Φωτογραφικές ομάδες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Γνωρίστε την ομάδα, δείτε τις φωτογραφίες των μελών της!

Από το καλοκαίρι του 2017, το Photonet ξεκίνησε μια μεγάλη εξόρμηση, σε ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να αναδείξει την παρουσία και τη δράση όλων των πρωτοβουλιών που αγκαλιάζουν και στηρίζουν τη φωτογραφία. Η παρουσίαση αυτών των ομάδων γίνεται πλέον και μέσα από τα online MME της Νexus Publications.

Τις απαντήσεις έδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Σωκράτης Λαμπρόπουλος. Ας δούμε τι μας είπε!


Ας ξεκινήσουμε με δυο λόγια για το ιστορικό της ομάδας σας!

Το 2010, στα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών Global arts Studios, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το Τμήμα Φωτογραφίας. Η επιτυχία των εκθέσεων των αποφοίτων του τμήματος και η αποδοχή από το κοινό οδήγησε στη δημιουργία της Φωτογραφικής Λέσχης Κορίνθου, “Corinthian Photography Club” το 2012, που αποτελείται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους, με σκοπό τη συνέχιση του καλλιτεχνικού έργου τους, την εξέλιξή τους μέσω παρουσιάσεων – εισηγήσεων και την προβολή του έργου τους σε θέματα που αφορούν τη φωτογραφία.

Από το 2015, η Φωτογραφική Λέσχη Κορίνθου Corinthian Photography Club, σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών, τα Global Arts Studios, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κορινθίων, την Πινακοθήκη του Δήμου Κορινθίων και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, διοργανώνει το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας “Corinth Exposed Festival” κάθε τέλος Απριλίου, με σκοπό την προβολή της τέχνης της φωτογραφίας στην Κόρινθο αλλά και τη δημιουργία μιας εξωστρεφούς δράσης που προβάλει και τον ίδιο τον τόπο μας.

Η Φωτογραφική Λέσχη Κορίνθου / Corinthian Photography Club έχει δημιουργήσει πολλές φωτογραφικές δράσεις και εκθέσεις, που πάντα σκοπό έχουν την καλλιτεχνική εκπαίδευση όσων συμμετέχουν, την προβολή της περιοχής της Κορινθίας και του Πολιτισμού μας.

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε την έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας “Πρώτη Αποτύπωση” με θέμα “Ευρήματα από τις ανασκαφές στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγ. Λεωνίδη, στο αρχαίο λιμάνι Λεχαίου”, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, την 25η εφορία βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών και την Ένωση Κορινθίων. Για πρώτη φορά γίνεται καταγραφή από club και όχι από έναν επιλεγμένο φωτογράφο.

Επίσης, η Φωτογραφική Λέσχη Κορίνθου έχει δημιουργήσει έκθεση φωτογραφίας με θέμα «κινηματογράφος» για το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου “Bridges”.

Έχει συμμετάσχει επίσης σε σημαντικές εκθέσεις και φεστιβάλ της χώρας (ενδεικτικά: Photovision, ENTEYXIS, Photometria).

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της δράσης σας;

Βασικός στόχος της λέσχης μας είναι η προαγωγή της τέχνης και του πολιτισμού στην περιοχή μας, με έμφαση στη σύγχρονη έκφραση που βασίζεται στην ακαδημαϊκή γνώση του ιστορικού παρελθόντος.

Ποιος είναι ο χώρος στον οποίο γίνονται οι συγκεντρώσεις της ομάδας;

Ο χώρος που φιλοξενείται η Λέσχη μας είναι τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών Global arts Studios στην Κόρινθο, στον οποίο εκτός από την αίθουσα προβολών διαθέτουμε και σκοτεινό θάλαμο.

Ποια είναι η παρουσία της ομάδας στο διαδίκτυο (site-social media pages);

Η παρουσία μας στο διαδίκτυο είναι έντονη και αφιερωμένη στην προβολή της επίσημης δουλειάς της Λέσχης:

Οργανώνετε δράσεις (μαθήματα φωτογραφίας, ομιλίες, εκδηλώσεις κ.λπ.) με σκοπό να καταστεί γνωστότερη η φωτογραφία στην περιοχή σας;

Το Club λειτουργεί όλο το χρόνο και περιλαμβάνει 10 συναντήσεις: από το μήνα Σεπτέμβριο έως το μήνα Ιούνιο. Οι συναντήσεις αυτές περιλαμβάνουν παρουσιάσεις – εισηγήσεις από τον υπεύθυνο καθηγητή Αναστάση Πρωτοπαπά σε θέματα που αφορούν τη φωτογραφία και προβολές εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Επίσης, περιλαμβάνουν παρουσιάσεις των μελών, που αφορούν τη δουλειά τους ή ερευνητικές εργασίες που αφορούν τη φωτογραφία ή γενικότερα θέματα της τέχνης που έχουν συνάφεια με αυτή. Κάποιες από αυτές τις συναντήσεις είναι ανοιχτές για το κοινό, συνήθως στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας που διοργανώνουμε.

Πού μπορεί να απευθυνθεί ένας νέο ενδιαφερόμενος (-η) ο οποίος θέλει να γίνει μέλος της ομάδας;

Μέλη στο Club μπορούν να είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον ένα από τα σεμινάρια φωτογραφίας στα Global arts Studios. Νέα μέλη μπορούν να εισέλθουν ύστερα από παρακολούθηση των νέων σεμιναρίων. Επίσης, νέα μέλη στην ομάδα μπορούν να εισέλθουν ύστερα από πρόταση τουλάχιστον δύο παλαιών μελών της ομάδας, παράδοση φακέλου εργασιών και τελική απόφαση από τον υπεύθυνο καθηγητή και την διεύθυνση της σχολής.

Tα βασικά στοιχεία επικοινωνίας μας είναι:

  • Global Arts Studios: Κόρινθος, έναντι Προαστιακού Σιδηροδρόμου
  • Τηλέφωνο: 2741073509
  • Εmail: globals@otenet.gr
  • Διευθύνων Σύμβουλος: Σωκράτης Λαμπρόπουλος Μ.Α/Β.Α.

Θα σας ενδιέφερε η συνεργασία με άλλες ομάδες – λέσχες – φορείς της φωτογραφίας, οι οποίες βρίσκονται σε γειτονικές περιοχές;

Όπως προανέφερα, συνεργασίες με τις άλλες λέσχες της Πελοποννήσου αλλά και τις υπόλοιπης Ελλάδας έχουν αρχίσει σε πολλά επίπεδα όπως ανταλλαγή εκθέσεων και πληροφοριών καθώς και δημιουργία κοινών δράσεων. Η Καλαμάτα, η Σπάρτη και η Πάτρα είναι φωτεινά παραδείγματα αυτή της αρχής της συνεργασίας μας όπως επίσης και η συνεργασία μας με το Festival Photometria. Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες και προτάσεις.