Ενδιαφέρουν Νέα

TRANSITIONS CENTRAL EUROPE: DAN PERJOVSCHI

Μια ηγετική μορφή του ρουμάνικου ακτιβισμού και της πολιτικοποιημένης τέχνης

Από τα Βαλκάνια στη Λατινική Αμερική και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη: ο Ρουμάνος εικαστικός και το καυστικό του πενάκι για τρίτη φορά στη Στέγη, από αύριο ως τις 29/11.

O Dan Perjovschi είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Ρουμάνους καλλιτέχνες και από τους πιο αναγνωρισμένους και αναγνωρίσιμους διεθνώς. Γεννήθηκε στην Τρανσυλβανία, δεν εγκατέλειψε τη χώρα του στα χρόνια του Τσαουσκέσκου και δεν έπαψε ποτέ να εκφράζει την ανάγκη του λαού της για ελευθερία και πολιτικό εξορθολογισμό, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση της κοινωνίας των πολιτών μετά την πτώση του δικτάτορα.
Σήμερα, είναι ηγετική μορφή του ρουμάνικου ακτιβισμού και της πολιτικοποιημένης τέχνης. Το έργο του είναι πολύπλευρο, όμως έχει γίνει κυρίως γνωστός για τις περφόρμανς του και τα ασπρόμαυρα σκίτσα του που σχολιάζουν με καυστικό χιούμορ τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του και στον κόσμο.
Φέτος, θα είναι παρών με τα χαρακτηριστικά του σκίτσα στο led wall στην πρόσοψη του κτιρίου στη Στέγη αλλά και με μία ειδική έκδοση γεμάτη χιούμορ, αναστοχασμό και κριτικό σχολιασμό της σύγχρονης κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στην Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Φωτό: © Stavros Petropoulos