Εκθέσεις φωτογραφίας

“ΔYOΤΗΤΑ”: Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ Η ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΔΕΣΜΟΥ

Έναρξη έκθεσης: Παρασκευή 7 Ιουνίου, στις 20:00.

Σε αυτήν την Εικαστική – Φωτογραφική Έκθεση, βιωματική τεκμηρίωση και προτεινόμενη δράση που έχει ερευνητικό χαρακτήρα, οι δημιουργοί της εστιάζουν στην ανάδειξη της δημιουργικής και αλληλέγγυας δύναμης αλλά και της παθολογίας του ανθρώπινου δεσμού, όπως αυτός εγκαθίσταται και ξεδιπλώνεται στα διάφορα πεδία της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας, στην καθημερινότητα, διαχρονικά αλλά και αναπαραστατικά.

Η δράση ασχολείται πιο συγκεκριμένα με τον στενό δεσμό της μητρότητας, της πατρότητας, του έρωτα, της αδελφικής σχέσης, της φιλίας κάθε μορφής καθώς και με το πώς ο δεσμός ξεδιπλώνεται μέσα από τις ρευστές και συγκρουσιακές ταυτότητες της σύγχρονης κοινωνικής εποχής, αλλά και στη διαχρονία των μετασχηματισμών του ανάμεσα σε γενιές και κοινωνικά φύλα και τους κοινωνικούς ανταγωνισμούς.

Ο δεσμός/οι μάς συνοδεύει από τη στιγμή που γεννιόμαστε, τη στιγμή που αγαπάμε, ωριμάζει και εδραιώνεται μέσα μας τη στιγμή που νιώθουμε ικανοί να κρίνουμε και να επιλέγουμε. Μας ακολουθεί στις νομαδικές μας πορείες, τις φωτογραφίες, τα τραγούδια μας. Διαμορφώνει την καθημερινότητα και τη ζωή μας, ακόμα και όταν νομίζουμε ότι τον ξεπεράσαμε ή τον λύσαμε, ακόμα κι όταν τον αγνοούμε, τον απωθούμε ή τον αρνιόμαστε. Αυτός ο δεσμός δεν είναι κάτι που δεν ελέγχουμε μόνο με τη λογική και την επιθυμία, αλλά κάτι που είμαστε εμείς στην ακολουθία μίας ουσίας της ύπαρξης από τους διαλόγους την εγγύτητα και την διαμορφωτική τους δύναμη.

Δεν είναι μόνο η σχέση και οι σχέσεις μας. Είναι σαν ένα παιδί που αποκτάμε και μας αποκτάει, ως δυαδική υπαρξιακή δύναμη ανεξάρτητα από τη δική μας βούληση, κάτι που δίνει υπόσταση και πνοή και διατηρείται διαχρονικά ζωντανό. Μας προστατεύει από το μηδέν και την ‘κόλαση των άλλων’ και τον εξορθολογισμο, εκ-χρηματισμό, εκ-ψυχολογισμό και την αλλοτρίωση του Είναι. Πρόκειται για μια ξεχωριστή ανθρώπινη οντότητα, με αυτονομία συνείδησης, την οποία ο κοινωνιολόγος, Σωτήρης Χτούρης, περιέγραψε εννοιολογικά στην ακολουθία των σκέψεων των Βuber, Heidegger, Bourdieu, Sartre και ονόμασε «Δυότητα» (2010).

Luycx Annette

Συμμετέχουν

Ανδριανού Αλεξάνδρα-Αικατερίνη II Andrianou Alexandra Aikaterini
Βουδούρη Εβίτα II Voudouri Evita
Βλάχου Κλειώ II Vlachou Klio
Γαρδάνη Αθηνά II Gardani Athina
Ηλιάδης Σωτήρης II Iliadis Sotiris
Κάττουλας Δημήτρης II Kattoulas Dimitris
Κεραμυδάς Ιορδάνης II Iordanis Keramydas
Κουτσουδάκη Λίζα II Kουtsoudaki Liza
Κυριάκου Σοφία II Kyriakou Sofia
Λάουξ Αννέτ II Luycx Annette (φωτό στην κορυφή της σελίδας)
Μυλωνά Βασιλική II Mylona Vassiliki
Ντέμκας Μάρκος II Demkas Markos
Ομάδα “DOMUM” II “DOMUM” ART TEAM
Πανταζή Δέσποινα II Pantazi Despina
Παπαβασιλείου Γωγώ II Papavassiliou Gogo
Παπαβασιλείου Μαρία II Papavassiliou Maria
Παπουτσάκης Νίκος II Papoutsakis Nikos
Σαμουηλίδου Βίκυ II Samouilidou Vicky
Σέκιου Μαρία II Sekiou Maria
Σέμψη Τασία II Sempssi Tassia
Σταμάτη Μαρία II Stamati Maria
Σκορδάκη Χρύσα II Skordaki Chryssa
Τζελέπογλου Γιώργος II Tzelepoglou Giorgos
Τριαντοπούλου Αγγελική II Triantopoulou Angeliki
Χατζητιμόθεος Αλέξανδρος II Chatzitimotheos Alexandros
Χτούρης Σωτήρης II Chtouris Sotiris

Κάττουλας Δημήτρης

Παράλληλες δράσεις

 • Καθημερινά, 18.30: Απογεματινές συναντήσεις στο ωράριο λειτουργίας με σύντομες διαλέξεις, με συζήτηση (όριο συμμετοχής έως 22 άτομα.
 • Σάββατο, 8-06-24, 12:30 – 14:30: Ανοιχτή περφόρμανς ‘Ο Λεκές’ από την Λίζα Κουτσουδάκη στον ανοιχτό χώρο στην Φωκίωνος Νέγρη 55.
 • Σάββατο, 8-06-24: Ανοιχτή περφόρμανς από την ομάδα “DOMUS”.
 • Δευτέρα,10-06-24,19.45: Παρουσίαση από την Στέλλα Καλογεροπούλου για τον Aldo Carrotenuto, φιλόσοφο και ψυχαναλυτή, μαθητή του Karl Jung. Θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα βιβλία του σχετικά με την υπαρξιακής υφής διάσταση του ερωτικού δεσμού.
 • Τρίτη, 11-06-2024, 19.45: Παρουσίαση από τον Σωτήρη Χτούρη. Οι διανοητές της Δυότητας, Βuber, Heidegger, Bourdieu, Sartre.
 • Τετάρτη, 12-06-2024: Σύντομα αποσπάσματα από θεατρικό μονόλογο της Στέλλας Καλογεροπούλου πάνω στη σχέση μητέρας/ κόρης με τίτλο ” Ένα βράδυ του Μάη”. Ακολουθεί συζήτηση για τα βιώματα της Δυότητας.

Ο κιθαρίστας Δημήτρης Χαλούλος, θα παρουσιάσει μουσικά αποσπάσματα με την κιθάρα του, κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

 • Χώρος: Blank Wall Gallery, Φωκίωνος Νέγρη 55, Κυψέλη, τηλ.: 211 4052 138 
 • Έναρξη: Παρασκευή 7 Ιουνίου, 20:00
 • Διάρκεια: από 7 έως 12 Ιουνίου 2024
 • Ωράριο: Σάββατο, 8-6-2024 12:30-14:30 και 17:30-21:30 Δευτέρα 10/6 – Τρίτη 11/6 – Τετάρτη 12/6 17:30 – 21:30
 • Είσοδος Ελεύθερη