Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

DAVID BIRKIN: ICONOGRAPHIES

Aυθεντικά πορτραίτα Τύπου ηγετών του Ψυχρού Πολέμου

Στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος του Athens Photo Festival 2015, που πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη (Kτήριο οδού Πειραιώς), παρουσιάζεται η έκθεση του David Birkin «Iconographies».

Το Iconographies (2013) αποτελείται από μία σειρά αυθεντικών πορτραίτων Τύπου διαφόρων πολιτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών ηγετών της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου, με το κάθε ένα να διαθέτει το δικό ρετουσάρισμα και το σχετικό σχόλιο από τον αρμόδιο συντάκτη ύλης της εφημερίδας του.

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες αποκαλύπτουν μία αλλόκοτη οπτική γλώσσα, που ενίοτε δείχνει να διαψεύδει την φαινομενική λειτουργικότητά του. Σε μία από αυτές, ένας απρόσεχτος Εσταυρωμένος κρέμεται πάνω από το βαμμένο τουρμπάνι του εξόριστου Αγιατολάχ. Σε μίαν άλλη, το μουστάκι του Αραφάτ είναι χτενισμένο τσελιγκωτά –με τον καταφανώς ανατολίτικο, παραδοσιακό τρόπο.Σε κάποιαν άλλη περίπτωση, ένας συντάκτης ύλης υποδεικνύει την πυκνότητα εκτύπωσης (print density) με ένα σύννεφο από σταυρούς να επικρέμονται σαν φιλιά ανάμεσα στον Νίξον και τον Μπρέζνιεφ και την λέξη «πανωλεθρία» από πάνω, ενώ ο Κίσινγκερ διασκεδάζει αφάνταστη φορώντας μία πασαλειμμένη τήβεννο.

David Birkin: Iconographies

David Birkin, από τη σειρά Iconographies

Επιλεγμένες από αρχεία που αριθμούν πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες εικόνες, οι επιτραπέζιες αυτές μικροφωτογραφίες (small picture-desk proofs) πέρασαν από διαδικασία μεγέθυνσης και απο-τιτλισμού, αλλά κατά τ’άλλα παραμένουν άθικτες. Ως κειμήλια μιας προ-ψηφιακής εποχής που απευθύνονταν τόσο στην προσεκτική κατασκευή των ιδεολογιών όσο και στην θεατρικότητα της δημοφιλούς πολιτικής, πωλήθηκαν μέσα από δημοπρασίες, που από μόνες τους αποτελούσαν ένα στοιχείο της παρακμής της έντυπης δημοσιογραφίας.

Μουσείο Μπενάκη Κτήριο Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 118 54 Αθήνα

Διάρκεια: 4 Ιουνίου – 26 Ιουλίου 2015

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή 10:00 – 18:00 | Παρασκεύη, Σάββατο: 10:00 – 22:00

David Birkin: Iconographies

David Birkin, από τη σειρά Iconographies