Know How

ΠΟΣΟ ΣΩΣΤΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΑΣ;

Τα αποτελέσματα προκαλούν αρνητική έκπληξη!

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Royal Photographic Society και της Verbatim, ένας στους πέντε φωτογράφους αποτυγχάνει να αποθηκεύσει σωστά τα αρχεία του στον υπολογιστή και παραδέχεται ότι είναι “πολύ τεμπέλης” και η διαδικασία είναι “χρονοβόρα” γι’ αυτόν.

Πάνω από το 25% των φωτογράφων στην Ευρώπη έχουν χάσει τα δεδομένα τους από τον υπολογιστή ή το κινητό τους τηλέφωνο, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που έγινε σε 1.800 φωτογράφους και ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2016.

Οι λόγοι; Αστοχία υλικού για το 52% εκείνων που εμφάνισαν απώλεια δεδομένων στον υπολογιστή τους, διαφθορά λογισμικού για το 13%, τυχαία ζημιά για το 7%, ιός υπολογιστών για το 3% και κλοπή για το 1%. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων αντιμετώπισε ανυπέρβλητα προβλήματα πρόσβασης σε δεδομένα που είχε αποθηκεύσει στο cloud, ενώ το 5% δήλωσε ότι έχασε εντελώς τα δεδομένα που είχε αποθηκεύσει σε αυτό.

Παραπάνω από το 10% απάντησε ότι δεν έχει αποθηκεύσει το υλικό του υπολογιστή και του κινητού του για περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο ψηφιακός «Αρμαγεδώνας» δεν εμφανίστηκε φυσικά από το πουθενά. Οι φωτογράφοι είχαν προειδοποιηθεί επανειλημμένα από αντίστοιχα άρθρα και έρευνες, στο παρελθόν, για τον κίνδυνο να χάσουν σημαντικά δεδομένα εάν δεν ήταν προσεκτικοί με την αποθήκευσή τους. Ένας τρόπος αντίδρασης είναι η εκτύπωση αγαπημένων φωτογραφιών που θέλουν να διατηρηθούν. Στο μέλλον, τέτοιου είδους αρχεία μπορεί να μην είναι διαθέσιμα στις νέες γενιές ή να μην υπάρχει το κατάλληλο αντικείμενο να τις αναγνωρίσει.

«Ο μέσος όρος των ερωτηθέντων αποθηκεύει περίπου 220.000 φωτογραφίες σε υπολογιστές, smartphones, tablets και συσκευές αποθήκευσης δεδομένων, ενώ 400 εκατομμύρια εικόνες κινδυνεύουν να χαθούν εκτός αν ληφθούν προφυλάξεις», αναφέρουν οι οργανωτές της δημοσκόπησης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο Γενικός Διευθυντής της RPS Δρ. Michael Pritchard, δήλωσε: «Κάποιος θα υποθέσει ότι οι φωτογράφοι θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με την απώλεια των δεδομένων τους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αποκαλύπτουν ότι αντίγραφα ασφαλείας δε γίνονται τακτικά και ότι η απώλεια δεδομένων είναι πιο διαδεδομένη από ότι θα περίμενε κανείς μεταξύ των επαγγελματιών φωτογράφων».

armagedon2

Ο διευθυντής της Verbatim στην Ευρώπη, Rudiger Theobald, είπε: «Αν και είναι σημαντικό να θυμόμαστε να κάνουμε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας, είναι επίσης, ζωτικής σημασίας να ακολουθούμε την αποδεκτή βελτίωση πρακτικών για την πρόληψη απώλειας δεδομένων, όπως ο κανόνας 3-2-1. Δηλαδή, τουλάχιστον τρία αντίτυπα σε δυο διαφορετικούς τύπους μέσων, με μια από αυτές τις συσκευές να φυλάσσεται σε διαφορετική θέση από τις υπόλοιπες. Αυτή η διαδικασία έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ότι τουλάχιστον ένα αντίγραφο ασφαλείας θα επιβιώσει αν κάτι συμβεί στον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone μας».

Ο ίδιος προειδοποιεί, ότι δεν είναι σοφό να βασιζόμαστε αποκλειστικά σε παρόχους online αποθήκευσης, επειδή δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα δεδομένα μας δε θα χαθούν.

 






Aρθρογράφος

Νέλλη Ταμπουρά

Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, όμως δεν ασχολείται επαγγελματικά με αυτή. Η δημοσιογραφία είναι κομμάτι της ζωής όλων των ανθρώπων. Λίγο πολύ όλοι γεννηθήκαμε δημοσιογράφοι, επειδή επικοινωνούμε και ενημερωνόμαστε και φωτογράφοι, επειδή οι αναμνήσεις μας αποτυπώνονται με εικόνες!