Know How

ΠΩΣ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΤΕ ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ!

Η διαδικασία είναι πιο περίπλοκη από όσο ίσως πιστεύετε!

Η οικογένεια χαμογελά δίπλα στο δέντρο του σπιτιού σας, γεμάτη χαρμόσυνη εορταστική διάθεση, περιμένοντας το κλικ της μηχανής για να θαυμάσει το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της λήψης σας. Το τελευταίο που θέλετε να κάνετε είναι να τους απογοητεύσετε!

Η λήψη πορτρέτων γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ωστόσο, μπορεί εύκολα να καταστεί προβληματική διαδικασία: πολλά από τα πιθανά προβλήματα έχουν να κάνουν με το φως. Ο Καναδός φωτογράφος και δάσκαλος φωτογραφίας Mat Coker, που ειδικεύεται στη φωτογράφιση οικογενειών και συνεργάζεται με τη σύζυγό του Νaomi που ειδικεύεται στη φωτογράφιση μωρών, μας προσφέρει με σχετικό του άρθρο στο DPS, πρακτικές συμβουλές που θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους!


Με τα tips που ακολουθούν, θέλω να σας βοηθήσω ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε, γρήγορα, μια επιτυχημένη λήψη κοντά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο σας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να φωτίσετε σωστά τους ανθρώπους, χωρίς παράλληλα να καταστρέψετε την ατμόσφαιρα που δημιουργείται από τα φωτάκια του δέντρου.

Λήψη μέρα ή νύχτα;

Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη λήψη ενός πορτρέτου κοντά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο τη νύχτα και στην αντίστοιχη λήψη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ποιά είναι αυτή; Το φως! Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φυσικό φως ενός παραθύρου π.χ. Ωστόσο τις βραδινές ώρες θα πρέπει να αξιοποιήσετε τον υπάρχοντα (συνήθως τεχνητό) φωτισμό, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά μπορεί να βρεθείτε να τραβάτε στο …ημίφως!

Θα ασχοληθούμε λοιπόν, καταρχάς, με τις νυχτερινές λήψεις. Η εορταστική φωτογράφιση στο φως της ημέρας είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση!

woman putting ribbon in red gift box near lighted Christmas tree inside room

Roberto Nickson, Unsplash

Aξιοποιώντας τον υπάρχοντα φωτισμό

Ο φωτισμός του περιβάλλοντος προέρχεται φυσικά από τις φωτιστικές πηγές που ήδη υφίστανται στο χώρο σας: τα φωτάκια από το δέντρο, τα λαμπατέρ και τα φωτιστικά που είναι αναμμένα. Πολλοί φωτογράφοι προτιμούν να χρησιμοποιούν αποκλειστικά το φως του περιβάλλοντος για τη λήψη, χωρίς να καταφεύγουν στο φλας τους, επειδή αυτό καταστρέφει συχνά την ατμόσφαιρας της σκηνής. Αυτή η τακτική μπορεί όντως να προσφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα – μόνο όμως αν αξιοποιηθεί σωστά!

Εάν πρόκειται να βασιστείτε στο φως του περιβάλλοντος για τις φωτογραφίες σας (αντί να χρησιμοποιείτε το φλας της μηχανής σας) θα πρέπει να ρίξετε επιπλέον φως στους ανθρώπους χωρίς ωστόσο να διαταράξετε τον τρόπο απεικόνισης του δέντρου. Για να το καταφέρετε, δοκιμάστε να μετακινήσετε μερικά φώτα στο χώρο σας. Δεν αρκεί να τα ανάψετε απλώς: φέρτε τα πιο κοντά στους ανθρώπους.

man carrying girl

Jonathan Borba, Unsplash

Λήψη με το φλας της μηχανής

Μερικές φορές το φως περιβάλλοντος που διαθέτουμε απλώς δεν επαρκεί. Η μόνη λύση, σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να προέλθει από το ενσωματωμένο φλας της μηχανής. Πολλοί είναι αρνητικοί μπροστά σε μια τέτοια προοπτική – ανάμεσά τους κι εγώ. Ωστόσο κάποιες φορές η συγκεκριμένη επιλογή είναι μονόδρομος. Χωρίς αυτή, απλά δε βγαίνει η φωτογραφία!

Τι μπορείτε να κάνετε; Μετακινήστε τους ανθρώπους στη φωτογραφία σας λίγο μακρύτερα από το δέντρο (ένα μέτρο ή περισσότερο) και στη συνέχεια πηγαίνετε όσο πιο κοντά τους μπορείτε για τη λήψη. Ο λόγος είναι πως όταν βρίσκεστε πιο κοντά στους ανθρώπους, το φλας παράγει λιγότερο φως. Μόλις η φωτεινή δέσμη του φτάσει στους ανθρώπους του κάδρου σας, η ισχύς της αποδυναμώνεται θεαματικά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα επηρεάσει ουσαστικά το δέντρο.

Δωρεάν φωτογραφίες με Σκύλος

jwvein, Pixabay

Λήψη με εξωτερικό φλας

Εάν δεν σας αρέσει το ενσωματωμένο φλας επειδή η λάμψη του πέφτει κατευθείαν στο θέμα σας, μπορείτε εναλλακτικά να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα εξωτερικό φλας,  το οποίο μπορείτε να  στρέψετε στο ταβάνι ή σε έναν τοίχο, προκειμένου να δημιουργήσετε ανακλώμενο φωτισμό για το κάδρο σας. Προσοχή στο εξής σημείο: το ανακλώμενο φως, ανακαλά επίσης και το χρώμα του τοίχου ή του ταβανιού (η απευθείας – άμεση φλασιά, παράγει πολύ καθαρότερο φως έναντι της ανακλώμενης.) Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στις δυο εικόνες που ακολουθούν, για τις οποίες χρησιμοποιήθηκε εξωτερικό φλας, το τελικό αποτέλεσμα έχει πολύ ζεστή απόχρωση. Σε κάθε περίπτωση, βεβαια, τέτοια θέματα μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα με λίγη επεξεργασία, π.χ. στο Lightroom.

Επιπλέον συμβουλή: αν η φλασιά είναι πολύ δυνατή για τις ανάγκες της λήψης, χρησιμοποιήστε την αντιστάθμιση έκθεσης του φλας που διαθέτετε.

Δωρεάν φωτογραφίες με Νέα γυναίκα

JUrban, Pixabay

Φυσικός φωτισμός από παράθυρο

Το φυσικό φως που μπαίνει από ένα παράθυρο είναι η αγαπημένη μου μορφή φυσικού φωτισμού περιβάλλοντος. Είναι έντονο και συνάμα απαλό, και φωτίζει ιδανικά τους ανθρώπους για φωτογραφίες.

Για τις ανάγκες του συγκεκριμένου είδους λήψης, το αποτέλεσμα είναι καλύτερο όταν το δέντρο είναι τοποθετημένο σε μια γωνία έτσι ώστε να μη φωτίζεται απευθείας από το παράθυρο και να μη χάνεται εντελώς η λάμψη από τα φωτάκια του.

Φωτίστε τα πρόσωπα των ανθρώπων από το πλάι για να τους δώσετε βάθος μέσω των σκιών που δημιουργούνται.

Παρατηρήστε τη λάμψη του δέντρου και το ωραίο απαλό φως που φωτίζει το πορτρέτο.

Ωστόσο, προσπαθήστε να μην έχετε διάχυτο φωτισμό. Ζητήστε από το μοντέλο σας να στραφεί ελαφρά προς το παράθυρο.

Στα πορτρέτα των παιδιών, στη λήψη που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε πως στα μάτια τους έχουν δημιουργηθεί catch lights.

woman leaning on sofa inside house

Anthony Tran, Unsplash

Εξασκηθείτε!

Μην περιμένετε την κρίσιμη ώρα της εορταστικής λήψης (π.χ. την παραμονή των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς) για να κάνετε δοκιμές. Πειραματιστείτε με το φλας και το φυσικό φως από τα παράθυρα έτσι ώστε να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα και πότε.

Καλή επιτυχία!