Market

Η CANON ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΡΟΣΗΜΑ!

Ανακοινώθηκε η επίτευξη της παραγωγής 110 εκατομμυρίων μηχανών της Σειράς EOS και 160 εκατομμυρίων εναλλάξιμων φακών RF/EF!

Η Canon Inc. ανακοίνωσε την κατάκτηση από την εταιρεία δύο σημαντικών ορόσημων: τη συνολική παραγωγή 110 εκατομμυρίων μηχανών εναλλάξιμων φακών σειράς EOS τον Μάρτιο και 160 εκατομμυρίων εναλλάξιμων φακών RF/EF τον Μάιο.

Μια EOS R6 Mark II (που παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2022) ήταν η 110η εκατομμυριοστή μηχανή σειράς EOS που παρήγαγε η εταιρεία, ενώ ένας RF 100mm F2.8 L MACRO IS USM (που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2021) ήταν ο 160ος εκατομμυριοστός εναλλάξιμος φακός της.

Η παραγωγή των μηχανών σειράς EOS έφτασε το ορόσημο των 110 εκατομμυρίων μονάδων 

Το «EOS», ή Electro Optical System (ηλεκτρο-οπτικό σύστημα), είναι επίσης το όνομα της Ελληνίδας θεάς της αυγής (Ηώς). Το σύστημα EOS της Canon παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μαζί με τους εναλλάξιμους φακούς της σειράς EF τον Μάρτιο του 1987, ως το πρώτο πλήρως ηλεκτρονικό σύστημα βάσης φακών στον κόσμο για μηχανές SLR με AF.

Στην αυγή της εποχής των ψηφιακών μηχανών SLR, τον Σεπτέμβριο του 2003, η Canon παρουσίασε την πρωτοποριακή EOS 300D. Από τότε η Canon συνεχίζει να παρουσιάζει πρωτοποριακά προϊόντα, όπως οι σειρές επαγγελματικών μοντέλων EOS-1D και η EOS 5D, που άνοιξαν τον δρόμο για την ψηφιακή εγγραφή βίντεο με μηχανές SLR.

Η επιθυμία της Canon να επεκτείνει περαιτέρω τα όρια της οπτικής έκφρασης οδήγησε στο επόμενης γενιάς σύστημα EOS R, το οποίο παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2018. Στοχεύοντας στην επέκταση της γκάμας ελκυστικών προϊόντων για την κάλυψη ενός ευρέως φάσματος αναγκών, η σειρά EOS της Canon κέρδισε την υποστήριξη πολλών χρηστών και την διατήρησε κατά την πάροδο του χρόνου.

Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία κρατά την 1η θέση στην αγορά των ψηφιακών μηχανών SLR για πάνω από 20 χρόνια, από το 2003 έως το 2022. Τον Μάρτιο του 2023, η Canon παρήγαγε την 110η εκατομμυριοστή μηχανή της σειράς EOS.

Η παραγωγή των φακών Canon RF/EF έφτασε το ορόσημο των 160 εκατομμυρίων μονάδων

Οι μοναδικοί φακοί EF της Canon, που παρουσιάστηκαν τον Μάρτιο του 1987 μαζί με το σύστημα μηχανών SLR EOS, συνέχισαν να εξελίσσονται από τότε, παραμένοντας στην πρωτοπορία του κλάδου μέσω της ενσωμάτωσης μια ευρείας γκάμας καινοτόμων τεχνολογιών, όπως ο πρώτος παγκοσμίως Ultrasonic Motor (USM), η τεχνολογία Σταθεροποιητή Εικόνας (IS) και το διαθλαστικό στοιχείο (DO) πολλαπλών στρώσεων.

Με την προσθήκη των Φακών RF –οι οποίοι επιτυγχάνουν πρωτόγνωρη ποιότητα εικόνας χάρη στο μεγάλο άνοιγμα διαφράγματος και την περιορισμένη απόσταση οπίσθιας εστίασης, καθώς και σε ένα σύστημα μετάδοσης σημάτων υψηλής ταχύτητας (τα δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Συστήματος EOS R που παρουσιάστηκε το 2018)– η συνολική σειρά των φακών έχει φτάσει να περιλαμβάνει 115 μοντέλαv συνολικά, επεκτείνοντας τις δυνατότητες αποτύπωσης εικόνων. Τον Μάιο του 2023, η εταιρεία γιόρτασε την παραγωγή 160 εκατομμυρίων εναλλάξιμων φακών για τη σειρά EOS.

Βελτιστοποιώντας τις αποκλειστικές τεχνολογίες απεικόνισης που έχει αναπτύξει, η Canon θα συνεχίσει να ενισχύει και να επεκτείνει τη σειρά EOS και τις σειρές των φακών RF και EF, προσπαθώντας να διευρύνει τα σύνορα της απεικόνισης και να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της φωτογραφικής και κινηματογραφικής κουλτούρας.

Η Σειρά EOS

Η σειρά EOS, μια νέα γενιά μηχανών SLR με AF η οποία υιοθέτησε το πρώτο στον κόσμο ηλεκτρονικό σύστημα βάσης φακών επιτυγχάνοντας πλήρως ηλεκτρονικό έλεγχο ολόκληρου του συστήματος, παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 1987, με το μοντέλο EOS 650.

Σε μια εποχή όπου οι μηχανές φιλμ γνώριζαν εκρηκτική ανάπτυξη, η Canon παρουσίασε αρκετά μοντέλα που κάλυπταν μεγάλο φάσμα αναγκών των χρηστών, συμπεριλαμβανομένης της EOS-1 (Ιαπωνία, 1989) που απευθυνόταν σε επαγγελματίες και της EOS 500, η οποία με τις μικρές διαστάσεις και το χαμηλό βάρος της διεύρυνε σημαντικά τη βάση χρηστών της Canon. Κατόπιν, το 2003, κατά τις πρώτες ημέρες της εποχής των ψηφιακών μηχανών, η εταιρεία παρουσίασε στην Ιαπωνία την καινοτόμα EOS 300D Digital, μια ψηφιακή μηχανή SLR βασικού επιπέδου που προσέφερε ένα σώμα μικρών διαστάσεων και βάρους σε οικονομικά προσιτή τιμή. Αυτή η κίνηση θα πυροδοτούσε μια μαζική ανάπτυξη της αγοράς φωτογραφικών μηχανών, με την Canon να καταλαμβάνει με τεράστια διαφορά την πρώτη θέση σε μερίδιο αγοράς εκείνο το έτος. Με την επακόλουθη παρουσίαση της σειράς EOS-1D για επαγγελματίες και της σειράς EOS 5D, η οποία συνέβαλε στη διάδοση της βιντεοσκόπησης με χρήση μηχανών SLR, η Canon συνέχισε την παράδοση παρουσίασης προϊόντων που άφησαν εποχή.

Τον Οκτώβριο του 2018 η Canon παρουσίασε το σύστημα EOS R, το οποίο περιλαμβάνει την αρχέτυπη EOS R και την EOS R5 που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2020 –την πρώτη μηχανή με υποστήριξη εγγραφής βίντεο 8K– καθώς και την EOS R3 τον Νοέμβριο του 2021, η οποία προσφέρει παρακολούθηση θεμάτων με γρήγορη κίνηση και υψηλές επιδόσεις συνεχούς λήψης, καθώς και τη μικρή και ελαφριά EOS R100, επεκτείνοντας ακόμη περισσότερο την γκάμα της εταιρείας. Επιπλέον, η Canon παρουσίασε τον Δεκέμβριο του 2021 το σύστημα EOS VR, το οποίο σχεδιάστηκε για την εγγραφή βίντεο με στόχο τη δημιουργία περιεχομένου εικονικής πραγματικότητας. Με την παρουσίαση αυτών των προϊόντων και τεχνολογιών, η Canon συνεχίζει ακούραστα να εξερευνά νέες δυνατότητες στον τομέα της οπτικής έκφρασης.

Οι φακοί RF και EF της Canon

Από την παρουσίαση του πρώτου φακού EF, ταυτόχρονα με τη σειρά EOS τον Μάρτιο του 1987, η Canon έχει παραγάγει πολλούς φακούς EF με πρωτοποριακές τεχνολογίες παγκοσμίως, όπως ο EF 75-300mm f/4-5.6 IS USM με σταθεροποίηση εικόνας (Ιαπωνία, 1995), ο EF 400mm f/4 DO IS USM με οπτικό στοιχείο DO (Ιαπωνία, 2001) και ο EF 24mm f/1.4L II USM με την επίστρωση Subwavelength Structure Coating (SWC) που προσφέρει εξαιρετικά αντι-ανακλαστικά χαρακτηριστικά (Ιαπωνία, 2008). Το 2018, η Canon παρουσίασε τον RF 28-70mm F2 L USM –έναν στάνταρ φακό ζουμ που πρόσφερε για πρώτη φορά παγκοσμίως γρήγορο διάφραγμα f/2 σε όλο το εύρος του ζουμ – ενώ τον Μάιο του 2023 η εταιρεία κυκλοφόρησε τον μεγάλης διαμέτρου φακό ζουμ RF 100-300mm F2.8 L IS USM, ο οποίος προσφέρει υψηλή ποιότητα εικόνας και φορητότητα.

Σήμερα, η πλούσια γκάμα φακών RF και EF της Canon περιλαμβάνει 115 μοντέλα –από έναν εξαιρετικά ευρυγώνιο με εστιακή απόσταση 5,2mm έως έναν σούπερ τηλεφακό εστιακής απόστασης 1200mm και φακούς της σειράς EF Cinema για παραγωγές βίντεο. Με ευρεία επιλογή φακών για κάθε χρήση, όπως φακούς ζουμ, φακούς με IS, φακούς με γρήγορο διάφραγμα, φακούς macro, φακούς VR, ακόμη και φακούς TS-E tilt-shift, η Canon μπορεί σίγουρα να καλύψει τις ανάγκες πολλών διαφορετικών χρηστών.