Ενδιαφέρουν

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ»

Μια ακόμα εκδήλωση στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoBiennale 2018.

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, διοργανώνουν εκδήλωση λόγου με τίτλο «Χρήσεις της ιστορικής φωτογραφίας» σήμερα Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, ώρα 19:00 στο ΛΕΜΜΘ.

Στην εκδήλωση θα τεθούν προς συζήτηση θέματα που αφορούν στη διάκριση ανάμεσα στην επίσημη και στην ανεπίσημη ιστορική φωτογραφία, στους λόγους για τους οποίους η ανεπίσημη φωτογραφία γνωρίζει σήμερα μεγάλη άνθηση και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να είναι πολύτιμη στην τέχνη ή στην κοινωνική έρευνα. Ακόμη, θα εξεταστούν οι φωτογραφίες ως ιστορικά και εθνογραφικά τεκμήρια, ενώ θα παρουσιαστεί ο τρόπος με τον οποίο παλαιότερες φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης αποκαλύπτουν χαμένα μυστικά και τόπους.

Στη συζήτηση συμμετέχει ο διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Γιάννης Επαμεινώνδας, ο διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλής Παπαϊωάννου και η δρ. Πολιτισμικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Ακαδημαϊκή υπότροφος ΑΠΘ, Ορσαλία Ελένη Κασσαβέτη.

  • Χώρος: Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης (Βασιλίσσης  Όλγας 68, τηλ.: 2310889840)
  • Είσοδος ελεύθερη

 – Φωτό: Πλανόδιος φωτογράφος στην παραλία, μπροστά από την είσοδο του επιβατικού λιμανιού
© Αρχείο Δημήτρη Λέτσιου / Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

 


Aρθρογράφος

Μενέλαος Μελετζής

Διδάκτορας Επιστημών του Πανεπιστημίου του Νovisad (Σερβία) και επιστημονικός συνεργάτης του University of Applied Arts Belgrade, στον τομέα New Media. Είναι τ. Τακτικός Επίκουρος καθηγητής Φωτογραφίας στο τμήμα Γραφιστικής του Α-ΤΕΙ Αθήνας. Ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων για τη φωτογραφία επί 40 και πλέον χρόνια. Έχει συμμετάσχει με εικόνες του σε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει παραστεί ως κριτής σε διεθνείς και ελληνικούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων- Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Εκδοτών Περιοδικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FAEP).