Ενδιαφέρουν

Η CANON ΑΝΟIΓΕΙ ΤΟ ΔΡOΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠIΔΟΞΟΥΣ ΦΩΤΟΡΕΠOΡΤΕΡ!

Η εταιρία εγκαινιάζει το έβδομο πρόγραμμα υποστήριξης σπουδαστών, το οποίο θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη και την προβολή της δουλειάς τους: μάθε πώς μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή!

Η Canon Europe ξεκινά και φέτος την αποδοχή αιτήσεων για το Πρόγραμμα για την Εξέλιξη Σπουδαστών (Canon Student Development Programme, CSDP). Αυτή είναι η έβδομη υλοποίηση του προγράμματος, μέσω του οποίου εκατοντάδες επίδοξοι φωτογράφοι έχουν λάβει υποστήριξη για να πραγματοποιήσουν τα πρώτα, ζωτικής σημασίας βήματά τους προς μια σταδιοδρομία στο χώρο του φωτορεπορτάζ.

Αυτή η πρωτοβουλία προσφέρει πρόσβαση και συνεργασία με έμπειρους επαγγελματίες από τη φωτογραφική κοινότητα, καθώς και την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σημαντικές διοργανώσεις του χώρου.

Το CSDP φιλοδοξεί να  αποτελέσει ένα χρήσιμο εφαλτήριο για την επόμενη γενιά φωτορεπόρτερ. Παλαιότεροι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα προσκλήθηκαν να εργαστούν σε γνωστά πρακτορεία ειδήσεων και διεθνώς αναγνωρισμένους εκδοτικούς οργανισμούς, όπως η απόφοιτος του 2021 Chiara Negrello, της οποίας η δουλειά παρουσιάζεται τακτικά στους New York Times· ο απόφοιτος του 2022 Βασίλης Τσώλης, του οποίου τα οικεία πορτραίτα νομαδικών βοσκών αιγοπροβάτων στην Ελλάδα δημοσιεύτηκαν στον Guardian· και η Sara Affolter, από την Ελβετία, η οποία υποστηρίχτηκε από την Ulla Lohmann, μέντορά της στο CSDP, για την έκδοση του πρώτου της βιβλίου σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων.

Το πρόγραμμα είναι ανοικτό σε φοιτητές και ασκούμενους που κατοικούν και σπουδάζουν στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, από τις 13 Μαρτίου έως τις 16 Απριλίου. Ένας περιορισμένος αριθμός θέσεων θα διατεθεί επίσης σε ταλέντα που θα προταθούν από επαγγελματίες του κλάδου. Οι συμμετοχές θα κριθούν από ένα πάνελ με συντάκτες των Getty Images, Reuters, AFP και EPA, οι οποίοι θα επιλέξουν την αρχική ομάδα των 100 πιο υποσχόμενων νεαρών αφηγητών στο δικό μας μέρος του κόσμου.

Προσωπική καθοδήγηση

Κάθε ένας από τους επιλεγμένους 100 σπουδαστές θα συνεργαστεί με έναν από τους ειδικούς – μέντορες του προγράμματος, με στόχο να συζητήσουν την τρέχουσα δουλειά τους και τις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες στην καριέρα τους, σε αποκλειστικές, προσωπικές συναντήσεις. Οι εικονικές αξιολογήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα συμβάλλουν στη βελτίωση του portfolio και της σύνοψης της δουλειάς τους – δίνοντας έμφαση στη διερεύνηση διαφορετικών επιλογών επεξεργασίας και τρόπων για την περαιτέρω ενίσχυση των αφηγηματικών δεξιοτήτων και την ανάπτυξη ενός αναγνωρίσιμου στυλ δουλειάς.

Ο Canon Ambassador και φωτορεπόρτερ Daniel Etter δήλωσε σχετικά: «το Πρόγραμμα της Canon για την Εξέλιξη Σπουδαστών έχει καταστεί μία από τις κορυφαίες πρωτοβουλίες υποστήριξης και δικτύωσης νέων φωτογράφων. Για μένα, ήταν προνόμιο να παρακολουθώ την εργασία και την εξέλιξη σπουδαστών προηγούμενων ετών κατά την πάροδο του χρόνου. Είναι φανταστικό που το φετινό πρόγραμμα προσφέρει και πάλι πρόσβαση σε μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις του χώρου και στους πιο διακεκριμένους φωτορεπόρτερ, καθώς και οικονομική στήριξη, παρέχοντας στους νέους φωτογράφους μια βάση για να ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους.»

Εργαστήριο στη Girona και επίσκεψη στο Φεστιβάλ Visa pour lImage

Τον Σεπτέμβριο έως και 30 σπουδαστές θα προσκληθούν σε ένα πενθήμερο εργαστήριο που θα διοργανώσει η Canon σε μια μεγάλη καταλανική αγροικία στη Girona της Ισπανίας, το οποίο θα ολοκληρωθεί με μια διανυκτέρευση στο διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ Visa pour lImage στο Περπινιάν της Γαλλίας.

Το εργαστήριο θα προσφέρει ένα φόρουμ για την ανταλλαγή ιδεών και τη δημιουργία σχέσεων με διακεκριμένους επαγγελματίες από τον κόσμο της φωτογραφίας, όπως ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ Brent Stirlton, η επικεφαλής φωτογραφίας του The Guardian, Fiona Shields, και ο Lars Lindemann, διευθυντής φωτογραφίας στο γερμανικό περιοδικό GEO. Οι αξιολογήσεις των portfolio από την ομάδα θα προσφέρουν στους σπουδαστές βαθιά γνώση, καθώς και μια ευκαιρία αφενός να κρίνουν τη δουλειά των συναδέλφων τους και αφετέρου να λάβουν σχόλια από επαγγελματίες για τη δική τους δουλειά. Ο Canon Ambassador Paolo Verzone θα προσφέρει επίσης στους συμμετέχοντες ένα πρακτικό masterclass σε θέματα φωτισμού.

Εκτός από την επίσκεψη στις βασικές εκθέσεις και τις βραδινές αξιολογήσεις κατά τη διάρκεια της Visa pour lImage, οι σπουδαστές θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πρόσθετες αξιολογήσεις portfolio και να διευρύνουν τις επαφές τους.

Αξιολόγηση portfolio στο Αμβούργο

Αφού βελτιώσουν το portfolio και μάθουν πώς να παρουσιάζουν τη δουλειά τους στις διάφορες ενότητες του προγράμματος, οι πέντε φιναλίστ του προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια αξιολόγηση portfolio στο Αμβούργο. Κατά τη διάρκεια ενός τριήμερου ταξιδιού, κάθε σπουδαστής θα λάβει μέρος σε ξεχωριστές αξιολογήσεις portfolio και θα παραστεί σε μια σειρά αποκλειστικών συναντήσεων με μέσα ενημέρωσης, στις οποίες θα συμμετέχουν βασικοί συντάκτες του χώρου. Κάθε συμμετέχων θα λάβει επίσης επιχορήγηση 2.000€ και εξοπλισμό Canon, ως υποστήριξη για το επόμενο δημιουργικό βήμα στην καριέρα του.

  • Για να υποβάλετε αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα της Canon για την Εξέλιξη Σπουδαστών του 2023 ή για να δείτε τα κριτήρια συμμετοχής κάντε κλικ εδώ!
 


Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.