Εκθέσεις φωτογραφίας

H CIARA PHILLIPS ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Εργάζεται κυρίως με διάφορες πρακτικές εκτύπωσης και συχνά εντάσσει φωτογραφίες από την προσωπική της συλλογή στο έργο της.

Η έκθεση “Yours and Mine is Ours” φιλοξενείται στο ισόγειο του κτηρίου της οδού Πειραιώς, έως τις 4 Ιουνίου 2017.

H έκθεση αποτελεί τον πέμπτο σταθμό της σειράς «Καλλιτέχνες σε διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη», σε συνεργασία με το British Council, η οποία ξεκίνησε το 2011 με σκοπό την παραγωγή νέων, site-specific έργων Ελλήνων και Βρετανών καλλιτεχνών σε σχέση με τον χώρο και τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη.

Η έκθεση λειτουργεί ως πλατφόρμα επικοινωνίας, όχι όμως μόνο με την έννοια του λόγου ή της λεκτικής συνομιλίας, αλλά κυρίως μέσω της κοινής πρακτικής, της εργασίας. Θεωρώντας τη διαδικασία παραγωγής, την ανταλλαγή πρακτικών γνώσεων και τη συνεργασία ως μία μορφή ουσιαστικής συνάντησης με τους άλλους, η Phillips προσπαθεί να επικεντρώσει την προσοχή μας σε πράγματα, σχέσεις και μέσα που συχνά θεωρούνται δευτερεύοντα και τους αποδίδεται απλώς «υποστηρικτικός ρόλος» σε σχέση με την «κυρίαρχη δραστηριότητα»: πχ. η εκτύπωση, η φωτογραφία, οι προσωπικές εικόνες, η γυναικεία εργασία κλπ.

Η Ciara Phillips ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Μουσείου Μπενάκη για επιτόπια έρευνα στις συλλογές και τα αρχεία του, και στη συνέχεια επέλεξε να εστιάσει την έρευνά της στο υλικό των Φωτογραφικών Αρχείων. Συνεχίζοντας το εν εξελίξει έργο της με τίτλο Workshop (2010-), η καλλιτέχνης θα μετατρέψει τoν χώρο του Μουσείου Μπενάκη σε τόπο συνεχούς διερεύνησης, συζήτησης, συλλογικής παραγωγής και παρουσίασης.

H Phillips εργάζεται κυρίως με διάφορες πρακτικές εκτύπωσης, ειδικά το screen printing, ενώ συχνά εντάσσει και φωτογραφίες από την προσωπική της συλλογή στο έργο της. Εικόνες γυναικών εν ώρα εργασίας ή σε τόπους εκπαίδευσης αποτελούν επαναλαμβανόμενα θέματα που προσεγγίζει, όπως και οι φωτογραφίες χρηστικών αντικειμένων που καταλαμβάνουν την καθημερινότητά της. Η έρευνά της στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και ειδικότερα στο συνεκτικό φωτογραφικό αρχείο της Nelly’s, την παρακίνησε να επανεξετάσει τη δική της συλλογή φωτογραφιών και να επικεντρωθεί σε εκείνες που είχαν ληφθεί στη Νέα Υόρκη, λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 έως και τις αρχές του 2002, όπου και διέμενε εκείνο το διάστημα.

Το έργο Workshop στο Μουσείο Μπενάκη

Στη συγκεκριμένη εκδοχή του Workshop, η Phillips θα εγκαταστήσει στο Μουσείο έναν προσωρινό σκοτεινό θάλαμο, όπου θα προσκαλεί καλλιτέχνες (τη Μαργαρίτα Μυρογιάννη και τον Αντωνάκη Χριστοδούλου), φωτογράφους του Φωτογραφικού Κύκλου, το προσωπικό του Μουσείου αλλά και παιδιά να συμμετάσχουν στην εξερεύνηση του υλικού των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν μέρος των προσωπικών φωτογραφικών συλλογών τους, ενώ το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί την έκθεση συναντώντας την καλλιτέχνη να εργάζεται μεμονωμένα ή σε συνεργασία με άλλους. Οι φωτογραφίες που έχουν επιλεγεί από τα Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και όσες θα προέρχονται από το προσωπικό αρχείο των συμμετεχόντων, θα παρουσιαστούν στον χώρο μιας έκθεσης που συνεχώς θα εμπλουτίζεται και θα αλλάζει.

Aνοικτή συζήτηση

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου της Ciara Phillips “Yours and Mine is Ours” θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου 2017 ανοιχτή συζήτηση στο Μουσείο Μπενάκη, με ελεύθερη είσοδο.

  • Χώρος: Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς
  • Εγκαίνια & Ανοιχτή συζήτηση: 17/05/2017, 19:30
  • Διάρκεια: 28/04/2017 – 04/06/2017
  • Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 12:00-20:00 & Σάββατο-Κυριακή: 12:00-21:00