Διεθνείς Διαγωνισμοί

COMEDY WILDLIFE PHOTOGRAPHY AWARDS: ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ 2023

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός φωτογραφίας είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς στον κόσμο – και σίγουρα ο πιο αστείος! Οι εικόνες που θα δείτε, το πιστοποιούν απολύτως!

Φέτος ολοκληρώθηκε με μεγάλο νικητή τον Jason Moore, για την εξαιρετική απαθανάτιση ενός καγκουρό με τον εύγλωττο τίτλο «Air Guitar Roo», που βλέπετε στην κορυφή της σελίδας, η οποία επιπρόσθετα κέρδισε την κατηγορία Creatures of the Land.

Ο διαγωνισμός ιδρύθηκε το 2015 από τον Paul Joynson-Hicks και τον Tom Sullam, επαγγελματίες φωτογράφους και παθιασμένους οικολόγους, που έθεσαν ως στόχο το να δημιουργήσουν έναν διαφορετικό, διασκεδαστικό και δωρεάν διαγωνισμό φωτογραφίας που δεν θα μοιάζει με κανέναν άλλο, προβάλλοντας σοβαρά αστείες εικόνες της πιο εκπληκτικής άγριας ζωής της γης και αναδεικνύοντας έτσι την σημασία της διατήρησης της άγριας πανίδας του πλανήτη μας.

Paul Joynson-Hicks

Η φετινή διοργάνωση συγκέντρωσε 5300 εικόνες από 1842 συμμετέχοντες, προερχόμενους από 85 χώρες σε όλο τον κόσμο – η εικόνα του Jason αντιμετώπισε εξαιρετικά έντονο ανταγωνισμό. Τα αποτελέσματα της σχετικής ψηφοφορίας ήταν τα πιο οριακά στην ιστορία του διαγωνισμού.

Η νικήτρια λήψη έγινε τον Αύγουστο του 2021, στα προάστια του Περθ της Αυστραλίας, όταν ο Jason επισκέφτηκε ένα χωράφι γεμάτο με αγριολούλουδα, με σκοπό να τραβήξει μερικές φωτογραφίες από τα πολλά ενήλικα καγκουρό που παίζουν εκεί. Ο ίδιος σχολιάζει σχετικά: “Ξεκίνησα φωτογραφίζοντας υδρόβια πτηνά σε μια κοντινή λίμνη. Είχα σηκωθεί με την ανατολή του ήλιου για να εκμεταλλευτώ το φως της «χρυσής ώρας», αλλά δεν ήμουν ευχαριστημένος με τις εικόνες που προέκυπταν. Αφού έφυγα από τη λίμνη, μάλλον απογοητευμένος, αποφάσισα να περάσω μια βόλτα από κοντινή θαμνώδη περιοχή που γνωρίζω καλά (είναι στο δρόμο μου από και προς τη δουλειά, συνεπώς περνάω με το αυτοκίνητο κάθε μέρα) επειδή εκεί συχνάζουν καγκουρό που τρώνε και λιάζονται κοντά στο δρόμο. Όταν έφτασα, υπήρχαν όντως πολλά μαζεμένα! Το πρωινό φως ήταν ακόμα ευνοϊκό, κι έτσι άρπαξα τη φωτογραφική μηχανή μου και <…> τράβηξα περίπου 40 ή 50 καρέ – μου αρέσουν αρκετά από αυτά. Πολλοί δεν γνωρίζουν, ίσως, ότι τα καγκουρό είναι συνήθως αρκετά συνεργάσιμα και υπάκουα – ίσως και λίγο βαρετά τις περισσότερες φορές, αν θέλω να είμαι ειλικρινής! Ωστόσο, όταν είδα το συγκεκριμένο στην αir guitar πόζα του, μου έφερε αμέσως ένα χαμόγελο στα χείλη: ήξερα ότι είχα καταγράψει κάτι πραγματικά ξεχωριστό. “

Ο νικητής Jason Moore με το (αξιοσημείωτης αισθητικής!) χειροποίητο έπαθλό του.

Ως Comedy Wildlife Photographer of the Year 2023, ο Jason κερδίζει ένα μοναδικό σαφάρι στο Masai Mara της Κένυας, ένα χειροποίητο τρόπαιο και μια τσάντα φωτογραφίας από τους χορηγούς του διαγωνισμού.

Junior Award & Affinity Photo People’s Choice Award: Jacek Stankiewicz

Ανάμεσα στους νικητές των υπολοίπων κατηγοριών του διαγωνισμού, ο συγκεκριμένος νεαρός φωτογράφος ξέχωρισε εξασφαλίζοντας διπλή διακριση με την παρακάτω εικόνα του που τιτλοφορεί “Dispute”:

Jacek Stankiewicz

Όχι μόνο κέρδισε το Junior Award, αλλά θριάμβευσε και στο Affinity Photo People’s Choice Award κερδίζοντας την ψηφοφορία του κοινού. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται σε μια συμμετοχή νέου σε ηλικία δημιουργού, γεγονός που αποτελεί σημαντικό ορόσημο για το διαγωνισμό.

Ο Tom Sullam σχολίασε σχετικά: “μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις που βιώνουμε σε αυτόν τον διαγωνισμό είναι να βλέπουμε το απίστευτο επίπεδο λήψεων, σε συνδυασμό με το χιούμορ που διαθέτουν, το οποίο αυξάνεται συνεχώς κάθε χρόνο. Ο νικητής του φετινού People’s Choice Award είναι σαν το …κεράσι στην τούρτα: Το να κερδίζει αυτό το σημαντικό έπαθλο ένας νεαρός συμμετέχων είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό για εμάς. Θέλουμε να συμπεριλάβουμε περισσότερους νέους στη διοργάνωσή μας, και έτσι να μεταφέρουμε την αγάπη μας για τη φωτογραφία στη νεότερη γενιά. Αυτό το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι οι νέοι φωτογράφοι έχουν τόσες πιθανότητες να κερδίσουν όσο οποιοσδήποτε άλλος. Ο μοναδικός συνδυασμός χιούμορ και φωτογραφίας επιτρέπει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα νικητών και είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που απονέμουμε τον τίτλο PCA στον Jacek φέτος.” 

Tom Sullam

Spectrum Photo Creatures in the Air Award: Vittorio Ricci

Vittorio Ricci, The Comedy Wildlife Photography Awards 2023

Creatures Under the Sea Award: Otter Kwek

Otter Kwek, The Comedy Wildlife Photography Awards 2023

Amazing Internet Portfolio Award: Tímea Ambrus
Video Category Winner: Lily Bernau

Δείτε, τέλος, 10 ακόμα λήψεις από αυτές που διακρίθηκαν φέτος και σημειώστε πως η επόμενη διοργάνωση θα ξεκινήσει να δέχεται συμμετοχές το Μάρτιο του 2024! Είστε έτοιμοι (-ες) να αναλάβετε δράση;

Highly Commended Photos