Εκθέσεις φωτογραφίας

CΑΕSURA, ΟΣΟ ΚΡΑΤΑΕΙ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ

Έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Κοιλαλού στο Shedia Home.

Το δεύτερο καλοκαιρινό φεστιβάλ του περιοδικού δρόμου «σχεδία» ολοκληρώνεται με μια νέα εκδοχή της πολυμεσικής, μουσειακής έκθεσης του φωτογράφου, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2019 στο μουσείο Μπενάκη.

O Δημήτρης Κοιλαλούς προσαρμόζει την έκθεση ειδικά για το σπίτι της «σχεδίας», παρουσιάζοντας νέες φωτογραφίες αλλά και νέες εκδοχές των φωτογραφιών της έκθεσης του 2019. Η «Caesura· όσο κρατάει μια ανάσα» είναι μια πολυδιάστατη συλλογή φωτογραφιών προσωπικών αντικειμένων, ανθρώπων και τόπων από την μεγάλη προσφυγική κρίση του 2015 και 2016, όπως καταγράφηκε από το δημιουργό στην ελληνική νησιωτική και ηπειρωτική παραμεθόριο, αποτυπώνοντας την μεταβατική κατάσταση των μεταναστών στην Ελλάδα.

Κυριολεκτικά, «Caesura» ονομάζεται η σύντομη σιωπηλή παύση στη μέση ενός ποιητικού στίχου ή μιας μουσικής φράσης, μία κοφτή άηχη ανάσα. Εδώ όμως, ο όρος περιγράφει μεταφορικά τον σιωπηλό ενδιάμεσο χρόνο ανάμεσα στις δύο βίαιες και ταραγμένες περιόδους: τη ζωή στην αφετηρία του ταξιδιού και τη ζωή στο –άγνωστο– πέρας της διαδρομής.

Η έκθεση, σε διάλογο με τον χώρο στον οποίο αναπτύσσεται -το «σχεδία home»- προσκαλεί τον θεατή σε έναν κριτικό αναστοχασμό της «μονιμότητας» και της ψευδαίσθησης ασφάλειας που αυτή γεννάει.

Ταυτόχρονα, επιχειρεί να σχολιάσει την ανατροπή των θεμελιωδών στοιχείων της ανθρώπινης φύσης, τον στιγματισμό και την περιθωριοποίηση που προκαλεί ο εκπατρισμός συνδέοντάς τον με την απώλεια της στέγης, και την διασάλευση της ταυτότητας που ακολουθεί τη βία της μετατόπισης και του αποχωρισμού της εστίας και των προσωπικών αντικειμένων.

Μετά από μια μεγάλη περίοδο απομόνωσης και εγκλεισμού καθώς και ένα καλοκαίρι τεράστιων φυσικών καταστροφών και οδύνης, η έκθεση «Caesura· όσο κρατάει μια ανάσα» που γίνεται στον πολυχώρο του «σχεδία home», φέρνει ξανά στο προσκήνιο την διαδρομή μέσα από τις δυσκολίες και το τραύμα, προς στην ελπίδα και την αναγέννηση.

  • Χώρος: Σχεδία home, Κολοκοτρώνη 56 & Νικίου 2, Αθήνα
  • Διάρκεια: ως 26/9