Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΤΑΣ: “HOSPITAL”

Οι φωτογραφίες του μας μιλoύν για ιστορίες προσώπων και χώρων της καθημερινότητας του.

Η 2η ολοκληρωμένη δουλειά του δημιουργού, η οποία συγκροτείται από μεγάλη ατομική έκθεση και λεύκωμα, προέρχεται από τον ευρύτερο «οικογενειακό επαγγελματικό του περίγυρο» που δεν είναι άλλος από το χώρο του Νοσοκομείου του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι. Το Photonet είναι χορηγός επικοινωνίας.

Ο Δημήτρης Μυτάς εργάζεται ως Καρδιολόγος στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Αττικής. Ο ρόλος, αυτή τη φορά, του Ιατρού/Φωτογράφου αποτελεί μια νέα δυσκολότερη γι’ αυτόν σπουδή, με αντικείμενο ένα χώρο που συνιστά γι’ αυτόν την καθημερινή του επαγγελματική αλλά και συναισθηματική εμπλοκή. Η καλλιτεχνική προσέγγιση του χώρου εργασίας του, του «Νοσοκομείου», αποτελεί μια διέξοδο στην εναγώνια αναζήτηση τρόπων φωτογραφικής δημιουργίας «μέσα από την τριβή της καθημερινής εργασιακής ρουτίνας και της “σκληρότητας” του ιατρικού χώρου», όπως αναφέρει.

Δημήτρης Μυτάς

Δημήτρης Μυτάς

Οι φωτογραφίες του συνιστούν μια μορφή αφήγησης καθώς μας μιλάει για ιστορίες προσώπων και χώρων της καθημερινότητας του τις οποίες επιμελείται και σκηνοθετεί με απόλυτη ακρίβεια. Ο Μυτάς συνθέτει ένα φωτογραφικό δοκίμιο με κοινωνικό περιεχόμενο, που δεν βασίζεται σε μια φαντασιακή επινόηση, αλλά σε μια εις βάθος έρευνα και καταγραφή του συγκεκριμένου θέματος.
Οι φωτογραφίες του διαθέτουν ένα πλούτο κοινωνικών επισημάνσεων. Εκφράσεις και στάσεις του σώματος, προφίλ ένδυσης, συνθέσεις αντικειμένων και παραστάσεις από περιβάλλοντες χώρους με ή χωρίς την ανθρώπινη παρουσία. Όπως ο August Sander, με το μεγαλειώδες έργο του πάνω στην κοινωνία μιας μικρής πόλης στη Γερμανία, έτσι και ο Μυτάς μας μετατρέπει σε ενεργούς και προσεκτικούς παρατηρητές και μας προτρέπει να παρατηρήσουμε τα συστατικά αυτών των μεμονωμένων εικόνων που όλες μαζί όμως μας κάνουν κοινωνούς του μεγάλου έργου που αυτή η κλειστή κοινωνία επιτελεί. Το λεύκωμα “HOSPITAL” (εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ) θα παρουσιαστεί στα εγκαίνια της έκθεσης.

Δείτε λεπτομέρειες για το πρώτο του λεύκωμα, που τιτλοφορείται “Μηδέν Δέκα”, εδώ.

  • Χώρος: Εικαστικός Κύκλος, Χαριλάου Τρικούπη 121, Αθήνα 11473, Τ:210 3300136
  • Επιμέλεια έκθεσης / έκδοσης: Δρ Νίνα Κασσιανού
  • Εγκαίνια: Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016, 19.00
  • Διάρκεια: 4 – 20 Μαρτίου 2016
  • Closing Event: Κυριακή, 20 Μαρτίου, 11.00-14.00
Δημήτρης Μυτάς

Δημήτρης Μυτάς