Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΙΝΗΣ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ “προΣΩΠΑ”

Μία επιλογή έργων του που χρονολογούνται από το 1991 μέχρι σήμερα.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Οκτωβρίου 2016 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. στην Θεσσαλονίκη.

«Το πρόσωπο είναι η ψυχή σου», λέει ο διάσημος Έλληνας φωτορεπόρτερ Δημήτρης Μεσσίνης. Στην έκθεσή του με τίτλο «ΠρόΣΩΠΑ» θα παρουσιάσει μία επιλογή έργων του που χρονολογούνται από το 1991 μέχρι σήμερα, τα οποία καθρεφτίζουν την καριέρα του στη διεθνή φωτοειδησεογραφία.

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση του πολυβραβευμένου Έλληνα φωτοειδησεογράφου, ο οποίος κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών έχει εργαστεί για διεθνή μέσα ενημέρωσης και έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των πολέμων και συγκρούσεων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.

Η έκθεση περιλαμβάνει την ψηφιακή παρουσίαση 90 φωτογραφικών έργων, σε ασπρόμαυρη εμφάνιση σε  δέκα οθόνες υψηλότατης ευκρίνειας, διαστάσεων ενός μέτρου Χ 60 εκατοστά η καθεμιά.  Στις οθόνες θα γίνεται συνεχής, αργή εναλλαγή των θεμάτων.

Είναι μια επιλογή φωτογραφιών που  απεικονίζει ανθρώπινα πρόσωπα σε πολύ έντονες καταστάσεις, μέσα από το οδοιπορικό της ζωής του Δημήτρη Μεσσίνη σε πολλές χώρες του κόσμου, σε καταστάσεις κρίσης και πολέμου ή σε σπάνιες ιστορικές στιγμές, αφότου  ξεκίνησε η διεθνής καριέρα του το 1991.

Τα εγκαίνια  θα γίνουν την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου (ώρα 8μμ), στον 1ο όροφο του εκθεσιακού χώρου του Τελλογλείου (Αγίου Δημητρίου 159Α).

dimitris messinis

Δημήτρης Μεσσίνης

Όσον αφορά τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, έχει καλύψει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, της Ατλάντα και στην Αθήνα, καθώς και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Albertville. Έχει επίσης καλύψει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ, Γαλλία, Ιαπωνία – Κορέα και τη Γερμανία.

Το 1996, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στην Αγγλία, ήταν συντονιστής στην ομάδα φωτογραφίας του Ευρωπαϊκού Πρακτορείου (EPA) και το 2000 κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στην Ολλανδία και Βέλγιο ήταν υπεύθυνος για όλη την ομάδα φωτογράφων για το Associated Press. Το διάστημα 2004 –  2006 διετέλεσε Senior Photo Editor του AP για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική με έδρα το Λονδίνο.

Σε αρκετές διεθνείς αποστολές, όπως το βοσνιακό πόλεμο, τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, την κρίση στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, υπήρξε και συντονιστής των φωτογραφικών ομάδων.

Μετά τη Θεσσαλονίκη η έκθεση θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα για να κλείσει την πορεία της στην Αθήνα.

  • Χώρος: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Αγίου Δημητρίου 159A, Θεσσαλονίκη
  • Εγκαίνια: Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016, στις 20.00
  • Διάρκεια: 15 Σεπτεμβρίου – 30 Οκτωβρίου 2016
  • Ώρες λειτουργίας: Τρ-Παρ 18:00-21:00, Τετ 10:00-14:00, Σαβ-Κυρ 12:00-18:00
  • Πληροφορίες: τηλ: 2310 999024