ρώτησε ποιος είναι, αλλά στη συνέχεια τον συνέλαβε πριν μπορέσει να βγάλει τη δημοσιογραφική του ταυτότητα από την τσέπη του. Στην ίδια συνέντευξη, τόνισε ότι ο Αναπληρωτής Αρχηγός της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης και ο Αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής Beyoğlu του ζήτησαν συγγνώμη μετά από το περιστατικό, προσθέτοντας ότι η αστυνομία προσπάθησε ανεπιτυχώς να επισκευάσει την κάμερά του.

Η ίδια η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ανακοίνωσε στις 27/6/21, η οποία ανέφερε ότι ένας δημοσιογράφος ήταν “δυστυχώς” μεταξύ εκείνων που “συνελήφθησαν ενώ αντιστέκονταν στην πρόληψη της παράνομης διαδήλωσης” και συμπλήρωσε πως έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα κατόπιν της καταγγελίας που υπέβαλε ο δημοσιογράφος.

 

  • Φωτό: Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Pool Photo by Yasin Akgul