Θα τολμήσω να πω ότι η ράτσα του τίτλου γνωρίζει πολύ μεγαλύτερη εξάπλωση σε άλλες χώρες και όχι εδώ.
Ο Έλληνας φωτογράφος, παρά την ξεροκεφαλιά και την προχειράδα του, παραμένει πάνω από όλα τεμπέλης και ξερόλας, οπότε ποιος αλήθεια ο λόγος να ξημεροβραδιάζεται συγκρίνοντας αρχεία και παρατηρώντας συμπεριφορές αισθητήρων σε υψηλά ISO;
Θα το πράξει, ναι, αλλά για λίγη σχετικά ώρα και μετά θα βολευτεί μια χαρά στον αριθμό 7 ή στο 20. Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες φορές που η γενικότερη επιπολαιότητά μας ως ράτσα, μας εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο από κάτι που τελικά είναι όντως περιττό από ένα σημείο και έπειτα.
Το πολύ «pixel peeping» δεν οδηγεί πουθενά και κυρίως δεν ωθεί κανέναν από εμάς να βγούμε έξω και να πραγματοποιήσουμε λήψεις.
Διατηρήστε το, αν θέλετε, ως εγκυκλοπαιδική γνώση και ενημέρωση, και μετά ξεχάστε το και κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε με την ωραιότατη μηχανή που διαθέτετε.
«Μου φταίει πάντα ο εξοπλισμός μου»
Μέχρι ένα βαθμό, αυτή η ράτσα αλληλοεπιδρά έντονα με την προηγούμενη, ψάχνοντας κυρίως πού να ρίξει το φταίξιμο για άλλη μια αποτυχημένη λήψη.
Η μηχανή και ο φακός μας δεν διαθέτουν ομιλία και δυστυχώς για κάποιους, κάνουν ακριβώς αυτό που εμείς θα τα βάλουμε να κάνουν. Αυτό βέβαια δεν τους εμποδίζει από το να τα βρίζουν σε κάθε ευκαιρία.
Έτσι, κρύβουμε τις αδυναμίες μας πίσω από δήθεν μέτρια τεχνικά χαρακτηριστικά, αργές εστιάσεις, υψηλούς «θορύβους», λίγα καρέ το δευτερόλεπτο, ψηφιακά σκόπευτρα με μέτρια ευκρίνεια και πάρα πολλά άλλα.
Αλήθεια, την εποχή του φιλμ θα σπεύδαμε με τέτοια ευκολία να κατηγορήσουμε τον εξοπλισμό μας ή μήπως ήμασταν λίγο πιο ειλικρινείς με τις δικές μας δυνατότητες;
Απλώς ρωτάω…