Ενδιαφέρουν

ABRAHAM COLE: SUNS OF EGYPT

Διάρκεια έκθεσης: από 26 Απριλίου έως 1 Μαΐου 2024!

Ο Abraham Babajide Cole είναι ένας Νιγηριανός καλλιτέχνης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που ασχολείται με τη ζωγραφική, τα σχέδια, την εικονογράφηση και το ψηφιακό σχέδιο.

Αντλεί έμπνευση από τη φύση, τις αντίκες και τη μαγεία της ανάμειξης πολλαπλών εικαστικών μορφών και τη συμμετοχή σε συζητήσεις γύρω από τη μετανάστευση, την πολιτική και την κατάσταση του ανθρώπου.

Ο Cole είναι απόφοιτος του Yaba College of Technology School Art, Lagos, Nigeria και έχει εργαστεί ως καλλιτεχνικός διευθυντής σε φορείς επικοινωνίας και σε πολιτιστικούς χώρους σε όλη τη Νιγηρία. Τον Οκτώβριο του 2022 παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση, «Deep Introspection», στην ArtRooms Gallery, του Birmingham στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως μέρος του Project Untold Stories που διοργάνωσε ο Δήμαρχος του Λονδίνου το 2024, ο Cole ήταν μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας The Culture Tree που σχεδίασε και δημιούργησε ένα μνημειώδες έργο δημόσιας τέχνης στο Peckham του Λονδίνου για το Δημοτικό Συμβούλιο του Southwark.

Το “Suns of Egypt” είναι η πρώτη ατομική έκθεση του Abraham Babajide Cole στην Ευρώπη. Τα 12 σχέδια αυτής της σειράς αντλούν έμπνευση από τις αφηγήσεις της Βίβλου και του Κορανίου. H Αίγυπτος, όχι ως γεωγραφικός χώρος, αλλά μεταφορική φιγούρα, γίνεται σημείο εκκίνησης έτσι ώστε ο Cole να συνεχίσει την εξερεύνηση του θέματος της μετανάστευσης.

Η προσέγγιση του Cole στην προσωπογραφία είναι επηρεασμένη από τα έργα Νιγηριανών ζωγράφων όπως ο Akinola Lasekan, ο Ben Enwonwu, ο Demas Nwoko και ο Jimo Akolo που εξερεύνησαν τις θρησκευτικές και μυθικές φιγούρες στους πίνακές τους.
Το “Suns of Egypt” είναι αυτοβιογραφικό. Ο Cole ξεκίνησε αυτή την ιστορία με μελάνι. Αυτό είναι χειρόγραφο. Η ιστορία συνεχίζεται ακόμα. Τα έργα δημιουργήθηκαν σε μια περίοδο 12 μηνών όπου κάθε φιγούρα ανταποκρινόταν σε διάφορες συναισθηματικές και πνευματικές συναντήσεις μέσα στη ζωή του καλλιτέχνη. Για τον Cole, η Αίγυπτος, είναι ένα κεντρικό μοτίβο που διατρέχει και τους 12 πίνακες σε αυτή τη σειρά. Η Αίγυπτος ως αληθινή ουσία, ένα ταξίδι ενδοσκόπησης, ένας καμβάς ψυχής, με τον Ήλιο ως καθοδηγητική λάμψη.

  • Χώρος: Blank Wall Gallery, Φωκίωνος Νέγρη 55, Κυψέλη, τηλ.: 211 4052 138 
  • Έναρξη: Παρασκευή 26 Απριλίου, 21:00
  • Διάρκεια: από 26 Απριλίου έως 1 Μαΐου 2024
  • Ωράριο: Δευτέρα – Τρίτη, Τετάρτη – Παρασκευή: 17:30-21:30 | Σάββατο: 12:30-14:30 | Κυριακή και Πέμπτη: Κλειστά
  • Είσοδος Ελεύθερη