Ο CIPA (Camera & Imaging Products Association – Σύνδεσμος Φωτογραφικών Προϊόντων & Προϊόντων Εικόνας), στην τελευταία έκθεσή του (τον περασμένο Δεκέμβριο) αποκαλύπτει τη συνολική εικόνα των πωλήσεων μηχανών το 2019 – τα νέα δεν είναι τα ιδανικότερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του, οι πωλήσεις ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών μειώθηκαν κατά περίπου 14% σε ετήσια βάση. Οι πωλήσεις σωμάτων DSLR μειώθηκαν σχεδόν κατά 34%, ενώ η αξία τους μειώθηκε κατά 28% περίπου. Οι πωλήσεις mirrorless σωμάτων μειώθηκαν επίσης κατά 10%, ωστόσο η αξία τους αυξήθηκε κατά 6%, γεγονός που υποδηλώνει πως οι προηγμένες mirrorless αυξάνουν συνεχώς τη δημοτικότητά τους. Επιπλέον, στις compact σημειώθηκε μείωση πωλήσεων κατά 23%, ενώ η αξία τους μειώθηκε κατά 12%.
Οι αριθμοί αν και δυσάρεστοι ήταν, σύμφωνα με πολλούς γνώστες της αγοράς, αναμενόμενοι, με δεδομένο ότι διανύουμε πιθανότατα μια μεταβατική περίοδο της βιομηχανίας του imaging, με τη μεγαλύτερη βαρύτητα να μεταφέρεται από τις DSLR στις mirrorless μηχανές.Τα νούμερα, ετησίως, κινήθηκαν πτωτικά καθόλη την τελευταία δεκαετία κι έτσι οι εταιρίες δεν εκδηλώνουν αισιοδοξία (τουλάχιστον στις οικονομικές προβλέψεις που διατυπώνουν) για το ότι η αγορά θα ανακάμψει θεαματικά στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Εντούτοις, όπως καταδεικνύουν και τα δεδομένα του CIPA, φαίνεται ότι οι mid-range και high-end mirrorless θα παρέχουν ολόενα και περισσότερα έσοδα στο μέλλον. Με δεδομενο πως τόσο η Canon όσο και η Nikon αναμένεται να παρουσιάσουν, προσεχώς, ακόμα περισσότερα και πιο προηγμένα mirrorless μοντέλα, τα έσοδα αυτά θα αυξηθούν, παρότι οι πωλήσεις DSLR και compact θα συνεχίζουν να μειώνονται.
- Φωτό στην κορυφή της σελίδας: David Bartus – pexels