Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ: “ΕΚΛΕΚΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ”

Οι φωτογραφίες είναι εσωτερικά τοπία που δημιουργούν συνειρμούς με έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 (8μμ) εγκαινιάζεται η πέμπτη ατομική έκθεση της Δήμητρας Λαζαρίδου στην γκαλερί ΑΔ. Περιλαμβάνει έξι φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων από τη σειρά «Εκλεκτική Κληρονομιά».

Οι φωτογραφίες της Λαζαρίδου δεν είναι παρά εσωτερικά τοπία που δημιουργούν συνειρμούς με έντονη συναισθηματική φόρτιση. Οι αναφορές – αφορμές τους εδράζονται στην βιωμένη σχέση της φωτογράφου με εικόνες βγαλμένες από τον κινηματογράφο του Ταρκόφσκι και τα film noir έως την ποίηση του Ρεμπώ, το θέατρο του Μπέκετ και την ζωγραφική του Βελάσκεθ.

Η φωτογράφος απαθανατίζει μία σειρά από πρόσωπα, είτε μεμονωμένα, είτε το πολύ ανά δύο, σε εσωτερικούς χώρους σε μία «μετέωρη» στιγμή, όταν κανενός είδους δράση δεν γίνεται φανερή. Κι ενώ στην περασμένη της δουλειά η Λαζαρίδου κατάφερνε, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, να «υπερβαίνει τα όρια του δημόσιου χώρου, να τον οικειοποιείται και να τον μετατρέπει σε ιδιωτικό», στην τελευταία ο φωτογραφικός φακός εισέρχεται σε έναν χώρο αυστηρά ιδιωτικό και προσωπικό για να τον εμφανίσει στον θεατή. Εκμεταλλεύεται μία σειρά “εικόνων μέσα στην εικόνα” που απελευθερώνουν συνειρμούς και τελικά, αναπόφευκτα, αφηγούνται όχι μόνο αυτά που συμβαίνουν μέσα στα κλειστά δωμάτια αλλά και όσα συμβαίνουν μέσα στο μυαλό των ανθρώπων που τα κατοικούν.


Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

LET'S GET SOCIAL!

              

Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;