Νέα μοντέλα

CANON: NEEΣ ΜΗΧΑΝΕΣ & ΦΑΚΟΙ!

Aνακοινώθηκαν οι Canon EOS R8, EOS R50 και οι φακοί RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM και RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM! Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες!

Τα νέα προϊόντα παρουσιάστηκαν χτες Τρίτη 7/2/23 στα πλαίσια ειδικής εκδήλωσης για δημοσιογράφους του ειδικού φωτογραφικού τύπου, που φιλοξενήθηκε στα γραφεία της Canon στην οποία το Photonet έδωσε το παρών!

Ας δούμε όλες τις σχετικές λεπτομέρειες!

Canon EOS R8

Mια νέα mirrorless μηχανή full frame, η οποία κληρονομεί τεχνολογίες από την EOS R6 Mark II. Με σχεδίαση και μέγεθος παρόμοιο με αυτό της EOS RP, αυτό το μοντέλο παρέχει στους λάτρεις της φωτογραφίας και του βίντεο τα εργαλεία που χρειάζονται για να πραγματοποιήσουν ένα άλμα προόδου στο χώρο τους.

Η EOS R8 αποτελεί πρόσφορη επιλογή για φωτογραφία πορτραίτων, εκδηλώσεων και τοπίων χάρη στον αισθητήρα CMOS full frame με ανάλυση 24,2 megapixels, την υψηλή ευαισθησία ISO και το βελτιωμένο δυναμικό εύρος. Μαζί με τον RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM, έναν μικρό και ελαφρύ φακό της σειράς RF που ανακοινώθηκε ταυτόχρονα (βλ. παρακάτω), δημιουργούν ένα μικρών διαστάσεων αλλά μεγάλων δυνατοτήτων ζευγάρι, σύμφωνα με την εταιρία, που επιτρέπει στους φωτογράφους να εξερευνούν τη δημιουργικότητά τους σε κάδρο full frame.

Ποιότητα full frame σε ελαφρύ σώμα

Η EOS R8 ενσωματώνει έναν αισθητήρα CMOS full frame 24,2 megapixels με ικανότητα επίτευξης της ίδιας ανάλυσης με την EOS R6 Mark II, που προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της κατηγορίας full frame στον τομέα της ποιότητας εικόνας. Ο αισθητήρας υπόσχεται υψηλή ταχύτητα ανάγνωσης των δεδομένων εικόνας (read out), γεγονός που επιτρέπει την υλοποίηση πολλών προηγμένων χαρακτηριστικών, όπως δυνατότητα συνεχόμενης λήψης καρέ 40fps χάρη στο μειωμένο φαινόμενο rolling shutter και τα χαμηλά επίπεδα θορύβου στις υψηλές ευαισθησίες, έως ISO102.400. Αυτό καθιστά την EOS R8 ιδανική για λήψεις σε περιβάλλοντα με αμυδρό φωτισμό, όπου τα αντικείμενα κινούνται στο χώρο.

Με βάρος περίπου 461g (με κάρτα και μπαταρία), η EOS R8 είναι η πιο ελαφριά full frame μηχανή του Συστήματος Canon EOS R που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα. Οι διαστάσεις της μηχανής (132,5 x 86,1 x 70mm) είναι παρόμοιες με αυτές της EOS RP, ενώ ενσωματώνει πληθώρα πρόσθετων χαρακτηριστικών επαγγελματικού επιπέδου στο μικρό σώμα της. Η EOS R8 διαθέτει ηλεκτρονικό σκόπευτρο (EVF) υψηλής ανάλυσης 2,36 εκατομμυρίων κουκκίδων με ανανέωση εικόνας έως και 120fps και υποστηρίζει κάρτες SD UHS-II. Το έξυπνο menu διευκολύνει τον χειρισμό της μηχανής οπουδήποτε. Η μηχανή διαθέτει έναν εύχρηστο επιλογέα ρυθμίσεων με 12 προγράμματα για φωτογραφίες και βίντεο, καθώς και ειδικό διακόπτη για εναλλαγή μεταξύ φωτογραφιών και βίντεο.

Βίντεο

Ο αισθητήρας της EOS R8 καταγράφει πλάνα πλήρους πλάτους 4K 60p με υπερδειγματοληψία (oversampled) από τα δεδομένα 6K του αισθητήρα, φιλοδοξώντας να παρέχει πεντακάθαρο βίντεο υψηλής λεπτομέρειας, καθώς και εικόνα Full HD στα 180fps για βίντεο με αργή κίνηση. Για όσους επιθυμούν αναβαθμισμένο βίντεο, η μηχανή υποστηρίζει εσωτερική εγγραφή Canon Log 3 με 10bit YCbCr 4:2:2 H.265, η οποία υπόσχεται μεγαλύτερο δυναμικό εύρος και περισσότερη ευελιξία στο στάδιο της επεξεργασίας. Εναλλακτικά, υπάρχει δυνατότητα επιλογής των προγραμμάτων HDR PQ και Ταινίας HDR, οι οποίες παράγουν καθαρή έξοδο HDMI προς συμβατές συσκευές.

Για την αντιμετώπιση του focus breathing κατά την εγγραφή βίντεο, η EOS R8 διαθέτει μια λειτουργία η οποία προσαρμόζει αυτόματα το οπτικό πεδίο καθώς μεταβάλλεται η απόσταση εστίασης. Η μηχανή προσφέρει επίσης μεγάλους χρόνους εγγραφής, που φτάνουν τις δύο ώρες για κανονική βιντεοσκόπηση1, ιδανικό χαρακτηριστικό για vlogging ή λήψεις σε εκδηλώσεις.

Καθώς διαθέτει την ίδια τεχνολογία εστίασης Dual Pixel CMOS AF II με τις EOS R5 και EOS R6 Mark II, η EOS R8 εστιάζει σε μόλις 0,03 δευτερόλεπτα2 ακόμη και στα 40fps με το ηλεκτρονικό κλείστρο. Αυτό το ευφυές σύστημα εντοπίζει και παρακολουθεί διάφορα θέματα, όπως ζώα, οχήματα και ανθρώπους, με δυνατότητα ανίχνευσης κεφαλής, προσώπου και ματιών για ακριβή εστίαση. Για μεγαλύτερο έλεγχο μπορείτε να επιλέξετε ακόμη και σε ποιο μάτι θα δίνεται προτεραιότητα. Για την απλοποίηση του εντοπισμού σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, οι δημιουργοί μπορούν να διαλέξουν την αυτόματη ρύθμιση, η οποία επιλέγει το θέμα βάσει της σύνθεσης της εικόνας. Αυτές οι επιδόσεις επεκτείνονται και σε σενάρια λήψης με ασθενή φωτισμό, έως -6.5 EV3.

Συνδεσιμότητα

Χάρη στην συνδεσιμότητα Wi-Fi 2,4GHz και Bluetooth, οι δημιουργοί μπορούν να μοιράζονται με ευκολία τα αποτελέσματα της εργασίας τους και να χρησιμοποιούν την εφαρμογή Camera Connect, ενώ τα πρωτόκολλα ελέγχου ταυτότητας WPA/WPA2/WPA3-Personal εγγυώνται ασφαλή σύνδεση. Για τους κατόχους iPhone, η EOS R8 διαθέτει πιστοποίηση iOS MFITM 5, επιτρέποντας απευθείας χειρισμό και λήψη αρχείων. Η EOS R8 μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως Web Cam χάρη στην υποστήριξη των προτύπων UVC/UAC (συσκευή βίντεο/ήχου USB). Οι δημιουργοί που διαθέτουν συνδρομή στο image.canon μπορούν να εκμεταλλευτούν το εργαλείο επεξεργασίας εικόνας μέσω νευρωνικού δικτύου (Neural Network Image Processing Tool6), το οποίο εφαρμόζει προηγμένες τεχνικές μείωσης θορύβου και μουαρέ για τη δημιουργία εικόνων JPEG και HEIF με μεγαλύτερη φυσικότητα.

Η Canon πραγματοποίησε επίσης ενημερώσεις στο image.canon, επιτρέποντας τη χρήση του από πληθώρα νέων χρηστών με υποστήριξη ταινιών του Adobe Lightroom· υποστηρίζονται επίσης εταιρικές χρήσεις, χάρη σε υπηρεσίες όπως η Frame.io και οι λογαριασμοί Google PhotoTM 7.


Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

Ένας μικρός και ελαφρύς φακός με ζουμ 2x και εστιακή απόσταση 24-50mm, ο οποίος φιλοδοξεί να αποτελέσει μια κατάλληλη επιλογή για τη βελτίωση των δεξιοτήτων σας στη φωτογραφία και στο βίντεο, ειδικά κατά τη λήψη πορτραίτων, σκηνών σε εσωτερικούς χώρους και ταξιδιωτικών θεμάτων. Υπόσχεται προηγμένη σταθεροποίηση εικόνας έως και 4,5 στοπ, η οποία αυξάνεται στα 7 στοπ όταν τοποθετείται σε μηχανές EOS R με σύστημα IBIS. Αυτό σημαίνει ότι οι δημιουργοί και οι φωτογράφοι μπορούν να κάνουν λήψεις βίντεο και στατικών εικόνων σε χώρους με ασθενή φωτισμό χωρίς να χρειάζονται τρίποδο.

Ο μηχανισμός εστίασης STM είναι γρήγορος και ήσυχος, με πρόσθετο έλεγχο από έναν προγραμματιζόμενο δακτύλιο ελέγχου του φακού, ο οποίος επιτρέπει στους δημιουργούς να εναλλάσσουν λειτουργίες, ώστε να φωτογραφίζουν και να βιντεοσκοπούν σαν επαγγελματίες. Εκμεταλλευόμενος πλήρως τη βάση RF, ο RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM συνεργάζεται με τις μηχανές της Σειράς EOS R και υποστηρίζει μια μεγάλη γκάμα χαρακτηριστικών βελτίωσης εικόνας εντός της μηχανής, όπως panning στο Scene Mode και αυτόματη διόρθωση του focus breathing κατά τη λήψη βίντεο.


Canon EOS R50

Απευθύνεται σε δημιουργούς περιεχομένου που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα από το smartphone τους. Με δυνατότητα λήψης βίντεο 4K, εντυπωσιακό ήχο και πεντακάθαρες στατικές εικόνες, αυτή η ευέλικτη (μικρή σε μέγεθος) μηχανή “καταφέρνει τα πάντα” σύμφωνα με την Canon. Το εύχρηστο περιβάλλον χειρισμού (menu), η εργονομία και οι νέες προηγμένες λειτουργίες (αυτοματοποιημένα προγράμματα) εξασφαλίζουν αποτελέσματα επαγγελματικού επιπέδου. Η EOS R50 είναι κατάλληλη για όλους τους επίδοξους δημιουργούς που αναζητούν μια πραγματική μηχανή ώστε να βελτιώσουν το στιλ τους, τόσο στη φωτογραφία όσο και στη βιντεοσκόπηση. Μαζί με την EOS R50 ανακοινώθηκε επίσης ο RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM, ένας compact τηλεφακός ειδικά σχεδιασμένος για τις μηχανές APS-C της σειράς EOS R (βλ. παρακάτω).

Φωτογραφίστε με ευκολία

Το χαμηλό βάρος και η άνετη λαβή της EOS R50 σημαίνουν ότι οι δραστήριοι δημιουργοί περιεχομένου μπορούν να την έχουν μαζί τους οπουδήποτε. Φωτογραφίστε από οποιαδήποτε γωνία χάρη στην οθόνη αφής μεταβλητής γωνίας, από ψηλά, από χαμηλά ή με την κάμερα στραμμένη προς τα εσάς για vlogging και selfie. Το menu στην οθόνη αφής, το ηλεκτρονικό σκόπευτρο και οι απλοποιημένοι μηχανισμοί ελέγχου προσφέρουν αμεσότητα κατά τη χρήση της μηχανής.

Η λειτουργία Δημιουργικής Υποβοήθησης (Creative Assist) προτείνει αυτόματα τις ιδανικές ρυθμίσεις για διαφορετικές σκηνές, ενώ η Δημιουργική Οριοθέτηση (Creative Bracketing) παρέχει πολλαπλά στιλ εμφάνισης για κάθε εικόνα. Αυτό κάνει την EOS R50 ιδανική για οποιονδήποτε κάνει τα πρώτα του βήματα στον κόσμο των mirrorless μηχανών και αναζητά ένα μοντέλο το οποίο θα τον βοηθήσει να αναπτύξει τις δεξιότητές του.

Δημιουργήστε σαν επαγγελματίες

Ο υψηλής ανάλυσης αισθητήρας APS-C των 24,2 megapixels υπόσχεται πραγματικό έλεγχο του βάθους πεδίου, αποτυπώνοντας πεντακάθαρες στατικές εικόνες με υψηλή λεπτομέρεια και όμορφα φλουταρισμένο φόντο, ενώ καταγράφει βίντεο UHD 4K 30p με υπερδειγματοληψία (oversampled) από 6K. Η αυτόματη συγχώνευση εικόνων στη μηχανή φιλοδοξεί να προσφέρει σωστή εστίαση κατά τη λήψη κοντινών θεμάτων. Η μηχανή επιτυγχάνει επίσης μειωμένο ψηφιακό θόρυβο και καλό έλεγχο των φωτεινών περιοχών στις νυχτερινές λήψεις, καθώς και περισσότερη αντίθεση σε σκηνές με μεγάλο δυναμικό εύρος.

Η EOS R50 δίνει στους δημιουργούς τη δύναμη να κάνουν περισσότερα και να διευρύνουν τη δημιουργικότητά τους, χάρη στο σύστημα Dual Pixel CMOS Auto Focus II που εντοπίζει και παρακολουθεί ανθρώπους, ζώα και οχήματα ώστε να εστιάζει γρήγορα σε κάθε θέμα, ακόμη κι αν κινείται. Αυτό υποστηρίζεται από τη συνεχή λήψη καρέ στα 12fps με χρήση ηλεκτρονικού κλείστρου και στα 15fps με αθόρυβο ηλεκτρονικό κλείστρο, διασφαλίζοντας ότι καμία λήψη δεν θα ξεφύγει ποτέ από τον δημιουργό.

Η συμβατότητα με φακούς RF και η πρόσβαση στη γκάμα φακών EF με έναν προσαρμογέα επιτρέπει την πραγματοποίηση κάθε είδους λήψης. Με κάθε φακό, από εξαιρετικά ευρυγώνιους έως σούπερ τηλεφακούς και από ζουμ έως σταθερούς, η EOS R50 θα επιδιώξει να προσφέρει αποτελέσματα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας σε κάθε περίσταση.

Μέσω της υποδοχής πολλαπλών λειτουργιών (hot shoe), οι vloggers μπορούν να συνδέουν με ευκολία στη μηχανή εξωτερικά αξεσουάρ, όπως ένα μικρόφωνο, το οποίο είναι πιο ανθεκτικό στις ηχητικές παρεμβολές απ’ ότι όταν συνδέεται μέσω καλωδίου. Η υποδοχή πολλαπλών λειτουργιών μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παροχή ενέργειας από τη μηχανή σε νέα αξεσουάρ.

Συνδεθείτε και μοιραστείτε απρόσκοπτα

Η μηχανή δίνει στους φιλόδοξους δημιουργούς περιεχομένου τη δυνατότητα να υπερβούν τα όρια χωρίς να διαταράξουν τη ροή της εργασίας τους. Η απρόσκοπτη συνδεσιμότητα Wi-Fi και Bluetooth επιτρέπει τη μεταφορά εικόνων και ταινιών με τη χρήση της εφαρμογής Camera Connect για άμεση κοινοποίηση υλικού και λήψη με έλεγχο από απόσταση. Η σύνδεση Bluetooth, η οποία είναι ιδανική για vlogging ή ομαδικές φωτογραφίες, επιτρέπει επίσης έλεγχο της λήψης ή της έναρξης και του τερματισμού της εγγραφής με το τηλεχειριστήριο BR-E1 ή με ένα smartphone. Υπάρχει επίσης δυνατότητα χρήσης της EOS R50 ως Web Cam μέσω UVC/UAC και σύνδεσης USB, χωρίς πρόσθετο λογισμικό, για τη μετάδοση ζωντανής ροής υλικού και για βιντεοδιασκέψεις επαγγελματικής ποιότητας.

Η Canon πραγματοποίησε επίσης ενημερώσεις στο image.canon, επιτρέποντας τη χρήση του από πληθώρα νέων χρηστών με υποστήριξη ταινιών του Adobe Lightroom· υποστηρίζονται επίσης εταιρικές χρήσεις, χάρη σε υπηρεσίες όπως η Frame.io και οι λογαριασμοί Google PhotoTM 2.

Βασικά χαρακτηριστικά της EOS R50

  • Αισθητήρας μεγέθους APS-C, 24,2 megapixels
  • Νέες προηγμένες αυτόματες λειτουργίες
  • Dual Pixel CMOS Auto Focus II
  • Οθόνη αφής 3” (μεταβλητής γωνίας)
  • Βίντεο UHD 4K 30p με υπερδειγματοληψία (oversampled) από 6K


Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM

Ένας μικρός και εύχρηστος φακός ζουμ RF (περίπου 3,8x), ιδανικός για την αποτύπωση θεμάτων σε σχετικά μεγάλες αποστάσεις ή για κολακευτικά πορτραίτα, προσφέροντας διαχωρισμό του θέματος και φλουταρισμένο φόντο. Το σύστημα σταθεροποίησης εικόνας που διαθέτει, δίνει στους δημιουργούς τη δυνατότητα για λήψη καθαρών φωτογραφιών ακόμη και χωρίς τρίποδο, ενώ το σύστημα εστίασης με μηχανισμό STM φροντίζει για την ομαλή και αθόρυβη λειτουργία της αυτόματης εστίασης, ιδανικό χαρακτηριστικό για λήψεις βίντεο. Ο φακός RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM είναι πρόσφορος για τη λήψη θεμάτων σχετικών με ταξίδια, σπορ και κατοικίδια· απευθύνεται σε δημιουργούς οι οποίοι θέλουν να πειραματιστούν με διάφορες δυνατότητες και να διευρύνουν τα όριά τους. Ο φακός αποτελεί ιδανική προσθήκη για δημιουργούς που διαθέτουν την EOS R50 με τον RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM.

Βασικά χαρακτηριστικά του RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM

  • Τηλεφακός ζουμ (περίπου 3,8x) της σειράς RF-S, ο οποίος καλύπτει εύρος εστιακών αποστάσεων ισοδύναμο με 88-336mm σε φορμά full frame
  • Νέα οπτικά μέρη που χρησιμοποιούν ένα ασφαιρικό στοιχείο PMo
  • Επιτρέπει κοντινές λήψεις με μέγιστη μεγέθυνση 0,28x
  • Χρησιμοποιεί οπτικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας (OIS) με απόδοση 4,5 στοπ (πρότυπο CIPA) ή 7 στοπ όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με σύστημα σταθεροποίησης ενσωματωμένο στο σώμα της μηχανής (IBIS)
 


Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.