Νέα μοντέλα

CANON RF 100-300mm F2.8L IS USM

Η κυκλοφορία του νέου φακού σηματοδοτεί μια νέα γενιά σούπερ – τηλεφακών zoom για την εταιρία!

Επανασχεδιάζοντας τον EF 300mm f/2.8 ως φακό zoom και ικανοποιώντας παράλληλα τη ζήτηση για ποιότητα επιπέδου σταθερού (prime) φακού, η Canon επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στην επέκταση του Συστήματος EOS R και της γκάμας των φακών RF τόσο για φωτογράφους όσο και για κινηματογραφιστές.

Ο RF 100-300mm F2.8L IS USM υπόσχεται νέα επίπεδα επιδόσεων σε ένα σώμα μικρών διαστάσεων και βάρους. Χάρη στο εύρος zoom που παρέχει, με ελάχιστη απόσταση εστίασης 1,8m και μέγιστη μεγέθυνση 0,16x, το σταθερό διάφραγμα, τη στιβαρή κατασκευή και την ποιότητα εικόνας που φιλοδοξεί να παρέχει, ο φακός απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες και λάτρεις της φωτογραφίας που ειδικεύονται στη φωτογράφιση αθλητικών εκδηλώσεων – από αθλήματα εσωτερικού χώρου έως μηχανοκίνητα.

Κορυφαία χαρακτηριστικά

Ο RF 100-300mm F2.8L IS USM έχει εξαιρετικά περιορισμένες διαστάσεις και είναι ο ελαφρύτερος φακός zoom στην κατηγορία του με βάρος 2,59kg – μόνο 190g βαρύτερος από τον σταθερό φακό EF 300mm f/2.8L IS II USM. Προσφέρει όλη την ευελιξία ενός φακού zoom με τις επιδόσεις ενός σταθερού φακού. Η επίτευξη μεγέθους και επιδόσεων αυτού του επιπέδου έγινε εφικτή χάρη στη βάση (άρμοση) RF – την καρδιά του συστήματος EOS R. Αυτή η βάση επιτρέπει στον φακό να διατηρεί σταθερό διάφραγμα f/2.8 σε όλο το εύρος του zoom, ενώ υπόσχεται γρήγορη και ακριβή αυτόματη εστίαση και παρακολούθηση.

Χάρη στην πλήρη συμβατότητα με την γκάμα των Extender RF της Canon, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Extender RF 1.4x για τη μετατροπή του σε φακό 140-420mm F4 ή το Extender RF 2x για τη δημιουργία ενός φακού 200-600mm F5.6. Αυτό καθιστά τον RF 100-300mm F2.8L IS USM πρόσφορη επιλογή για φωτογράφους αθλητικών εκδηλώσεων, ρεπορτάζ και άγριας φύσης που θέλουν να αποφύγουν την εναλλαγή μεταξύ φακών κατά τη διάρκεια των λήψεων. Επιπλέον, είναι ο πρώτος επαγγελματικός σούπερ-τηλεφακός RF που διαθέτει δακτύλιο ελέγχου, καθώς και ένα νέο, προγραμματιζόμενο κουμπί L.FN με άμεση πρόσβαση, το οποίο παρέχει τις προηγμένες δυνατότητες προσαρμογής και χειροκίνητου ελέγχου που επιθυμούν αυτοί οι φωτογράφοι.

A side view of the RF 100-300MM F2.8L IS USM with the casing made transparent at the mount end to reveal the internal components.Το γρήγορο σταθερό διάφραγμα f/2.8 είναι κατάλληλο για λήψεις σε συνθήκες ασθενούς φωτισμού και για τον έλεγχο του βάθους πεδίου, ενώ το κυκλικό διάφραγμα 9 λεπίδων δημιουργεί επίσης όμορφο bokeh σύμφωνα με την Canon. Αυτό υποστηρίζεται από το νέο μηχανισμό Σταθεροποιητή εικόνας, ο οποίος βασίζεται στα συστήματα IS που χρησιμοποιούνται στους σούπερ-τηλεφακούς Σειράς L της Canon. Όταν χρησιμοποιείται αυτόνομα, επιτυγχάνει σταθεροποίηση 5,5 στοπ, η οποία αυξάνεται σε 6 στοπ όταν συνδυάζεται με σταθεροποίηση εικόνας εντός του σώματος, χάρη στην επικοινωνία RF υψηλής ταχύτητας. Αυτό το επίπεδο σταθεροποίησης, εκτός του ότι δίνει τη δυνατότητα λήψης με ασθενέστερο φωτισμό και χαμηλότερες ταχύτητες κλείστρου, είναι κατάλληλο για τη φωτογράφιση και βιντεογράφηση με τη μηχανή στο χέρι θεμάτων που κινούνται γρήγορα. Το σύστημα μπορεί να αναγνωρίσει ακόμη και πότε χρησιμοποιείται τρίποδο, οπότε απενεργοποιεί αυτόματα τη σταθεροποίηση εικόνας.

A hand poised alongside the controls on the side of barrel of the RF 100-300MM F2.8L IS USM.

Ως ο πρώτος σούπερ τηλεφακός Canon που διαθέτει κινητήρα Dual Nano USM, ο RF 100-300mm F2.8L IS USM εξασφαλίζει υψηλή ταχύτητα εστίασης και την υψηλότερη ποιότητα εικόνας σε όλο το εύρος zoom, καθώς δύο ομάδες στοιχείων εστίασης ελέγχονται ανεξάρτητα. Η χρήση ενός οπτικού στοιχείου fluorite και τεσσάρων οπτικών στοιχείων UD διορθώνει τη χρωματική εκτροπή και επιτυγχάνει απίστευτα ευκρινείς εικόνες με πολύ μικρή ασάφεια χρωμάτων, ενώ χρησιμοποιείται επίσης ένα ασφαιρικό οπτικό στοιχείο από χυτευμένο γυαλί για να εξασφαλίσει υψηλή ανάλυση από το κέντρο έως τα άκρα της εικόνας.

Κατασκευασμένος για επαγγελματίες

Ο RF 100-300mm F2.8L IS USM εγγυάται εξαιρετική ανθεκτικότητα και αξιοπιστία για καθημερινή επαγγελματική χρήση. Στην κατασκευή του χρησιμοποιούνται εξαρτήματα στεγανοποίησης κατά της σκόνης και των στοιχείων της φύσης που προσφέρουν αντοχή σε σκληρά περιβάλλοντα με αντίξοες καιρικές συνθήκες, καθώς και επιστρώσεις fluorine που διευκολύνουν τον καθαρισμό του εξωτερικού στοιχείου. Στην εξωτερική επιφάνεια του RF 100-300mm F2.8L IS USM χρησιμοποιείται η ίδια θερμοπροστατευτική επίστρωση που παρουσιάστηκε και στους EF 400mm f/2.8L IS III USM και EF 600mm f/4L IS III USM, η οποία είναι πλέον στάνταρ σε όλους τους σούπερ-τηλεφακούς RF, μειώνοντας τη θερμοκρασία του φακού κατά τη λήψη σε θερμές συνθήκες. Το παρασολέιγ φακού ET-124, η μαλακή θήκη φακού LS100-300 και το καπάκι φακού E-122 παρέχουν επίσης πρόσθετη υποστήριξη και προστασία.

A photographer wearing a high-visibility jacket uses a Canon EOS R3 with RF 100-300MM F2.8L IS USM lens attached on a monopod.

Αναβαθμίστε τις εικόνες με το νέο Εργαλείο επεξεργασίας εικόνας μέσω νευρωνικού δικτύου

Η Canon κυκλοφόρησε επίσης το νέο Εργαλείο επεξεργασίας εικόνας (Neural network Image Processing Tool) για χρήστες προϊόντων Canon. Κατασκευασμένο με τεχνολογία AI βαθιάς μάθησης και την εμπειρία της Canon στον τομέα της εικόνας, αυτό το εργαλείο αναβαθμίζει με ευκολία τις εικόνες κατά 200%. Χάρη στην κατανόηση της διαδικασίας απεικόνισης και των χαρακτηριστικών των φακών Canon, το νέο Εργαλείο επεξεργασίας εικόνας μπορεί να εξάγει υψηλότερο επίπεδο λεπτομέρειας συγκριτικά με τις συμβατικές διεργασίες αναβάθμισης. Το εργαλείο είναι διαθέσιμο ως μέρος του προγράμματος Neural network Image Processing της Canon ή ως αυτόνομη εφαρμογή. Οι χρήστες που έχουν ήδη ένα πρόγραμμα θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν την εφαρμογή χωρίς επιπλέον χρέωση. Αρχικά, η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη μόνο για χρήστες των Windows 10 και 11.

 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.