Portfolios & λευκώματα

CIRIL JAZBEC: Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Απαθανατίζει τόσο τη φύση όσο και τα πρόσωπα που την επηρεάζουν ή/και επηρεάζονται από αυτή!

Ο Ciril Jazbec είναι ένας ανεξάρτητος φωτογράφος που αγαπά τη φύση σε όλες τις μορφές. Ο λόγος για την αγάπη αυτή ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια. Οι δουλειές του αφορούν κυρίως τη φύση και τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή και από αυτή. 

Γεννήθηκε στη Σλοβενία το 1987. Σπούδασε Management στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της χώρας του, πριν μετακομίσει στο Λονδίνο για να σπουδάσει στo London College Of Communication, “MA Photojournalism and Documentary Photography”.

O ίδιος δηλώνει: “Πιστεύω ότι το επάγγελμά μου χρειάζεται σκληρή δουλειά, πάθος και αγάπη. Και τη φύση, εάν αυτό είναι δυνατό“.

Ποτέ δεν “τελειώνει” (με την τυπική έννοια του όρου) μια δουλειά όταν την ξεκινάει. Συνήθως μεταπηδά από το ένα project στο άλλο, και ασχολείται με μικρές ιστορίες. Αυτή την περίοδο δεν ασχολείται με κάτι τέτοιο, αλλά με προσωπικά ή εμπορικά φωτογραφικά θέματα. Τα προσωπικά projects, είναι ένα εσωτερικό ταξίδι και μια έμπνευση. Τα εμπορικά, είναι ένα εξαιρετικό μείγμα από ενδιαφέροντες ανθρώπους και της δυναμικής που προκαλεί η μαγεία της γέννησης.  Για τον ίδιο είναι καλό ο φωτογράφος να βρίσκει μια καλή ισορροπία.

Πάρτε μια πρώτη γεύση της δουλειάς του μέσα από τις παρακάτω λήψεις από τη σελίδα του στο Instagram:

Η δουλειά του έχει αγαπηθεί από πολλούς και φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και στο διαδίκτυο για λογαριασμό αρκετών περιοδικών και sites όπως τα: Nation Geographic, NY Times, La Republicca, National Geographic Traveler, Bloomberg, Businessweek, Marie Claire Italy, FOTO8, GEO Germany, GEO France, Der Spiegel κ.ά. Για τον Ciril Jazbec το τεχνικό κομμάτι είναι πολύ σημαντικό και όπως λέει “ο εξοπλισμός πρέπει να είναι πάντα έτοιμος για λήψη. Φυσικά, εξίσου σημαντικά είναι η διαίσθηση και η στιγμή“.

Τρεις είναι οι μέχρι τώρα προσωπικές του φωτογραφικές δουλειές που αφορούν τη φύση και συγκεκριμένα την κλιματική αλλαγή. Σας τις παρουσιάζω συνοπτικά:

  • On Thin Ice: Πρόκειται για μια σειρά φωτογραφιών από την Γροιλανδία και ένα από τα κεφάλαια ενός μακροσκελούς project που αφορά το ανθρώπινο πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής και πως απειλεί τις διάφορες περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλά υψόμετρα. Παρουσιάζει, επίσης, τη ζωή των κυνηγών και των ψαράδων στα απομακρυσμένα χωριά της βόρειας Γροιλανδίας.
  • Kiribati is Gone: To Kiribati τράβηξε την προσοχή του φωτογράφου μετά την ανάγνωση μιας συνέντευξης του Προέδρου του νησιού, ο οποίος προειδοποιούσε ότι η γη τους δεν μπορούσε να συνεχίσει να είναι κατοικήσιμη εξαιτίας της ανόδου της θάλασσας και της αύξησης της αλατότητας. Με αυτή την αφορμή ο Ciril ταξίδεψε στο Kiribati για να φωτογραφίσει την καθημερινότητα και τις συνήθειες των κατοίκων του νησιού.
  • Waiting to Move: To συγκεκριμένο φωτογραφικό project έγινε για λογαριασμό του περιοδικού GEO Germany, στην κοινότητα Shishmaref στην Αλάσκα. Η Shishmaref  είναι μια μοντέρνα κοινότητα Εσκιμόων όπου βρίσκονται στα όρια της κλιματικής αλλαγής. Οι φωτογραφίες καταγράφουν την καθημερινή ζωή στην κοινότητα, όπως είναι σήμερα, καθώς και την υπό εξαφάνιση παράδοση σ’ ένα χωριό που αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον. Η συγκεκριμένη δουλειά βραβεύτηκε με το βραβείο “Leica Oskar Bernack Award”

Περισσότερες φωτογραφίες του Ciril Jazbec στο σχετικό αφιέρωμα στο πρόσωπό του από το BJP, στην προσωπική του ιστοσελίδα, αλλά και στο Facebook. 


  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: 0fjd125gk87