Εκθέσεις φωτογραφίας

H ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ!

Έκθεση φωτογραφίας 35 ερασιτεχνών φωτογράφων οργανώνεται στην παιδική χαρά της κεντρικής πλατείας του Χαλανδρίου (έναντι Αγίου Νικολάου). Εγκαίνια: Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στις 18:30.

Ο Δήμος Χαλανδρίου και η Διεύθυνση Πολιτισμού και Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας «Η φωτογραφία στην Πλατεία». Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος 35 συνολικά ερασιτέχνες φωτογράφοι, συμμετέχοντες στα δύο καλλιτεχνικά εργαστήρια του δήμου «Ταξιδιωτική Φωτογραφία» με εισηγήτρια τη Χριστίνα Καλλιγιάννη και «Ο λόγος στην Εικόνα» (Α’ & Β’ Κύκλος) με εισηγητή τον Μπάμπη Κουγεμήτρο.

Ακολουθούν λεπτομέρειες για τα δύο εργαστήρια!


«Ταξιδιωτική Φωτογραφία» | Φωτογραφικό Εργαστήριο Δήμου Χαλανδρίου 2022-2023

Δρόμοι, διαδρομές, μακριά, κοντά, για πάντα μέσα μας.

Το εργαστήριο ταξιδιωτικής φωτογραφίας του Δήμου Χαλανδρίου στόχευσε από την έναρξή του στην εξερεύνηση της ταξιδιωτικής ματιάς. Χωρίς περιορισμούς αναφορικά με την εμπειρία των συμμετεχόντων σκοπός της πορείας μας ήταν να αναδείξουμε το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον οποιουδήποτε τόπου, ασχέτως απόστασης, τοποθεσίας ή δημοφιλίας στο ευρύ κοινό.

Η φωτογραφία είναι μια ψυχική διαδικασία. Η ματιά του φωτογράφου μπορεί να κάνει οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου, από την διασταύρωση της γειτονιάς που προσπερνάμε αδιάφοροι κάθε μέρα μέχρι την πιο εξωτική και δυσπρόσιτη περιοχή, να αποκτήσει μια μεγαλειώδη και σαγηνευτική ή μυστηριώδη και εσωτερική γοητεία.

Άλλοτε να προκαλέσει το ενδιαφέρον για «να πάμε!» κι άλλοτε να ξεκουράσει το μυαλό και την ψυχή μόνο με το χάσιμο μέσα στα χρώματα, τα σχήματα, το φως και τις σκιές της.

Η ταξιδιωτική φωτογραφία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μετουσιώνει τους στίχους του Σταμάτη Κραουνάκη:

«…μου ΄γνεφε η καρδιά

πάρε μυρωδιά

το λάδι εδώ πώς καίγεται

και ζήσε το ταξίδι».

  • Συντονίστρια: Χριστίνα Καλλιγιάννη
  • Συμμετέχοντες – Συμμετέχουσες:  Σοφία Αλκάδη, Γιώργος Αναμουρλίδης, Όλγα Καραηλία, Ελεάννα Κούνουπα, Μαρία Μαργέτη, Λίνα Μπαντέκα, Κατερίνα Ρηγοπούλου, Κατερίνα Τόγια

Ο λόγος στην Εικόνα | Φωτογραφικό Εργαστήριο Δήμου Χαλανδρίου 2022-2023

Στο πλαίσιο του φωτογραφικού εργαστηρίου «Ο λόγος στην Εικόνα», υπό την αιγίδα και στήριξη του Δήμου Χαλανδρίου για έκτη συνεχόμενη χρονιά, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία, μέσα από θεωρητικές προσεγγίσεις, βασικές γνώσεις τεχνικής, ιστορικές αναδρομές αλλά και παρουσιάσεις καταξιωμένων φωτογράφων, να έρθουν σε επαφή με την Τέχνη της Φωτογραφίας. Παράλληλα, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη τεχνική δυνατότητα, παρήγαγαν και οι ίδιοι φωτογραφικό έργο με στόχο την έκφραση και τη δημιουργία.

Το φωτογραφικό τους ρεπερτόριο -τοπία, πορτρέτα, στιγμιότυπα- αναπαριστά μη φωτογενείς όψεις της καθημερινότητας, αναμετράται με το καθημερινό και το κοινότοπο, με το ασήμαντο που το «βλέμμα» και το πνεύμα του φωτογράφου καθιστά σημαντικό. Οι φωτογράφοι, ερασιτέχνες στην πλειοψηφία τους, υιοθετούν σκηνοθετικές πρακτικές, άλλοτε διακριτικές, άλλοτε πάλι πιο εμφανείς και δυναμικές, προκειμένου να αφηγηθούν ή να υπαινιχτούν μικρές ιστορίες που συνήθως περνούν απαρατήρητες στη σκιά της μεγάλης. Ένα μικρό, αλλά αρκετά αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτής της προσπάθειας παρουσιάζεται στο πλαίσιο αυτής της ομαδικής έκθεσης στην καρδιά της πόλης του Χαλανδρίου.

Συμμετέχοντες-Συμμετέχουσες:

Καλλιόπη Βέργου

Νίκος Βογιατζάκης

Λάμπρος Γαλάνης

Γιώργος Δαλέζιος

Αφροδίτη Διαμαντοπούλου

Άρτεμις Ελευθερίου (φωτό)

Σίμος Θεοδωρίδης

Κώστας Καλλίτσης

Όλγα Καμπούρη

Σοφία Καψαμπέλη

Μπάμπης Κόρβας

Χαρά Κυπρούλη

Χρήστος Μανθόπουλος

Βενέτα Μπόικου

Νίκος Νάστος

Μαρία Παλάσκα

Γιάννης Παπαγιάννης

Αχιλλέας Παπαχρήστου

Ιφιγένεια Σάκκου

Χαρά Σιμιτζή

Σπυριδούλα Σουλιώτη

Θεοδόσης Τζανάκος

Βίκυ Τζουρά

Αλεξάνδρα Τοσουνίδου

Ελένη Τσιγουρή

Μαριάννα Φωτοπούλου

Δημήτρης Χατζηβογιατζής

Συντονιστής: Μπάμπης Κουγεμήτρος


  • Χώρος: Παιδική χαρά της κεντρικής πλατείας του Χαλανδρίου (έναντι Αγίου Νικολάου)
  • Εγκαίνια: Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στις 18:30
  • Διάρκεια: 15 – 23 Σεπτεμβρίου 2023
  • Ώρες λειτουργίας: όλο το 24ωρο
 


Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.