Εκθέσεις φωτογραφίας

ΕΚΘΕΣΗ CY TWOMBLY ΣΤΗΝ GAGOSIAN

Εγκαίνια: 25 Μαΐου 2017, 19:00

Η γκαλερί Gagosian της Αθήνας παρουσιάζει μια έκθεση με φωτογραφίες του Cy Twombly, η οποία λειτουργεί παράλληλα με την έκθεση Θεϊκοί διάλογοι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Στη επιμέλεια του Νικόλαου Σταμπολίδη, διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, και του Jonas Storsve, επιμελητή της πρόσφατης μεγάλης αναδρομικής έκθεσης του Twombly στο Centre Georges Pompidou στο Παρίσι, οι Θεϊκοί διάλογοι αναδεικνύουν το έργο του Twombly καθώς αυτό “συνομιλεί” με τα εκθέματα της ελληνικής αρχαιότητας.

Στους χώρους της γκαλερί εκτίθενται περισσότερες από 20 φωτογραφίες με θέματα που αντλούσε από τη φύση (τουλίπες, φράουλες, λάχανα, λεμόνια), τα οποία ο καλλιτέχνης είχε φωτογραφίσει στη Ρώμη και στην Γκαέτα μεταξύ 1985 και 2008, όπως κι ένα μπρούντζινο άγαλμα. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, που σπούδαζε στο Black Mountain College, έως και τον θάνατό του το 2011, σε ηλικία 83 ετών, ο Twombly απαθανάτιζε την καθημερινότητά του σε φωτογραφίες. Από τα καταπράσινα τοπία στη Βιρτζίνια και στις ακτές της Ιταλίας, έως λεπτομέρειες αρχαίων κτιρίων και γλυπτών, εσωτερικούς χώρους διαφόρων ατελιέ, και νεκρές φύσεις με αντικείμενα και λουλούδια.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο Twombly άρχισε να χρησιμοποιεί ειδικά φωτοτυπικά μηχανήματα για να μεγεθύνει σε ματ χαρτί τις φωτογραφίες που τραβούσε με Polaroid, με αποτέλεσμα να δημιουργεί σχεδόν ανεπαίσθητες παραμορφώσεις οι οποίες προσιδιάζουν στη διαχρονική αξία που χαρακτηρίζει τους πίνακες και τα γλυπτά του με τις ιστορικές και λογοτεχνικές αναφορές. Η εκφραστική φύση των εκτυπώσεων του Twombly παραπέμπει στον Πικτοριαλισμό φωτογράφων όπως ο Alfred Stieglitz ενώ, την ίδια στιγμή, υπερβαίνει τα μηχανικά στοιχεία του μέσου που χρησιμοποιεί.

  • Χώρος: Γκαλερί Gagosian, Μέρλιν 3, Αθήνα
  • Διάρκεια: 25 Μαΐου – 29 Ιουλίου 2017
  • Εγκαίνια: 25 Μαΐου 2017, 19:00
  • Ωράριο: Τρι. – Παρ.: 11.00 – 18.00, Σαβ.: 11.00 – 15.00