Νέα Χορηγίες Επικοινωνίας

CHIOS PHOTO FESTIVAL 2015

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να προωθήσει τη φωτογραφική παιδεία.

Κεντρική θεματική του Φεστιβάλ το “Ταξίδι”. 3 ομαδικές και 4 ατομικές εκθέσεις φιλοξενούνται επί 53 ημέρες, σε 5 ξεχωριστά κτίρια της Χίου. Διάρκεια: από 26 Ιουνίου έως 18 Αυγούστου. Το Photonet είναι Χορηγός Επικοινωνίας.

Με όχημα την Φωτογραφία και φόντο τις εικόνες του ελληνικού καλοκαιριού, το πρώτο Φεστιβάλ Φωτογραφίας της Χίου φτάνει στο νησί το καλοκαίρι του 2015, με την οργανωτική και την καλλιτεχνική επιμέλεια του φωτογράφου Δημήτρη Κοιλαλού. Σε συνδιοργάνωση με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και την υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη, του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του Ιδρύματος Μαρίας Τσάκου, του Αρχοντικού Αντουάνικο, της ερασιτεχνικής Φωτογραφικής Λέσχης Χίου και της εθελοντικής ομάδας «Όμικρον», η Χίος μετατρέπεται για 53 ημέρες σε σημείο συνάντησης φωτογράφων, καλλιτεχνών, φίλων της φωτογραφίας.

Με θέμα “το ταξίδι” το Chios Photo Festival φιλοδοξεί να γίνει η αφορμή για το ίδιο το ταξίδι στη Χίο για μία θερινή φωτογραφική συνάντηση και να μεταφέρει τους επισκέπτες στους προσωπικούς κόσμους των φωτογράφων. Με την υποστήριξη του μουσείου Μπενάκη και του μουσείου Φωτογραφίας, φιλοξενούνται επτά εκθέσεις αφιερωμένες στην κινητήρια δύναμη που έφερε τον πολιτισμό και το εμπόριο της Χίου στα πέρατα του κόσμου: Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Τεργέστη, Οδησσό, Βομβάη.

Το ταξίδι δεν είναι μόνο η αναχώρηση σε αναζήτηση νέων κόσμων. Ταυτόχρονα είναι και η επιστροφή στην πατρώα γη. Κυριολεκτική και αλληγορική. Ο Διαφωτισμός, η λαμπρή ανάπτυξη, το εμπόριο, το μαρτύριο, η καταστροφή, η θάλασσα, ο νόστος, το ταξίδι είναι στοιχεία κυρίαρχα στην καθημερινότητα, την αρχιτεκτονική και την εικόνα της Χίου. Φόντο είναι η βιβλιοθήκη του Κοραή και το Γυμνάσιο της Χίου με τις μοναδικές συλλογές και τα εκθέματά τους, το Κάστρο με τις γενοβέζικες οχυρώσεις, ο Κάμπος της ακμής και του μυστηρίου, η γεύση της μαστίχας στα σκληρά νοτιόχωρα, το άρωμα της Ανατολής, η παντοκρατορία της σημερινής Χίου στις θάλασσες.

Chios Photo Festival

Φεστιβάλ Χίου 2015: Παύλος Φυσάκης

Ο πολιτισμός είναι το νήμα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, την Ανατολή με την Δύση, το όνειρο με την πραγματικότητα. Στόχος του Φεστιβάλ είναι, με αφετηρία την Φωτογραφία, τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και φωτογραφικά εργαστήρια, να προωθήσει την φωτογραφική παιδεία και να αναδείξει την Χίο σε κέντρο φωτογραφίας. Με αφετηρία την Τέχνη, ο Χιώτης και ο επισκέπτης να μπορέσουν να γνωρίσουν βαθύτερα τον πολιτισμό και την ιστορία της Χίου.

ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

To Chios Photo Festival ανάμεσα στις υπόλοιπες εκθέσεις φωτογραφίας, θα φιλοξενήσει τέσσερις παραγωγές του μουσείου Μπενάκη και του Μουσείου φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα:

  • Ο Κωνσταντίνος Μάνος, με 57 εικόνες από την μνημειώδη και πολυβραβευμένη συλλογή «a Greek portfolio» με την επιμέλεια του ιδίου και της Αλίκης Τσίργιαλου από το μουσείο Μπενάκη, ταξιδεύει στην ελληνική ύπαιθρο της δεκαετίας του ’60 φωτογραφίζοντας ανθρώπους φτωχούς και αγέρωχους, μέσα σ’ ένα σκηνικό αγροτικής απλότητας.
  • Ο Παύλος Φυσάκης με την βραβευμένη έκθεση «Land Ends» διαπραγματεύεται τις έννοιες των ορίων στον ενιαίο και πολυποίκιλο κόσμο της Ευρώπης μέσα από τέσσερα ταξίδια στα άκρα της Ευρώπης.
  • Η Αθηνά Καζολέα με την έκθεση «Θραύσματα παρουσίας στα Χάνια της Πόλης» με την επιμέλεια του Βαγγέλη Ιωακειμίδη απο το ΜΦΘ, ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη και στον χρόνο αποτυπώνοντας τα υπό εξαφάνιση Χάνια της, και ανασυντάσσει το ψηφιδωτό της ιστορίας αυτών των μοναδικών κτισμάτων του μουσουλμανικού κόσμου.
  • Ο Δημήτρης Κοιλαλούς με την έκθέση «Τετράδιο Λιβάνου – Αντιπαράδεισος» με την επιμέλεια του Βαγγέλη Ιωακειμίδη από το ΜΦΘ, σχολιάζει την διττή ταυτότητα του σύγχρονου Λιβάνου – ενός τόπου με, αμφίσημο χαρακτήρα, διάσπαρτο με πολιτικές και κοινωνικές διαχωριστικές γραμμές.
Chios Photo Festival

Φεστιβάλ Χίου 2015: Αθηνά Καζολέα

Τέλος, μία επιλογή από την μεγάλη έκθεση του Μουσείου Μπενάκη «Ελληνικές Θάλασσες» με έργα του προηγούμενου αιώνα, του μεσοπολέμου, και νεώτερα από την συλλογή του, με φωτογραφίες των Boissonnas, Χαρισιάδη, McCabe, Β. Παπαϊωάννου, Τομπάζη, Εμπειρίκου κ.α. με την επιμέλεια των Φανή Κωνσταντίνου, Αλίκης Τσίργιαλου και του Κωστή Αντωνιάδη, μας ταξιδεύει στο ελληνικό θαλασσινό τοπίο, στη ναυτοσύνη, στους δρόμους της ξενιτιάς, της επιβίωσης αλλά και της χαράς, σε μια εποχή που το ταξίδι σηματοδοτεί την ελληνική πραγματικότητα.

Παράλληλα, στα πλαίσια του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν οι ομαδικές εκθέσεις των ερασιτεχνικών ομάδων της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου με την έκθεση «Πρόσωπα» και της φωτογραφικής ομάδας Συμπληγάδα από την Αθήνα με την έκθεση «In the Light».

Chios Photo Festival

Φεστιβάλ Χίου 2015: Κωνσταντίνος Μάνος

Στο επόμενο τεύχος του Photonet θα φιλοξενηθεί
ειδικό αφιέρωμα στο Φεστιβάλ αλλά και συνέντευξη του Δημήτρη Κοιλαλού.
Μην το χάσετε!