Photo Fun

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΡΑΤΣΕΣ: «ΤΟ BOKEH ΣΕ ΜΑΡΑΝΕ»

…και «φωτογραφίζω γκρεμίδια”!

Οι φωτογράφοι που εμπίπτουν στην κατηγορία του τίτλου αποτελούν μια από τις τελευταίες προσθήκες στη λίστα και σίγουρα μια ράτσα που σχεδόν δεν υπήρχε παλιότερα.

Ψωνίζουν από εδώ, ψωνίζουν από εκεί, ψάχνουν vintage φακούς, κουμπώνουν αντάπτορες, ξερογλείφονται βλέποντας ωραία και «κρεμώδη» bokeh στο διαδίκτυο, αγοράζουν καινούριους φακούς βάσει του υποτιθέμενου bokeh που θα τους προσφέρουν και που θα τους δώσει το συντριπτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών που, φευ, προτιμούν να ασχολούνται με το ίδιο το θέμα και όχι με το είδος φλουταρίσματος του φόντου.

Την ώρα της πραγματικής λήψης βέβαια, όλα αυτά πηγαίνουν περίπατο και επιστρέφουμε στη γνωστή και γνώριμη απογοήτευση της θέασης του τελικού αποτελέσματος στην οθόνη του υπολογιστή.

Όσο χρόνο χαραμίζουν ψάχνοντας το ιδανικό bokeh, και ας μην ξέρουν τι να το κάνουν, άλλο τόσο χρόνο θα φάνε προσπαθώντας να πουλήσουν τους vintage φακούς που αγόρασαν πρόσφατα.

Συμπαθητική και σπάνια ράτσα, σημείο των καιρών…

 «Φωτογραφίζω γκρεμίδια»

Αυτή η ράτσα ενσωματώνεται σε κάθε ερασιτέχνη φωτογράφο στο ξεκίνημά του, λες και κάποια αόρατη δύναμη τον υποχρεώνει να κάνει απαραιτήτως λήψεις σε ό,τι ρημαγμένο κτίριο βρεθεί μπροστά του.

Εν μέρει το κατανοώ αλλά προσπαθώ να το «αφαιρέσω» από τους μαθητές μου, αμέσως μόλις εμφανίσει τα πρώτα σημάδια επανάληψης και κορεσμού. Πολλοί επίσης δεν αντιλαμβάνονται πως το γεγονός ότι ένα ντουβάρι δεν χρειάζεται να το κυνηγάς από πίσω για να το φωτογραφίσεις, ως εκ τούτου είναι εύκολο ως θέμα, κάτι που αποτελεί σημαντική φωτογραφική πλάνη.

Τα ερειπωμένα σπίτια μπορούν να αποτελέσουν ευρύ πεδίο πειραματισμού με τη σταθερότητα στη σύνθεση και τη μελέτη του «σκληρού» και δύσκολου φωτός.

Όλα όμως έχουν κάποια αρχή και κάποιο τέλος, γι΄ αυτό συνιστώ μια καλή δόση από «γκρεμίδια» στο ξεκίνημα της καριέρας μας και μετά, σιγά σιγά, να εμπλουτίζουμε το portfolio μας με διαφορετικά πράγματα.

Παίζουν βέβαια ρόλο και οι «κακές παρέες» με ορισμένες άλλες ράτσες εδώ μέσα….

Στείλτε τα δικά σας σχόλια για τις φωτογραφικές ράτσες των Ελλήνων
στη σελίδα του περιοδικού στο Facebook!

Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Bαγγέλης Δελέγκος

Eπαγγελματίας φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας, συγγραφέας και αρθρογράφος. Για περίπου 25 χρόνια, ειδικεύεται στην ταξιδιωτική φωτογραφία και στο τοπίο (έχοντας βέβαια ασχοληθεί και με την πλειοψηφία του θεματικού εύρους αυτής της τέχνης), με τη δουλειά του να έχει δημοσιευθεί σε κάθε μεγάλο ελληνικό περιοδικό και εφημερίδα, παράλληλα με τη συνεργασία του με γνωστούς εκδοτικούς οίκους και φωτογραφικά πρακτορεία της χώρας και του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, έχει συνεργαστεί με όλα τα ελληνικά φωτογραφικά περιοδικά, ως δοκιμαστής νέων προϊόντων και τεχνικός συντάκτης, ενώ έχει παραδώσει πληθώρα φωτογραφικών σεμιναρίων και ολοκληρωμένων κύκλων μαθημάτων σε σχολές, λέσχες, δήμους, φωτογραφικές ομάδες και στα πλαίσια των καθηκόντων του ως Brand Ambassador για μεγάλες εταιρείες.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;