Διαγωνισμοί Διεθνείς Διαγωνισμοί

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

O διαγωνισμός είναι αφιερωμένος στα ακίνητα μνημεία της Ανατολικής Χριστιανικής παράδοσης.

Οι Έλληνες φωτογράφοι Νίκος Μούρτζης και Ιωάννης Γκέκας και ο Κύπριος Κωνσταντίνος Χαραλάμπους απέσπασαν βραβεία στον δεύτερο διεθνή διαγωνισμό που έγινε από τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) με θέμα “Καταστροφή των μνημείων της Χριστιανικής Ανατολής”.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε μετά από πρόταση της Επιτροπής Πολιτισμού της Γραμματείας της Δ.Σ.Ο, και σε συνεργασία με την ιστοσελίδα OrthPhoto.net. Αφιερώθηκε στα ακίνητα μνημεία της Ανατολικής Χριστιανικής παράδοσης, η σπουδαιότητα των οποίων είναι πολύ μεγάλη και αποτελούν τμήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς όλων των λαών της γης.

Η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού ήταν διεθνής και αποτελείτο από 10 άτομα και τους δύο συμβούλους της Δ.Σ.Ο. Οι κριτές ψήφισαν αφού έλαβαν γνώση του υλικού που στάλθηκε για το διαγωνισμό αλλά δίχως να μάθουν τα ονόματα των διαγωνιζομένων. Στο σύνολο τις διαδικασίας τηρήθηκε η ανωνυμία των συμμετεχόντων, ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της αξιολόγησης.

Στον διαγωνισμό καθορίστηκαν τρεις διαγωνιζόμενοι τομείς, που αναφέρονται σε τρεις μεγάλες ομάδες φθορών και καταστροφών:

A. Μνημεία εγκαταλελειμμένα που αφέθηκαν στην φθορά του χρόνου λόγω μη χρήσης τους υποχρεωτικής ή εθελούσιας.
Β. Μνημεία τα οποία είναι επισκέψιμα και χρηστικά αλλά με φθορές από
ατμοσφαιρικούς και λοιπούς ρύπους και άλλα φυσικά στοιχεία.
Γ. Μνημεία που έχουν υποστεί φθορές – καταστροφές από ανθρώπους

Στην κατηγορία “Μνημεία εγκατελελειμένα που αφέθηκαν στην φθορά του χρόνου λόγω μη χρήσης τους υποχρεωτικής ή εθελουσίας'” τo πρώτο βραβείο (με χρηματικό έπαθλο 1500 ευρώ) απέσπασε ο Ρώσος φωτογράφος Nikolay Spiridonov, με μια εικόνα από την Εκκλησία της Γεννήσεως της Θεοτόκου (Περιφέρεια του Γιαροσλάβλ, χωριό Στεπαντσίκοβο – Ρωσία.)

Nikolay Spiridonov

Nikolay Spiridonov

Ο Αιγινίτης φωτογράφος Νίκος Μούρτζης, από το φωτογραφικό εργαστήρι Αίγινας, πήρε μέρος με φωτογραφίες από το δίδυμο ναό Αγ. Δημητρίου – Αγ. Γεωργίου του Κάστρου, στην κορυφή της Παλιαχώρας στην Αίγινα. Απέσπασε το δεύτερο βραβείο, το οποίο συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο 1000 ευρώ.
Νikolaos Mourtzis

Νίκος Μούρτζης

To τρίτο βραβείο (με χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ) πήγε στον Πολωνό φωτογράφο Τomasz Mościcki με μια εικόνα από την Παναγία του Σίντη (Πάφος, Κύπρος).
Τomasz Moscicki

Τomasz Mościcki